Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Διαβατήριο για εργασία οι υπολογιστές


Η νέα τεχνολογία φέρνει συνεχώς τα πάνω-κάτω στις επαγγελματικές δεξιότητες που ζητούνται στην αγορά εργασίας. Μια νέα παγκόσμια έκθεση του αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής ΙΒΜ (Tech Trends Survey) εκτιμά ότι οι παραδοσιακές γνώσεις υπολογιστών δεν θα αρκούν στο μέλλον. Αντίθετα, σε πλεονεκτική θέση να βρουν δουλειά, θα βρίσκονται όσοι είναι …ξεφτέρια στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), στους φορητούς υπολογιστές-ταμπλέτες (tablets), αλλά και στο «υπολογιστικό νέφος» (cloud computing), που στέλνει πλέον κάπου στο …διάστημα του Ίντερνετ πολλές εργασίες λογισμικού, οι οποίες μέχρι τώρα γίνονταν σε ένα επιτραπέζιο υπολογιστή.

Η έκθεση – έρευνα, που αναλύει τις διεθνείς τάσεις στην αγορά εργασίας από πλευράς τεχνολογικών δεξιοτήτων, διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ειδικών αναμένουν πως μέχρι το 2015 το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού λογισμικού θα αναπτύσσεται πια όχι για τους παραδοσιακούς υπολογιστές που στέκουν πάνω σε ένα γραφείο, αλλά για τα smartphones και τα tablets.

Παράλληλα, το 91% των 2.000 συμμετεχόντων στην έρευνα από 87 χώρες συμφωνούν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι εταιρίες θα προτιμούν να χρησιμοποιούν προγράμματα λογισμικού που θα διατίθενται σε συνεχή βάση ως online υπηρεσίες μέσω του cloud computing, παρά να διαθέτουν και να διαχειρίζονται οι ίδιες τα δικά τους προγράμματα σε δίκτυα υπολογιστών μέσα στη δική τους επιχείρηση. Δηλαδή, η ανάθεση από μια εταιρία ποικίλων εργασιών σε τρίτους παρόχους, αρμόδιους για το «υπολογιστικό νέφος», θα γίνει μελλοντικά πιο δημοφιλής επιλογή σε σχέση με την σημερινή προτίμηση σε ιδιόκτητα δίκτυα υπολογιστών που εκτελούν όλες τις εργασίες μιας εταιρίας.

Για επερχόμενες «τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΙΒΜ Μαρκ Χάνι, επισημαίνοντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πως «είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αφομοιώσουν την τεχνολογία, που αποτελεί παράγοντα κλειδί σε όλα πλέον τα επαγγέλματα». Όπως είπε, από την ιατρική μέχρι τα μέσα ενημέρωσης, οι επαγγελματικές δεξιότητες του μέλλοντος θα περιλαμβάνουν τέλεια γνώση των εφαρμογών λογισμικού, οι οποίες θα «τρέχουν» σε μια πληθώρα φορητών ψηφιακών συσκευών που θα είναι συνεχώς συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

«Οι κινητές συσκευές αυξάνουν κατά πολύ τη δύναμη που βρίσκεται στα χέρια των πραγματικών χρηστών, ιδίως των επαγγελματιών σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και να φέρουν σε πέρας τη δουλειά τους», τόνισε στο στέλεχος της ΙΒΜ.

Ειδικότερα μεγάλες αλλαγές αναμένεται ότι θα επέλθουν στον τομέα ανάπτυξης προγραμματισμού και ανάπτυξης λογισμικού, όπου η έμφαση θα δοθεί πια στη δημιουργία εφαρμογών για κινητές συσκευές. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις εφαρμογών για κινητές συσκευές θα αυξηθούν από 6,2 δισ. δολάρια φέτος σε σχεδόν 30 δισ. δολάρια έως το 2013.

Η έκθεση ξεχωρίζει, ως μεγαλύτερες ευκαιρίες καριέρας στον τομέα τεχνολογίας για το 2011, τον χώρο των κινητών συσκευών, το «υπολογιστικό νέφος», καθώς επίσης τα κοινωνικά μέσα-δίκτυα. Από πλευράς κλάδων, όπου ο εργαζόμενος θα μπορούσε να κάνει μια τεχνολογική καριέρα, οι 2.000 ειδικοί που ρωτήθηκαν, ιεράρχησαν κατά σειρά τις τηλεπικοινωνίες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες υγείας και την ενέργεια.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan