Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανακαλύφθηκε πλανητικό σύστημα, όμοιο με το δικό μας

Ένα πλανητικό σύστημα, με πέντε πλανήτες που βρίσκονται γύρω από την τροχιά ενός αστεριού που μοιάζει με τον Ήλιο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τους αστροφυσικούς, ενώ βρίσκεται 127 έτη φωτός μακριά μας. 


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο προκειμένου να ελεγξουν το φως που διαχέεται από το σύστημα αυτό, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους πλανήτες και να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά τους.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι είναι το πιο “πλήρες” σύστημα εξωπλανητών που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να μας δώσει πληροφορίες εκ των έσω για το σχηματισμού του δικού μας ηλιακού συστήματος .

“Εισαγόμαστε σε μια νέα εποχή για την έρευνα των εξωπλανητών. Πια αρχίζουμε να μελετάμε περίπλοκα πλανητικά συστήματα και όχι μεμονωμένους πλανήτες” δήλωσε ο αστροφυσικός Christophe Lovis του Πανεπιστήμιου της Γενεύης που ηγήθηκε της έρευνας.

Σύμφωνα με την ομάδα των αστροφυσικών, το άστρο αυτό, που το ονόμασαν HD 10180, έχει πέντε πλανήτες που γυρίζουν γύρω του, σε απόσταση ίση με αυτή του Άρη από τον Ήλιο, ενώ από άποψη μάζας μοιάζουν με τον Ποσειδώνα.

Μάλιστα, ενδεχομένως να υπάρχουν άλλοι δύο πλανήτες, ο ένας στην μάζα της Γης, όμως τα σήματα από το Παρατήριο είναι αδύναμα. Αν αποδειχθεί η ύπαρξη τους, τότε θα έχουμε ένα ηλιακό σύστημα πανομοιότυπο με τον δικό μας.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan