Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ



Έχετε ίσως ακούσει ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ όχι μόνο δε βλάπτει αλλά πιθανότατα κάνει και καλό. Πόση αλήθεια κρύβεται όμως σε αυτή τη θεωρία; Και πόσο μικρή είναι τελικά η ποσότητα αλκοόλης που προσλαμβάνετε;




--

Ας δούμε, λοιπόν, σε ποιο βαθμό βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση ποτών ή εκρηκτικών κοκτέιλ ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

«Οι ειδικοί συστήνουν τη διατήρηση των επιπέδων αλκοόλ σε 1 με 2 μονάδες ημερησίως για τις γυναίκες και 2 με 3 μονάδες για τους άνδρες ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να καταναλώνετε αλκοόλ ημερησίως (ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος) αλλά ούτε και να προσπαθείτε να μην πίνετε καθημερινά για να ‘‘μαζέψετε’’ τις μονάδες που σας αντιστοιχούν και να τις καταναλώσετε μια και καλή το Σάββατο», σημειώνει η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος –διατροφολόγος, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία.

«Μία μονάδα περιέχει συνήθως 8 ή 10 gr αλκοόλης αλλά πολλές φορές εξαρτάται και από την χώρα προέλευσης. Η εκατοστιαία απόδοση οινοπνεύματος αναγράφεται στην ετικέτα κάθε ποτού.

Έτσι λοιπόν ένα μπουκάλι κρασί με εκατοστιαία απόδοση 12% αλκοόλ περιέχει 12 gr αλκοόλης ενώ μία φιάλη μπύρας των 750ml με εκατοστιαία απόδοση 5% αλκοόλ περιέχει 5 gr αλκοόλης. Γενικά 1 μονάδα αλκοόλ είναι ίση με 120ml κρασί, 330ml μπύρας και 40ml αιθανόλης (σε γλυκά ποτά η σύσταση αλλάζει)».


Χρήσιμες συμβουλές

Αν νομίζετε ότι είστε επιρρεπείς στις υπερβολές, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και για καλύτερη υγεία:

· Αναπληρώστε το αλκοολούχο ποτό με ένα μη αλκοολούχο. Ενδείκνυνται η μπύρα χωρίς αλκοόλ και η μπύρα light, αφού έχει λιγότερους υδατάνθρακες και αλκοόλ.

· Αποφύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι. Η παρουσία τροφής στο στομάχι θα καθυστερήσει την απορρόφηση του οινοπνεύματος στο αίμα και θα εμποδίσει την γρήγορη μέθη.

· Πιείτε το ποτό σας αργά, έτσι ώστε να διαρκεί περισσότερο και ανανεώστε το με παγάκια. · Μην γεμίζετε το ποτήρι σας πριν να έχετε τελειώσει το ποτό σας!

· Πίνετε άφθονο νερό πριν πάτε για ύπνο για ενυδάτωση, ώστε να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του hangover. Ο καφές και η παρακεταμόλη δε συστήνονται για την μείωση των επιπτώσεων hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε βλάβη στο ήπαρ, αφού τριπλασιάζουν το τοξικό υποπροϊόν N-acetyl-p-benzoquinone imine (NAPQI)

· Αντικαταστήστε ένα υψηλό δείκτη θερμιδικής αξίας με ένα χαμηλότερο σε θερμίδες, όπως τόνικ ή αναψυκτικό light.

· Δοκιμάστε το άσπρο κρασί ως spritzer, δηλαδή αναμίξτε το με ανθρακούχο νερό.

· Μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε τα σφηνάκια σαν επιπλέον μονάδες αλκοόλ!

· Όσον αφορά τα κοκτέιλς: ένα κοκτέιλ μπορεί φτάσει τις 500 θερμίδες αλλά να ξεπεράσει και τις μονάδες επιτρεπόμενης αλκοόλης αν ο μπάρμαν θέλει να σας περιποιηθεί!

· Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει ποτό χωρίς θερμίδες και φυσικά ο μύθος ότι τα λευκά ποτά μπορούν να καταναλωθούν άφοβα ή ότι έχουν λιγότερες θερμίδες πρέπει να καταρριφθεί. Οι λιγότερες θερμίδες ανά μονάδα αλκοόλ εμπεριέχονται συνήθως σε ξηρά κρασιά και σε μπύρες τύπου lager ή και μπύρες light. Τα γλυκά ποτά καταναλώνονται αρκετά γρήγορα, οπότε επιλέξτε κάποιο ποτό που ναι μεν σας είναι ευχάριστο αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να βάλετε όρια.

· Μετά την κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα θα πεινάτε περισσότερο, αφού το αλκοόλ διαταράσσει τα επίπεδα γλυκόζης. Όσο λιγότερο πιείτε τόσο ελαχιστοποιείτε η πιθανότητα να ζητήσετε σουβλάκι η hot dog μετά.


Οφέλη και κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει στην πραγματικότητα αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση έναντι της στεφανιαίας νόσου στους άνδρες και σε γυναίκες άνω των 50 ετών και μετά την εμμηνόπαυση.

«Ειδικότερα το κόκκινο κρασί περιέχει ευεργετικές ουσίες, που μπορούν να προστατεύσουν τα τοιχώματα των αρτηριών», δηλώνει η Δέσποινα Μαρσέλου.

«Φυσικά οι περισσότερες έρευνες που αναφέρονται στο κόκκινο κρασί έχουν συμπεριλάβει και φρούτα και λαχανικά προς κατανάλωση συνδυαστικά με το κόκκινο κρασί, οπότε πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να καταλήξουμε στο αν το κόκκινο κρασί από μόνο του μπορεί να προσφέρει τόσες ευεργετικές ιδιότητες.

Η υπερκατανάλωση ακόμα και σε κρασί ή σε μπύρα μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και έτσι οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα από τις ενώσεις στο κόκκινο κρασί πάνε χαμένες.

«Ένα μπουκάλι κρασί αυξάνει την φαιδρότητα και χαλαρώνει τις αναστολές αλλά δύο ποτήρια κρασί αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος κατά την διάρκεια οδήγησης. Όποιος καταναλώνει άνω των 3 ή 4 μονάδων την ημέρα, βάζει την υγεία του σε κίνδυνο», επισημαίνει η κ. Μαρσέλου. «Ακόμη και μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ παράγει μια σειρά από αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα, όπως η αύξηση καρδιακού ρυθμού, οι αυξημένοι μυϊκοί παλμοί καρδιάς, η αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και η μυϊκή αδυναμία».

Το αλκοόλ προωθεί επίσης την απώλεια νερού από τα νεφρά, τα οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που πίνουν οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία έχουν υψηλότερη συγκέντρωση του αλκοόλ, και δεν καταναλώνουν επιπλέον νερό. Η διανοητική λειτουργία είναι επίσης αδρανής.

Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί να είναι ακόμη επιβλαβής γιατί η τοξικότητά του μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις μεταβολικές διεργασίες .

Η κατανάλωση οινοπνεύματος σε υπερβολικές ποσότητες συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, παγκρεατίτιδα και μερικές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και οισοφάγου.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί οι γυναίκες, που πίνουν πολύ αλκοόλ, να αναφέρουν μείωση της λίμπιντο, προβλήματα στην έμμηνο ρύση και, σε βαριές περιπτώσεις, απώλεια της γονιμότητας.

cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan