Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ξεφορτώσου σωστά τους λεκέδες από κόκκινο κρασί


Αν έπεσε κόκκινο κρασί στο καλό σου τραπεζομάντιλο -ή σε κάποιο ρούχο- μην βιαστείς να το πετάξεις! Απλά έχε στο μυαλό σου ότι πρέπει να δράσεις γρήγορα. Όσο περισσότερο αργήσεις να επέμβεις, τόσο πιο δύσκολο θα γίνει να εξαφανιστεί ο ενοχλητικός λεκές.
Καλό είναι ούτε να στάξει το κόκκινο κρασί. Αλλά αν συμβεί, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις.


* Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ταμπονάρεις τον λεκέ με αρκετό χαρτί κουζίνας και να ελέγξεις τις οδηγίες πλυσίματος του λερωμένου κομματιού.

* Αν το ύφασμα που λερώθηκε ανήκει στην κατηγορία εκείνων που επιδέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα μην κάνεις τίποτα άλλο και τρέξε το όσο πιο γρήγορα μπορείς στο καθαριστήριο. Η οποιαδήποτε επέμβαση -κυρίως με νερό- σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσει.

* Ανάμειξε σε ένα μικρό μπολ ένα κουταλάκι γλυκού απορρυπαντικό πλυντηρίου (ή πιάτων) με μία κούπα υπεροξειδίου του άνθρακα -κοινώς οξυζενέ- και βούτηξε σε αυτό ένα καθαρό σφουγγάρι. Μίσο-στράγγιξέ το και πάτα απαλά επάνω στον λεκέ. Θα ξαφνιαστείς.

* Σε περίπτωση που ο λεκές είναι μικρός και δεν έχει ποτίσει το κάτω μέρος του υφάσματος, βάλε γρήγορα μια στεγνή πετσέτα από κάτω για να προλάβεις τα χειρότερα.

* Μετά -και εφόσον το επιτρέπουν οι οδηγίες- πλύνε το τραπεζομάντιλο ή το ρούχο στο πλυντήριο, ή απαλά στο χέρι με απορρυπαντικό για τα πιάτα, σε αντίθετη περίπτωση.

* Αν πάλι είναι το χαλί σου που λερώθηκε, ακολούθησε και πάλι την ίδια πρακτική με τη διαφορά ότι -προφανώς- δεν θα προχωρήσεις στα βήματα περί πλυντηρίου!

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan