Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

«Διάβασαν» το DNA του μήλου!


Ανθεκτικότητα σε ξηρασία και ασθένειες υπόσχεται το επίτευγμα

Το γενετικό κώδικα του μήλου «έσπασαν» για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Με τις πληροφορίες που θα αποκομίσουν διαβάζοντας τον «χάρτη» του DNA του φρούτου, εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες μήλου.

Η ανάγνωση των γενετικών αλληλουχιών της ποικιλίας «Γκόλντεν» (Golden Delicious) αποτελεί προϊόν διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας 86 γενετιστών από 20 πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς πέντε χωρών (Η.Π.Α., Ν. Ζηλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο)...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Nature Genetics», ο εντοπισμός των γονιδίων που συγκροτούν το γονιδίωμα του μήλου θα οδηγήσει σε νέες ποικιλίες.

Η αποκρυπτογράφηση του DNA θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν ποια επιμέρους γονίδια δημιουργούν συγκεκριμένα επωφελή χαρακτηριστικά, όπως η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες και την ξηρασία.

Το μήλο, που αποτελεί το κυριότερο φρούτο των εύκρατων περιοχών του πλανήτη, ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), η οποία περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των φυτών που ανθίζουν, μεταξύ αυτών και πολλών φρούτων, όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το βερίκοκο, το κεράσι και η φράουλα.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, τα φυτά αυτά έχουν αρκετές γενετικές ομοιότητες, καθώς, σύμφωνα με τη γενετική έρευνα, μεγάλα τμήματα του DNA του μήλου υπάρχουν και στα άλλα συγγενικά φρούτα.

Ωστόσο, παρουσιάζονται διαφορές όσον αφορά στη διάταξη του γενετικού υλικού. Το μήλο, όπως και το αχλάδι, έχει 17 χρωμοσώματα, ενώ τα άλλα φυτά έχουν επτά έως εννέα.


www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan