Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Απειλείται το ένα πέμπτο της χλωρίδας και της πανίδας


Με αφανισμό απειλείται, ένα στα πέντε ζώα της Γης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ισχύει και για τα φυτά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως τώρα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 174 ερευνητές, ανά τον κόσμο.Παράλληλα, διεξάγεται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, η Σύνοδος Κορυφής 200 χωρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνήσεις και να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία, της βιοποικιλότητας του πλανήτη...


Είναι άμεση ανάγκη λοιπόν, να τεθούν ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι στόχοι, έως το 2020, ώστε να προστατευθούν τα είδη και τα οικοσυστήματα, που κινδυνεύουν, από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, την μόλυνση και την κλιματική αλλαγή.

Η ευρεία έρευνα, μελέτησε δεδομένα από 25.000 είδη θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών και αξιολόγησε εκ νέου, την κατάσταση των ειδών που περιλαμβάνονται στην ''κόκκινη λίστα'' της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Η IUCN, προειδοποίησε, ότι η Γη απειλείται ξανά με μαζικό αφανισμό στην ιστορία της, μετά τον πέμπτο που πριν από 65 εκατ. χρόνια, εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Οι επιστήμονες συμπέραναν, ότι κατά μέσο όρο 50 είδη, μετακινούνται πιο κοντά στην εξαφάνιση κάθε χρόνο, λόγω επέκτασης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, που προκαλούν καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων των ζώων, αλλά και εξαιτίας του εξελικτικού ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Από την άλλη πάντως, η μελέτη διαπίστωσε, ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες προστασίας αποδίδουν, καθώς 64 είδη, έχουν βελτιώσει την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι σοβαρότερες απώλειες από άποψη βιοποικιλότητας, λαμβάνουν χώρα, στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τα αμφίβια αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο (41%) ενώ τα πουλιά τον μικρότερο (13%).

Ο επιφανής βιολόγος-οικολόγος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Έντουαρντ Ο.Γουίλσον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ''η ραχοκοκαλιά της βιοποικιλότητας υποσκάπτεται''.

cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan