Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών που άφησε ανοιχτό κατά τη διακαναλική συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επαναφέρει στο προσκήνιο τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα, σε άρθρο του Ambrose Evans-Pritchard που φιλοξενεί η Telegraph, επισημαίνεται πως το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν το ρίσκο πολιτικής αναστάτωσης στην Ελλάδα...
Αφού παρατίθενται δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, γίνεται αναφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της Eurostat.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως επισημαίνεται, δεν έχει δεσμευτεί ότι θα τηρούσε τους όρους του Μνημονίου, ενώ γίνεται αναφορά στο Γιάννη Δημαρά και το γεγονός ότι στις περιφερειακές εκλογές ένας αντάρτης σοσιαλιστής, όπως χαρακτηρίζεται, από το μπλοκ κατά του Μνημονίου ηγείται στις δημοσκοπήσεις για το Δήμο της Αθήνας.
Σε όλα αυτά, κατά το συντάκτη του άρθρου, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά με λαϊκίστικες χειρονομίες, όπως το μπόνους 300 ευρώ στους συνταξιούχους και η απόρριψη των εκκλήσεων από Βρυξέλλες και την ΤτΕ για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
Επισημαίνεται επίσης ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, με την αναμενόμενη αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος για το 2009 και το υψηλότερο από το αναμενόμενο δημόσιο χρέος.
Εν συνεχεία, σε αυτά τα δεδομένα προστίθεται και η προειδοποίηση της μεγάλης εταιρείας αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου PIMCO περί πτώχευσης της Ελλάδας εντός τριετίας.
Η εφημερίδα επικαλείται τον επικεφαλής της PIMCO, Mohamed El-Erian, που εξέφρασε την εκτίμηση πως το πακέτο στήριξης δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί για να ξεπεράσει την κρίση και ότι θα δοκιμάσει την πολιτική συναίνεση ως τη διάλυσή της.
Σημείωσε ακόμα πως τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη θα ήταν πιο υγιές να διαταχθεί μία ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σχολιάζεται ακόμα το γεγονός πως οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλά εξασφαλίζει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τη ζημιά από το ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της ΕΕ.
Βάσει έρευνας που διενήργησε η Barclays και επικαλείται η εφημερίδα, το 82% των πελατών της εκτιμούν πως η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία εθνική πτώχευση ή και ολική διάλυση της νομισματικής ένωσης έως το 2013.
Σύμφωνα με τον Hans Redeker, αναλυτή της BNP Paribas, η παγκόσμια προσοχή ίσως στραφεί εκ νέου στην Ευρώπη όταν η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της περί μιας πιθανής ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόμενη εβδομάδα.
"Βλέπουμε μια πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Η Γερμανία απαιτεί απαιτεί ένα μηχανισμό για ελεγχόμενη πτώχευση, αλλά οι χώρες με υψηλό χρέος αρνούνται να το αποδεχτούν. Στα επόμενα χρόνια πρόκειται να ανακαλύψουμε τι πραγματικά σημαίνει δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανοδική πίεση των ελληνικών ομολόγων
Μετά τις δηλώσεις εκπροσώπων αμερικανικών επενδυτικών ταμείων για προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πιέζονται σε ανοδική τροχιά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Το επιτόκιο και το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου αυξάνεται και πάλι από τις αρχές της εβδομάδας, μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε από τις αρχές του Οκτωβρίου.
To spread του 10ετούς ομολόγου πέρασε τις 760 μονάδες βάσης από τις 650 που είχε υποχωρήσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ το επιτόκιό του διαμορφώθηκε στο 9,74% κατά το χθεσινό κλείσιμο της Δευτερογενούς Αγοράς (ΗΔΑΤ).
Μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Pimco περί πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός της επόμενης τριετίας, ακολούθησαν δηλώσεις σε ανάλογο μήκος κύματος του Αντιπροέδρου της Manulife Financial Corp., καναδικού επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται 80 δισεκατομμύρια δολάρια, Don Ritch.
Με δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg σημείωσε ότι η Ευρώπη συνεχίζει να υποφέρει από προβλήματα χρέους. "Τα ευρωπαϊκά προβλήματα δεν πέρασαν, ούτε θα περάσουν. Σε κάποιο χρονικό σημείο, η Ελλάδα και κάποιες άλλες από τις χώρες της Περιφέρειας θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Έτσι, θα ταλαιπωρηθούν για χρόνια από το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης και αυτό θα είναι πρόκληση για την ενότητα της Ευρώπης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης καμίας χώρας της Ευρωζώνης.
Αισιόδοξο μήνυμα έστειλε και ο Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε τον περασμένο Μάιο και προικοδοτήθηκε με 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα χρηματοδότησης.
"Τα χειρότερα της κρίσης είναι πίσω μας", σημείωσε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εχθές (26/10) στις Βρυξέλλες. "Η Ευρώπη ανέλαβε αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες για να διαμορφώσουν τις δομές και τις πολιτικές, με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα". Σημείωσε τέλος πως αποτελεί "κεντρική προσδοκία" να μη χρειαστεί καμία χώρα τη βοήθεια του Ταμείου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου