Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Προεκλογική περίοδος και διαφάνεια για κλάματα

Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργό, της περασμένης Δευτέρας, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Παπανδρέου κινείται σε κλίμα πανικού. Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι τελείως αρνητικά για την κυβέρνησή του και εκβιάζει τους πάντες με την απειλή προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Στην Ρηγίλλης δέχθηκαν με χαρά το θείο αυτό δώρο.
Έσυραν τον πρωθυπουργό στην αποδοχή ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν πολιτικό χαρακτήρα, κάτι που μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός ηρνείτο. Βεβαίως, το θέλει δεν το θέλει ο πρωθυπουργός, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στερεί από τις εκλογές τον τοπικό χαρακτήρα και αποκτούν πλέον ξεκάθαρη κομματική αντιπαλότητα.
Αλλά η συνέντευξη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τα κυβερνητικά αδιέξοδα.
Όσο και αρνήθηκε ο Παπανδρέου ότι στην ουσία.... δεν κυβερνά αυτός, αλλά η τρόικα, δεν έπεισε όσους είχαν την τύχη, ή την ατυχία, να παρακολουθήσουν την συνέντευξή του. Επανέλαβε τις ίδιες αοριστίες για την ανάπτυξη και το πότε θα βγούμε από την ύφεση. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στα νέα μέτρα που θα παρθούν μετά την επιβεβαίωση του υψηλού ελλείμματος. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν. Δεν πρόλαβε να χαθεί από τα αφτιά μας ο απόηχος των λόγων του και ήλθε η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τις υποδείξεις των Βρυξελλών. Αλλά την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων δεν την φέρνει μόνον η περικοπή μισθών.

Ο Μητσοτάκης έβαλε πλάτη
Η αύξηση των έμμεσων φόρων, που σίγουρα θα επιβληθεί, και ο υψηλός πληθωρισμός, που έχει προέλθει από την εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης έχουν εξανεμίσει την αγοραστική αξία των εισοδημάτων. Το προεκλογικό αντίδωρο της εφάπαξ οικονομικής επιδότησης των χαμηλοσυνταξιούχων δεν σώζει την κατάσταση, αφού και μόνον η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων είναι μεγαλύτερη από το βοήθημα. Ούτε πρόκειται να τον γλυτώσει η στήριξη που του παρέσχε ο Μητσοτάκης με την συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ», αμέσως μετά την δική του. Δεν έκανε αβάντα ο επίτιμος στον Παπανδρέου, αλλά στην κόρη του, όταν δήλωσε ότι ο Σαμαράς δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.
Το μόνο που δεν είπε ήταν ότι λύση είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και το υπό ίδρυση κόμμα της.
Αν και αυτό αποτελεί στην ουσία θετική δήλωση για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από πολλά χρόνια πριν έχει χάσει την αξιοπιστία του κι έχει γίνει αντικείμενο σατιρογράφων και γελοιογράφων. Δεν είναι «εθνικός γκαντέμης» για τους αντιπάλους του, αλλά κυρίως για αυτούς που υποστηρίζει. Όμως το πιο ηχηρό ράπισμα το έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Επαιρόταν στην διάρκεια της συνέντευξης για τον αγώνα του και τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον της διαφθοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, από την 71η θέση, μεταξύ 178 χωρών, πέσαμε σ' ένα χρόνο στην 78η. Με άλλα λόγια η διαφθορά μέσα στο χρόνο αυξήθηκε. Είμαστε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και πιο πίσω ακόμα από τα Σκόπια. Στην ουσία ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει την δύναμη και την πολιτική βούληση να πατάξει την διαφορά. Καλό θα είναι λοιπόν να πάψει ο πρωθυπουργός να επαίρεται για τον αγώνα του εναντίον της διαφθοράς, τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Δεν φέρνει κανένα καινούργιο στην πολιτική ζωή του τόπου εκτός από την πλήρη υποταγή μας σε ξένα κέντρα. Κατάντησε η χώρα μας έρμαιο των εντολών της τρόικα, που δεν της φθάνει η επιτήρηση, αλλά εγκαταστάθηκε μόνιμα στην χώρα μας για να μας ελέγχει εκ του σύνεγγυς πιο αποτελεσματικά.

Σίγουρα ούτε ο Σαμαράς αποτελεί λύση, αλλά ούτε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πολιτικός βάλτος παραμένει ατάρακτος.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan