Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Προβληματισμός για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων της πόλης .Ένας διπλασιασμός του κόστους θέρμανσης από φέτος το χειμώνα απαιτεί γενναία αύξηση των κονδυλίων προς τη δημοτική αρχή

Πονοκέφαλο δημιουργεί και στο δήμο Τρικκαίων ένας διπλασιασμός του κόστους
θέρμανσης από φέτος το χειμώνα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον χρήματα και για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του δήμου. Εκτιμάτε, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλου, πως θα πρέπει να δοθούν επιπλέον 500.000 ευρώ για να υπάρξει ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων όπως συνέβη με πέρυσι.
Οι υπολογισμοί αφορούν για τιμή που θα κυμαίνεται προς 1,20 το λίτρο, από 0,72 που κοστολογήθηκε την περασμένη εκπαιδευτική χρονιά....

Στοιχεία
Πιο αναλυτικά ο κ. Ταμήλος υπογράμμισε πως για την περσινή χρονιά δόθηκε ένα ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων που ανήλθε στο 1,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα εκατ. ευρώ δόθηκε για τη θέρμανση των σχολείων, ενώ τα υπόλοιπα για άλλες αναγκαίες λειτουργικές ανάγκες. Με την υποτιθέμενη νέα τιμή, εξηγεί ο κ. Ταμήλος θα πρέπει να προστεθεί στο ένα εκατ. ευρώ το ποσό των 500.000 ευρώ, ένα ποσό που θα δοθεί πιθανόν εις βάρος άλλων προτεραιοτήτων. Για αυτό επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα από τώρα πριν τα πράγματα εν μέσω του χειμώνα φτάσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αν βέβαια ισχύσουν τέτοιες τιμές όπως είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η αγορά
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν πως, εφόσον αποφασιστεί τελικά η ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό που «καίει» 1.000 λίτρα πετρελαίου ετησίως θα αυξηθεί από τα 650 ευρώ πέρυσι σε περίπου 1.300 ευρώ φέτος.
Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από 0,65-0,70 ευρώ πέρυσι, εκτιμάται -σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος- ότι με την εξίσωση των συντελεστών θα φτάσει περίπου στο 1,30 ευρώ το λίτρο, όσο δηλαδή πωλείται σήμερα και το πετρέλαιο κίνησης. Με βάση το ισχύον καθεστώς και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η πώληση του θέρμανσης θα ξεκινούσε σήμερα περίπου στα 0,80 ευρώ το λίτρο, τιμή που είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα. Από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Απριλίου, το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μειωμένο στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (0,21 ευρώ το λίτρο), ενώ με την προτεινόμενη αλλαγή του συστήματος θα πωλείται με φόρο 412 ευρώτο χιλιόλιτρο.

 e-erevna

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan