Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

5 ασθένειες που είναι πιο συνηθισμένες απ' όσο νομίζουμε


Μπορεί ασθένειες όπως η πανούκλα ή χολέρα να σκοτώνουν ακόμα και το 2010 ανθρώπους; Κι όμως, ασθένειες ή γενικά προβλήματα υγείας που ο κοινός νους τα θεωρεί “ξεπερασμένα”, κυρίως λόγω του ότι η ιατρική επιστήμη έχει καταφέρει να τα αντιμετωπίσει, συνεχίζουν ακόμα τη... δράση τους.
Πανούκλα ( ή καλύτερα πανώλη)

Πρόκειται ίσως...
για την πιο θανατηφόρα ασθένεια που έχει χτυπήσει ποτέ την ανθρωπότητα. Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτή. Τα συμπτώματα της, πυρετός και ρίγη, πρησμένοι λεμφαδένες και μυϊκοί πόνοι.

Αν και πρόκειται πλέον για απόλυτα ιάσιμη ασθένεια, η πανούκλα συνεχίζει να προσβάλει 1.000 με 3.000 ανθρώπους το χρόνο, κυρίως όσους έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα.

Τράχωμα

Είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί στην ολική τύφλωση. Οι ερευνητές εκτιμούν πως πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, εκ των οποίων τα 8 εκατομμύρια έχουν οδηγηθεί σε τύφλωση.

Το τράχωμα προκαλείται από έναν τύπο βακτηριδίου, γνωστό και ως χλαμυδιο, βακτηρίδιο που προκαλεί την ομώνυμη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Το τράχωμα προσβάλει το εσωτερικό μέρος του βλεφάρου προκαλώντας φλεγμονή και πρήξιμο που μπορούν να γυρίσουν τα ματόκλαδα μέχρι να τριφτούν στο μάτι. Αυτό το τρίψιμο είναι που οδηγεί σε τύφλωση.

Επειδή η νόσος είναι ασυμπτωματική, είναι εύκολο για έναν ασθενή να μεταδώσει την ασθένεια χωρίς καν να γνωρίζει ότι είναι φορέας του τραχώματος.

Χολέρα

Η χολέρα εξακολουθεί να σκοτώνει πάνω από 120.000 ανθρώπους, ενώ προσβάλει 3 με 5 εκατομμύρια το χρόνο.

Πρόκειται για μια ασθένεια ασυμπτωματική στο 75% των περιπτώσεων. Όταν όμως μετατρέπεται σε ιό μέσα στο σώμα, τα αποτελέσματα είναι τραγικά.

Οι ασθενείς υποφέρουν από οξείς εμετούς και διάρροιες που αφυδατώνουν τον οργανισμό σε θανατηφόρα επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες. Τα αντιβιοτικά και η ενδοφλέβια ενυδάτωση σώζουν ζωές, όμως συνήθως η χολέρα εμφανίζεται εκεί όπου το νερό είναι μολυσμένο...δηλαδή όταν συμβαίνει μια φυσική καταστροφή.

Αϋπνίες

Οι αϋπνίες δεν είναι τόσο “ανώδυνες” όσο φανταζόμαστε. Μπορεί να γίνουν καταστροφικές για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν συμβαίνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και κατ' επανάληψη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκτεταμένες αϋπνίες, από τις οποίες πάσχουν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, είναι υπεύθυνες για μερικές από τις πιο σοβαρές ασθένειες του σύγχρονου ανθρώπου.

Παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη και αλκοολισμός είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που προκαλούνται από τη σοβαρή έλλειψη ύπνου. Επιπλέον, επηρεάζεται σοβαρά λειτουργικότητα του εγκεφάλου, ο οποίος τείνει να μην αντιδρά στα ερεθίσματα που δέχεται όταν ο άνθρωπος κοιμάται από ελάχιστα έως καθόλου.

Καρκίνος του δέρματος

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου που “επιτίθεται” σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο ετησίως.

Ο καρκίνος αυτός είναι απόλυτα ιάσιμος όταν διαπιστωθεί σε πρώιμο στάδιο, ενώ η θνησιμότητα του είναι πολύ μικρή. Μόλις 2.000 άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από τον καρκίνο του δέρματος ετησίως.

Μάλιστα, είναι από τους λίγους τύπους καρκίνου που είναι “στο χέρι” του ανθρώπου να αποφύγει. Η προστασία από τον ήλιο με καπέλα, αντιηλιακά και κατάλληλο ρουχισμού συνήθως είναι αρκετά για να μην πάθουμε τίποτα!


(Βασισμένο σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας)


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan