Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές 2010: τι λένε τα μυστικά γκάλοπ για Περιφέρειες


Εκπλήξεις κρύβουν τα μυστικά γκάλοπ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010. Τι λένε οι κρυφές δημοσκοπήσεις για Αττική, Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Αιγαίο-Ιόνιο, Πελοπόννησο, Κρήτη;

Τα επιτελεία των κομμάτων λαμβάνουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα των τελευταίων μυστικών δημοσκοπήσεων και, όπως τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ο δικομματισμός δεν φαίνεται να «αντέχει».

Σύμφωνα με κρυφά γκάλοπ που διεξήγαγαν στο σύνολο της επικράτειας δύο μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό μεγάλου κόμματος, οι «κλειδωμένες» περιφέρειες υπέρ του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ δεν ξεπερνούν τις τέσσερις. Οι συσπειρώσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς η συσπείρωση των οπαδών του φτάνει στο 56,5%, αλλά και η εικόνα στη ΝΔ δεν είναι καλύτερη, καθώς η συσπείρωση της φτάνει στο 59%. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, η εικόνα στα τελευταία γκάλοπ διαμορφώνεται ως εξής:

Αττική. Ο Γιάννης Δημαράς οδηγεί την κούρσα και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο ένας και των δύο που θα βρεθεί στον β’ γύρο. Τα ποσοστά του αγγίζουν το 25%. Στη δεύτερη θέση είναι ο Γιάννης Σγουρός, σε μικρή απόσταση από τον Δημαρά, ενώ τρίτος είναι ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει αυξήσει μεν τα ποσοστά του αλλά δεν έχει πλησιάσει τους δύο πρώτους, καθώς δεν ξεπερνά το 15%. Ο Θανάσης Παφίλης συγκρατεί τα ποσοστά του ΚΚΕ στο λεκανοπέδιο, ενώ πιο χαμηλά (σε μονοψήφια επίπεδα) βρίσκεται ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, τέλος, δεν φαίνεται να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ και μέχρι στιγμής «κινείται» κάτω από τα ποσοστά που πήρε το κόμμα του στο λεκανοπέδιο στις εθνικές εκλογές του ’09.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Το ΠΑΣΟΚ «κλειδώνει» στον β’ γύρο την περιφέρεια. Ο Α. Γιαννακίδης έχει σημαντικό προβάδισμα, που ξεπερνά το 5% έναντι του υποψηφίου της ΝΔ, Γ. Παυλίδη.

Κεντρική Μακεδονία. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι πιθανόν, σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις, να εκλεγεί από τον α’ γύρο, καθώς η διάφορα του από τον Μ. Μπόλαρη είναι αυτήν την ώρα σε διψήφια ποσοστά. Ο απερχόμενος νομάρχης ξεπερνά στην πρόθεση ψήφου το 40%, ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται λίγο κάτω από το 30%.

Δυτική Μακεδονία. Η ΝΔ έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς αυτήν την ώρα ο Γ. Δάκης έχει εξασφαλίσει ένα προβάδισμα που ξεπερνά τις έξι ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του Παπαϊορδανίδη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς μόλις το 65% των ερωτώμενων απαντά ότι έχει αποφασίσει ότι θα ψηφίσει, αλλά και ποιον υποψήφιο θα στηρίξει.

Ηπειρος. Τα μυστικά γκάλοπ επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η μάχη εξελίσσεται σε ντέρμπι. Ο γαλάζιος υποψήφιος κ. Καχριμάνης έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα που δεν ξεπερνά το 2% έναντι του κ. Αργύρη. Ωστόσο, από την αναγωγή των αναποφάσιστων, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, φαίνεται ότι έστω και οριακά το ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσει.

Θεσσαλία. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι ο κ. Παπατόλιας παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών, αν και η διαφορά του από τον κ. Αγοραστό έχει μειωθεί. Από 6,5% που ήταν πριν από 15 ημέρες, τώρα βρίσκεται στο 4%. Και στην περίπτωση της Θεσσαλίας τα ποσοστά των αναποφάσιστων είναι ιδιαίτερα υψηλά και γι’ αυτό δεν είναι εύκολη η ασφαλής πρόβλεψη για την έκβαση της αναμέτρησης.

Πελοπόννησος. Ο Πέτρος Τατούλης διατηρεί στις κρυφές δημοσκοπήσεις ένα σχετικά άνετο προβάδισμα έναντι του Δημήτρη Δράκου. Τα ποσοστά του πρώην υφυπουργού είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς ξεπερνούν το 36%, ενώ ο κ. Δράκος παραμένει κάτω από το 30%. Υπάρχει μεν μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο επικρατέστερων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να προκύπτει ανατροπή.

Βόρειο Αιγαίο. Ο κ. Βογιατζής, που στηρίζεται από τη ΝΔ, εμφανίζει προβάδισμα που αγγίζει το 4% έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιακαλή. Στη Λέσβο, από όπου προέρχονται και οι δύο. η διαφορά μεταξύ των δύο είναι μεγαλύτερη, ενώ στη Σάμο και τη Χίο τα ποσοστά των αναποφάσιστων είναι σημαντικά ψηλότερα.

Ιόνιο. Η διάσπαση της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την εκλογή περιφερειάρχη. Με βάση τις τα τελευταία μυστικά γκάλοπ για τις εκλογές 2010, ο γαλάζιος Σπ. Σπύρου εμφανίζεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και ακολουθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους οι κ. Μπεριάτος και Καλούδης. Η μάχη θα κριθεί στον β’ γύρο και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος εκ των δύο -προερχόμενων από τον κυβερνητικό χώρο- υποψηφίων θα περάσει απέναντι στον κ. Σπύρου.

Κρήτη. Ο κ. Αρναουτάκης είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί από τον α’ γύρο και να δώσει ακόμη μία περιφέρεια στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στο νησί εντοπίζεται στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ο κ. Πλακιωτάκης πηγαίνει -σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες- σημαντικά καλύτερα από τον κ. Γιανουλάκη, ο οποίος στηρίζεται από την κ. Ντ. Μπακογιάννη. Τα ποσοστά του υποψηφίου της Ρηγίλλης είναι διπλάσια από εκείνα του εκλεκτού της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για την περιφέρεια, όπου ο υποψήφιος περιφειρειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας διατηρεί, με τη δυναμική του, ψηλά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά από τον γαλάζιο υποψήφιο είναι σαφώς διψήφια και αναμένεται νίκη από τον πρώτο γύρο.

Στερεά Ελλάδα. Ο Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον γαλάζιο υποψήφιο κ. Χειμάρα. Σε τελευταία μυστικά γκάλοπ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ προηγείται, αν και οριακά (κάποιες μονάδες).

Νότιο Αιγαίο. Είναι από τις δυνατές περιφέρειες του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γ. Μαχαιρίδης, προηγείται με αρκετές μονάδες διαφορά – ενδέχεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο σύμφωνα με την ανάλυση των «αναποφάσιστων».


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan