Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού

Στα όρια του ο πλανήτης προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που απειλεί με υπερθέρμανση τον πλανήτη, και η ρύπανση, που εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα και το έδαφος και την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση Nature.

Ο Μάρτιν Γιουνγκ του Ινστιτούτου Βιογεωχημίας Μαξ Πλανκ στην Ιένα της Γερμανίας και άλλοι επιστήμονες υπολόγισαν τις τάσεις ολικής εξάτμισης - της ποσότητας των υδρατμών που εισέρχεται στη ατμόσφαιρα μεταξύ 1982 και 2008. Διαπίστωσαν ότι η ολική εξάτμιση ήταν σε ανοδική τροχιά μέχρι το 1998, όπως αναμενόταν άλλωστε σε ένα θερμαινόμενο παγκόσμιο κλίμα. Η τάση αυτή αντιστράφηκε το 1998, καθώς η υγρασία που εξατμιζόταν στην ατμόσφαιρα άρχισε να μειώνεται.

Σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το διαθέσιμο νερό από το έδαφος, υποστηρίζει ο Στέφεν Ράνινγκ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα επιστημόνων. Αν και η υγρασία επιστρέφει στη γη ως βροχή, πέφτει αλλού, αφήνοντας περιοχές όπως η Αυστραλία τελείως ξερές.
newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan