Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Μια πρωτεΐνη συνδέεται με τη φυσική ανοσία ορισμένων στον HIV


Μια πρωτεΐνη ενδέχεται να είναι το "κλειδί" των σπάνιων περιπτώσεων φυσικής ανοσίας απέναντι στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς επιτρέπει σε όσους την έχουν να τον πολεμούν χωρίς να λαμβάνουν κάποιο φάρμακο, υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και περίπου είκοσι χρόνια ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων, ίσως γύρω στους 300, που έχουν μολυνθεί από τον ιό, τον εμποδίζουν να πολλαπλασιαστεί στο ανοσοποιητικό σύστημά τους...

Για να εντοπιστούν οι γενετικές διαφορές που μπορεί να συμβάλουν σ' αυτή τη σπάνια μορφή ανοσίας, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Δρ. Φλορένσια Περέιρα, του Ινστιτούτου Ρέιγκον της Μασαχουσέτης, συγκέντρωσε 3500 άτομα από διάφορες κλινικές σε όλο τον κόσμο.

Από αυτούς οι 1000 αποτελούσαν την ομάδα "ελέγχου".

Κάνοντας συγκριτική μελέτη των γονιδιωμάτων τους οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 300 σημεία που συνδέονται με τον έλεγχο της ανοσίας του HIV.

Όλα τους βρίσκονται στην περιοχή του χρωμοσώματος 6, το οποίο ελέγχει τις λεγόμενες πρωτεΐνες HLA.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πέντε αμινοξέα της πρωτεΐνης HLA-B συνδέονται με τη φυσική ανοσία απέναντι στον ιό HIV.

protothema

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan