Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Έπαιξαν πολιτική μπλόφα με το γάλα των παιδιών μας!...

Γράφει ο Δευκαλίων

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σήμερα σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας 26 εβδομάδων. Τελικά το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,82 %.

Υπενθυμίζουμε ότι:

·Στις 14 Σεπτεμβρίου το...

Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε έντοκα γραμμάτια ύψους 1,44 δις ευρώ (στην συγκεκριμένη δημοπρασία ζητούσε 900 εκατ. ευρώ) και διάρκειας 26 εβδομάδων με επιτόκιο 4,82 %

·Στις 12 Οκτωβρίου διέθεσε έντοκα γραμμάτια 1,44 δις ευρώ (στην συγκεκριμένη δημοπρασία ζητούσε 900 εκατ. ευρώ ) και διάρκειας 26 εβδομάδων με επιτόκιο 4,54 %.
Για όποιον γνωρίζει καλά τις χρηματαγορές, έχουμε σήμερα μία σαφέστατη ανοδική τάση των επιτοκίων δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προσέξτε μία δραματική λεπτομέρεια:

Για έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων

·Στις 14 Σεπτεμβρίου το επιτόκιο ήταν 4,82 %
·Στις 12 Οκτωβρίου το επιτόκιο ήταν 4,54 %

Και στις δύο όμως περιπτώσεις, για συνολικό ποσό 1,44 δις ευρώ κάθε φορά.
Σήμερα το επιτόκιο για έντοκα 26 εβδομάδων ήταν πάλι 4,82 %, αλλά για πολύ μικρότερο ποσό αυτή την φορά, για 390 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η δραματική λεπτομέρεια... Αφού το ποσό που δανείστηκε η Ελληνική Δημοκρατία ήταν μικρότερο από τις προηγούμενες φορές, έπρεπε για να έχουμε πτωτική τάση, να διαμορφωθεί χαμηλότερο επιτόκιο. Έχουμε όμως επιτόκιο ίσο (με τον Σεπτέμβριο) και μεγαλύτερο (από τον Οκτώβριο), από αυτό που πήραμε στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις όταν ζητήσαμε και πήραμε μεγαλύτερα ποσά. Άρα έχουμε ανοδική τάση.

Μα πως είναι δυνατόν να αυξάνεται το επιτόκιο δανεισμού, αφού όλα πάνε καλά στην Οικονομία, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου; Και η απειλή από την αντί-πατριωτική και αντί-μνημονιακή συμμαχία, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, αποτράπηκε χάρις στην ψήφο των Ελλήνων στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι πριν περίπου 15 ημέρες τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων διαμορφώνονταν περίπου στην περιοχή των 680 μβ, ενώ σήμερα διαμορφώνονται περίπου στην περιοχή των 890 μβ. Δηλαδή πριν από 15 ημέρες η Ελληνική Δημοκρατία δανείζονταν με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που δανείζεται σήμερα. Τι συνέβη και τα spread άρα και τα επιτόκια δανεισμού, ανέβηκαν μέσα σε 15 ημέρες τόσο πολύ;

Απλά, ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, δημιούργησε κλίμα πολιτικής αστάθειας προκειμένου μέσω εκβιαστικού διλήμματος να υφαρπάξει την ψήφο του Ελληνικού Λαού. Πιθανόν ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, να πίστευαν ότι τα spread θα αποκλιμακώνονταν γρήγορα όταν θα αποκάλυπταν ότι δεν είχε πραγματική βάση η πολιτική μπλόφα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και η Ελληνική Δημοκρατία θα προλάβαινε να δανεισθεί με χαμηλότερα (σε σχέση με τα σημερινά) επιτόκια.

Όμως, αυτό δεν κατέστη τελικά εφικτό για ένα απλό λόγο. Ο επικείμενος νομισματικός πόλεμος πιέζει πλέον για πληθώρα λόγων και αιτίων, -που τα έχουμε εξηγήσει σε πληθώρα παλαιότερων άρθρων-, τις τιμές (δηλ. αυξάνει τις αποδόσεις και τα επιτόκια δανεισμού) των κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων των προβληματικών δημοσιονομικά κρατών της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ως γνωστόν και η Ελλάδα.

Μετά λοιπόν τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην διαμόρφωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε σήμερα, έχει γίνει φανερό ότι η χώρα και η εθνική οικονομία δεν πρόλαβαν να επανέλθουν στην προ 15 ημερών σαφώς καλύτερη θέση, αφού έχουν πλέον προστεθεί στη διεθνή οικονομική συγκυρία τα αρνητικά δεδομένα του επικείμενου νομισματικού πολέμου. Στην πολιτική δεν βαθμολογούνται προθέσεις, ούτε δίνονται ελαφρυντικά για ατυχείς επιλογές.

Βαθμολογούνται απλά τα αποτελέσματα.

Και εδώ έχουμε ένα σαφές αποτέλεσμα: ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, επιβάρυναν με την πολιτική τους τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε σήμερα η Ελληνική Δημοκρατία. Έπαιξαν πολιτική μπλόφα με το γάλα των παιδιών μας!
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan