Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Βάλτε το «απαγορευμένο ρύζι» στο πιάτο σας

Η διατροφική αξία του μαύρου ρυζιού είχε αναγνωριστεί από τα αρχαία χρόνια στην Κίνα αλλά παραβλέφθηκε από τον Δυτικό πολιτισμό. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ξανά την αξία του μαύρου…


--χρυσού της διατροφής και αποκάλυψαν ότι ενώ το μαύρο ρύζι έχει μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Στο Louisiana State University λοιπόν, οι ερευνητές σήκωσαν τα μανίκια και έπεσαν με τα μούτρα όχι στο φαί αλλά στην μελέτη και την ανάλυση των κόκκων του μαύρου ρυζιού.
Έτσι ανακάλυψαν ότι το μαύρο ρύζι είναι πλούσιο αντιοξειδωτικά ανθοκυανινών και σε φυτικές ίνες που καταπολεμούν τον καρκίνο και κάνουν καλό στην καρδιά!
Οι ανθοκυανίνες είναι υπεύθυνες για το σκούρο χρώμα και στα φρούτα και τα λαχανικά και δίνουν το μαύρο χρώμα στο ρύζι. Σχετικά όμως με την αποκατάσταση του «ονόματος» του ρυζιού, αξίζει να πούμε ότι στην αρχαία Κίνα ήταν γνωστό ως «Απαγορευμένο Ρύζι», γιατί μόνο οι ευγενείς μπορούσαν να το έχουν στο πιάτο τους. Έτσι λοιπόν το πολύτιμο μαύρο ρύζι, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για να διακοσμεί τις γαστρονομικές συνθέσεις των chef, αρχίζει να αποκτά την θέση που του αξίζει στο πιάτο μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan