Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς...

Εν όψει της αυριανής επιστροφής του Σαλπιγγίδη κόντρα στον Παναθηναϊκό, το gazzetta.gr παρουσιάζει τις έντεκα κυριότερες περιπτώσεις επιθετικών που επέστρεψαν και αντιμετώπισαν αγάπη και μίσος… 


Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έμαθε να ζει στην κόψη του ξυραφιού. Έμαθε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το έζησε πιο έντονα από τον καθένα. Δεν είναι, όμως, ο μόνος! Το gazzetta.gr παρουσιάζει 11 περιπτώσεις...

11. Το χρώμα του μίσους!

Από τις πιο ακραίες περιπτώσεις, που συγκέντρωσαν τα πιο έντονα συναισθήματα. Ο Αλέκος Αλεξανδρής έφυγε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1994. Ουδείς το περίμενε, ουδείς μπορούσε να κατανοήσει την απόφασή του. Επέλεξε το καλύτερο συμβόλαιο που του προσέφερε ο Ολυμπιακός και έκανε τη διαδρομή από τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Φάληρο. Τα συνθήματα ήταν εναντίον του πριν καν έρθει η στιγμή να τον αντικρίσουν οι οπαδοί της ΑΕΚ με τα ερυθρόλευκα. Και παρότι ο χρόνος βοήθησε να ηρεμήσει λίγο η μπόρα και ο πληγωμένος εγωισμός, δεν άλλαξαν και πολλά…

ΑΠΟ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΙΑ ΠΟΥ: Ολυμπιακό
ΓΥΡΙΣΕ: 1/4/1995
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Μια ισοπαλία... Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στο παιχνίδι που σκόραρε δύο φορές ο πρώην κιτρινόμαυρος Ντανιέλ Μπατίστα, να αντικατασταθεί με τον... όμοιό του, Αλέκο Αλεξανδρή. Ο Αλεξανδρής πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 68' κι ένιωσε στο έπακρο τα συναισθήματα του κόσμου προς το πρόσωπό του εκείνη την εποχή.

10. Ο επαγγελματίας!

Μια περίπτωση που μοιάζει με εκείνη του Δημήτρη Σαραβάκου. Όταν ο Τάσος Μητρόπουλος ειδοποιήθηκε από τον Ολυμπιακό ότι δεν είναι στα πλάνα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έβρισκε μια πολύ καλή λύση για τη δική του ομάδα. Η ΑΕΚ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 1992 και στην πρώτη του σεζόν ήταν υπερπολύτιμος για την Ένωση. Εκείνο που διαφέρει στην περίπτωση με τον Σαραβάκο είναι η εξέλιξη της καριέρας τους. Ο Μητρόπουλος έκανε πολύ μεγαλύτερο δρομολόγιο πριν επιστρέψει και πάλι στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του το καλοκαίρι του 1997.

ΑΠΟ ΠΟΥ: Ολυμπιακό
ΓΙΑ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΥΡΙΣΕ: 10/1/1993
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Την ομάδα του... Το πέρασμά του από την ΑΕΚ αντιμετωπίστηκε με σεβασμό. Από συμπαίκτες, από τον κόσμο και από αντιπάλους. Ο Τάσος Μητρόπουλος, όμως, ήταν πάντα συνυφασμένος με τον Ολυμπιακό, ακόμα κι όταν φορούσε τη φανέλα με τα πράσινα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά τον Γενάρη του 1993, όταν τέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την πρώην του ομάδα και ήταν σαφώς επηρεασμένος από το κλίμα.

9. Όχι Γιάννης, Γιαννάκης!

Ακόμα μια περίπτωση, όμοια με την προηγούμενη. Παρά, όμως, την επιμονή του Ολυμπιακού να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2003, ο Γιάννης Οκκάς προτίμησε την ΑΕΚ λόγω του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην πρώτη του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα δεν αγωνίστηκε - και πολλοί ισχυρίστηκαν πως το απέφυγε – στην Τούμπα, οπότε μας μένει η δεύτερη επιστροφή του. Μέσα σε ένα χρόνο άλλαξε εκ νέου φανέλα και πήγε στον Ολυμπιακό από την Ένωση. Παρότι, όντας παίκτης των ερυθρολεύκων έχτισε θετική παράδοση καλών εμφανίσεων και γκολ απέναντι στην ΑΕΚ, στο ντεμπούτο του πέρασε μάλλον απαρατήρητος.

ΑΠΟ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΙΑ ΠΟΥ: Ολυμπιακό
ΓΥΡΙΣΕ: 7/11/2004
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Ησυχία... Ουδείς ασχολήθηκε με την παρουσία του Κύπριου επιθετικού σε έναν αγώνα στο ΟΑΚΑ που ήταν γιορτή για την ΑΕΚ και είχε λήξει 0-0.


8. Η διπλή επιστροφή!

Ακόμα μια περίπτωση ποδοσφαιριστή με κάρτα… απεριορίστων διαδρομών! Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Καραϊσκάκη και πάλι πίσω. Βόλευε, βλέπετε και ο ηλεκτρικός. Η επιστροφή του Ντανιέλ Μπατίστα, ωστόσο, ως αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν πολύ μεγαλύτερο θέμα από εκείνη που έκανε ως αντίπαλος του Ολυμπιακού. Είχε την τύχη να περάσει απαρατήρητος στο πρωτάθλημα, αλλά και την ατυχία να δει… το λάθος του, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΑΠΟ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΙΑ ΠΟΥ: Ολυμπιακό
ΓΥΡΙΣΕ: 6/6/1993
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Πανηγύρια... Η επιστροφή του Ντανιέλ Μπατίστα στη Ν. Φιλαδέλφεια συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, οπότε ποιος και γιατί να ασχοληθεί μαζί του; Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έπαιξε και στα 90 λεπτά του αγώνα σα να έπρεπε να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου για την απόφαση που είχε πάρει το προηγούμενο καλοκαίρι.

7. Η τρέλα του Μιχαλάκη…

Η απόφασή του γέννησε πάθη! Έφυγε από τον Παναθηναϊκό για να πραγματοποιήσει το όνειρο του εξωτερικού και κατέληξε μερικά χιλιόμετρα πιο νότια της Λεωφόρου! Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου πήρε τη μεγάλη απόφαση το καλοκαίρι του 2005 να μετακομίσει στον αιώνιο αντίπαλο του Παναθηναϊκού και ήταν μια ακόμα περίπτωση που η μοίρα θα του έπαιζε περίεργο παιχνίδι. Όπως και για τους Γιώργο Γεωργιάδη και Παντελή Καφέ, η πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος ήταν με επιστροφή. Μόνο που στην περίπτωση του Κύπριου υπήρχε κόσμος στις εξέδρες…

ΑΠΟ ΠΟΥ: Παναθηναϊκό
ΓΙΑ ΠΟΥ: Ολυμπιακό
ΓΥΡΙΣΕ: 28/8/2005
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Ανάμεικτες αντιδράσεις... Η μοίρα του το έφερε να επιστρέψει ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Παρότι αποδοκιμάστηκε, η... άπλα του ΟΑΚΑ μάλλον λειτούργησε υπέρ του, όπως και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κέρδιζε, ήδη, με 2-0 όταν αντικαταστάθηκε στο 88' και σχεδόν ουδείς είχε κουράγιο να ασχοληθεί μαζί του.
ΑΝΑΜΝΗΣΗ: «Ο Μιχάλης ξέρει καλύτερα. Σίγουρα, θα είχε περίεργα συναισθήματα. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο τα αφήνεις έξω. Δεν έχεις χρόνο να σκέφτεσαι τέτοια πράγματα», είπε μετά το ματς ο συμπαίκτης του Ιεροκλής Στολτίδης.

6. Ο «μπέμπης» του βορρά και του νότου!

Η καριέρα του Γιώργου Γεωργιάδη σημαδεύτηκε με επιστροφές. Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε τουλάχιστον τρεις. Η πρώτη φορά που τέθηκε αντίπαλος με τον Παναθηναϊκό, η πρώτη που αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ και εκείνη που εν συνεχεία ως παίκτης του ΠΑΟΚ εκ νέου ήρθε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό. Στεκόμαστε σε εκείνη που είχε την περισσότερη… ίντριγκα. Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός έβγαλε τη φανέλα του δικεφάλου του βορρά για την ερυθρόλευκη το καλοκαίρι του 2003 και η μοίρα του έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι, αφού στην πρεμιέρα της σεζόν επέστρεφε στην Τούμπα…

ΑΠΟ ΠΟΥ: ΠΑΟΚ
ΓΙΑ ΠΟΥ: Ολυμπιακό
ΓΥΡΙΣΕ: 24/8/2003
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Συντρίμμια. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 στην άδεια Τούμπα με τον Γεωργιάδη να πετυχαίνει το πρώτο γκολ στο 18' και τον Παντελή Καφέ - επίσης στην πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΠΑΟΚ - να σκοράρει στο 75'.

5. Το αγαπημένο παιδί!

Η επιστροφή του στην ΑΕΚ πριν αρκετούς μήνες έγινε αποδεκτή με χαρά. Ενδεικτικό πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Βασίλης Δημητριάδης ήταν και παραμένει αγαπημένο παιδί για τον κόσμο της Ένωσης. Μετά από πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στον Άρη, ο Έλληνας επιθετικός έπαιρνε μεταγραφή για την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1991. Τον Γενάρη του 1997, μετά από 4,5 χρόνια και 81 γκολ (μόνο στο πρωτάθλημα) επέστρεφε στη γενέτειρά του. Και μόλις δύο μήνες μετά την επιστροφή του στον Άρη έπρεπε να τεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με την ΑΕΚ. Σε ένα παιχνίδι που σίγουρα δεν θα έχει ξεχάσει…

ΑΠΟ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΙΑ ΠΟΥ: Άρη
ΓΥΡΙΣΕ: 27/3/1997
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Εκκωφαντικό χειροκρότημα! Τι κι αν ο Άρης δεν είχε τύχη στο παιχνίδι; Για τον κόσμο της ΑΕΚ εκείνο που μετρούσε πιο πολύ ήταν η επιστροφή ενός αγαπημένου παιδιού. Ο Βασίλης Δημητριάδης αποθεώθηκε τριπλά στο "Νίκος Γκούμας" εκείνη την βραδιά. Αποθεώθηκε πριν το ματς, χειροκροτήθηκε όταν σκόραρε στο 27' (μείωσε σε 2-1) και πήρε την τελευταία αποθέωση όταν έγινε αλλαγή στο 83' του αγώνα.

4. Ο άνθρωπος με δύο καρδιές!

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος έφυγε από τον Παναθηναϊκό, όταν πλέον δεν τον ήθελε. «Θύμα» της Ριζούπολης και των αλλαγών που θέλησε να φέρει στην ομάδα η διοίκηση μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ του πρόσφερε καταφύγιο μετά από ένα ολόκληρο σίριαλ το καλοκαίρι του 2003. Η πρώτη του επιστροφή τον στιγμάτισε, όπως και οι επόμενες φορές που θα αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό. Γιατί με ένα μαγικό τρόπο πάντα θα ήταν στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή για να σκοράρει. Το πρώτο του γκολ, ωστόσο, ήρθε στη Λεωφόρο. Και ήταν εκείνο που έδειξε τα συναισθήματα που είχαν αμφότεροι.

ΑΠΟ ΠΟΥ: Παναθηναϊκό
ΓΙΑ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΥΡΙΣΕ: 1/2/2004
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Standing ovation! Το γκολ που σημείωσε στο 78' της αναμέτρησης, ο τρόπος που αντέδρασε και η δεδομένη αγάπη του κόσμου του Παναθηναϊκού για την προσφορά του, είχαν ως αποτέλεσμα να ακουστεί στη Λεωφόρο παρατεταμένο χειροκρότημα για τον Μεσσήνιο επιθετικό.
ΑΝΑΜΝΗΣΗ: «Ο Νίκος έπαιζε χρόνια στην ομάδα και έχει προσφέρει πολλά. Το άξιζε», είπε ο Γιάννης Γκούμας μετά το τέλος του αγώνα.

3. «Μήτσο» βαζέλα πέτα τη φανέλα!

Μια ατελείωτη ιστορία αγάπης… Όταν το καλοκαίρι του 1994 ο Δημήτρης Σαραβάκος αναγκάστηκε να ψάξει για καινούργια ομάδα, η ΑΕΚ του άνοιξε την αγκαλιά της. Εκείνος της πρόσφερε κρίσιμα γκολ, μια πρόκριση απέναντι στους Ρέιντζερς και ποιότητα σε μια ονειρώδη επιθετική γραμμή, ωστόσο δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τα συναισθήματά του. Αποκορύφωμα ήταν, φυσικά, ο τελικός του κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και το χαμένο πέναλτι εν μέσω αποθέωσης από τον κόσμο του τριφυλλιού, όμως η πρώτη επιστροφή ήταν μερικούς μήνες πριν.

ΑΠΟ ΠΟΥ: Παναθηναϊκό
ΓΙΑ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΥΡΙΣΕ: 25/3/1995
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Αποθέωση... Ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι στον αγωνιστικό χώρο απέναντι στην ΑΕΚ και με το γκολ στο 2-0 από το 14', υπήρχε χρόνος για να αποθεωθεί ο Δημήτρης Σαραβάκος από τους οπαδούς των πρασίνων.

2. Ο ρομαντικός!

Ακόμα κι αν κάποιος δεν πιστεύει στο συναίσθημα σε μια εποχή άκρατου επαγγελματισμού, ακόμα κι αν θεωρεί ότι οι (μη) αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών όταν σκοράρουν είναι για τα μάτια του κόσμου, ίσως η συγκεκριμένη περίπτωση τον ανάγκασε λίγο να αναθεωρήσει. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης χρειάστηκε 1,5 χρόνο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του. Κατηφόρισε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2006 και αντιμετώπισε την πρώην του ομάδα 1,5 χρόνο, δύο γκολ κι ένα ημίχρονο αργότερα. Γιατί η πρώτη φορά ήταν σε αγώνα κυπέλλου το Γενάρη του 2007, ωστόσο στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε ο Έλληνας επιθετικός έμοιαζε με φάντασμα.

ΑΠΟ ΠΟΥ: ΠΑΟΚ
ΓΙΑ ΠΟΥ: Παναθηναϊκό
ΓΥΡΙΣΕ: 27/1/2008
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Την καρδιά του... Παρότι είχε περάσει 1,5 χρόνος από τότε που πήρε τη μεγάλη απόφαση και παρότι είχε σκοράρει σε αμφότερα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στην Αθήνα, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα συναισθήματά του. Σκόραρε στο 34' της αναμέτρησης κι έδειξε να πονάει παρά να χαίρεται που βρέθηκε σε θέση βολής, ενώ έγινε αλλαγή στο 88' με τον κόσμο να μην ξέρει αν πρέπει να χειροκροτήσει ή να αποδοκιμάσει.
ΑΝΑΜΝΗΣΗ: «Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για μένα. Καταλαβαίνω την πίκρα του κόσμου, αλλά πολλοί απ` τους φίλους του ΠΑΟΚ δεν έχουν μάθει τι έγινε στην περίπτωση μου. Κάποιοι βέβαια ξέρουν. Με στεναχωρεί αυτή η συμπεριφορά», είπε ο σκόρερ μετά το τέλος της αναμέτρησης.


1. The special one!

Παρότι δεν είναι επιθετικός, δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα. Ο Ριβάλντο έφυγε από τον Ολυμπιακό την άνοιξη του 2007, με δάκρυα στα μάτια και με… ένα επαναστατικό αγώνα πίσω του, έτοιμος να τον υποστηρίξει. Όταν γύρισε εφτά μήνες μετά, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν ξεχάσει την αγάπη τους, είχαν ξεχάσει τη λατρεία στο πρόσωπό του, είχαν ξεχάσει ακόμα και τη φιέστα που σαμποτάρισαν για χάρη του. Ο Βραζιλιάνος έγινε αποδιοπομπαίος τράγος στο λιμάνι σε μια βραδιά που ούτε ο ίδιος περίμενε να εξελιχθεί τόσο άσχημα για τον ίδιο.

ΑΠΟ ΠΟΥ: Ολυμπιακό
ΓΙΑ ΠΟΥ: ΑΕΚ
ΓΥΡΙΣΕ: 16/12/2007
ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ: Απογοήτευση... Δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος πως θα υπάρχουν τέτοιες και τόσες αντιδράσεις στην επιστροφή του. Ο Ριβάλντο αποδοκιμάστηκε έντονα στο Στάδιο Καραϊσκάκη και αποδοκιμαζόταν χαρακτηριστικά σε κάθε του επαφή με τη μπάλα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε, τελικά, 1-0 με το γκολ του Ντάρκο Κοβάσεβιτς και ο Βραζιλιάνος το μόνο που είχε να κάνει είναι να κρατήσει δανεικά για τον επαναληπτικό.
ΑΝΑΜΝΗΣΗ: «Έπαιξα 3 χρόνια στον Ολυμπιακό και ήταν 3 καλά χρόνια. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα με την συμπεριφορά του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα, αλλά καταλαβαίνω ότι οι φίλαθλοι θέλουν το καλό της ομάδας τους», είπε μεταξύ άλλων μετά το τέλος του ματς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan