Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης
Και εγένετο φως. Ή μάλλον η Νέα Δημοκρατία είδε το φως της. Είναι το δεύτερο θαύμα στον καθαγιεσμένο από τον Εφραίμ χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο ήταν ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία διεκπεραίωσαν και κάλυψαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη Ελλάδα. Αυτή τη φορά, απόντων των πρώην υπουργών και πνευματικών παιδιών του Βατοπεδίου, το ψάρι κρέας αναλαμβάνει να κάνει τμήμα του Τύπου. Σύμφωνα με τους θαυματοποιούς, δεν υπάρχει ζημιά για το Δημόσιο από το Βατοπέδι, άρα δεν υπάρχει σκάνδαλο. Μετά απ αυτό μέχρι και ο Καραμανλής μίλησε και είπε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Το ερώτημα βεβαίως είναι, για τι πράγμα ακριβώς ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το Βατοπέδι, όταν είπε πως την αναλαμβάνει.
Ας δούμε όμως γιατί το Βατοπέδι είναι σκάνδαλο, όπως το αποκαλύψαμε στην εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας» και όπως το κετέθεσα με έγγραφα στην εισαγγελέα και στην Εξεταστική της Βουλής.....
1. Η διαμάχη του ελληνικού Δημοσίου με το Βατοπέδι για την Βιστωνίδα, διαρκεί πάνω από 70 χρόνια. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως τα χρυσόβουλα του μοναστηριού είναι γνήσια, δεν περιγράφουν την έκταση που έδωσε η ΝΔ στους Βατοπεδινούς αλλά τις νησίδες
2. Όταν η Δεξιά του Κυρίου ανέλαβε την εξουσία μαζί με τα πνευματικά παιδιά του Εφραίμ, οι Βατοπεδινοί θεώρησαν πως ήρθε η ώρα να τελειώσει η ιστορία και να πάρουν τη Λίμνη. Έκαναν αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Αν η αγωγή ήταν υπέρ τους, θα κατοχύρωναν τίτλο ιδιοκτησίας.
3. Το δικαστήριο ωστόσο με ψήφους δύο προς ένα (μειοψήφισε η Πρόεδρος), δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση όμως δεν καθαρογράφτηκε ποτέ για να εκδοθεί. Η Πρόεδρος του δικαστηρίου ελέγχεται ποινικά ήδη για αυτό
4. Ότι δεν κατάφερε να το κάνει με τα δικαστήρια, η Μονή επιχείρησε να το κάνει με τα πνευματικά τέκνα της κυβέρνησης που πηγαινοέρχονταν στο Βατοπέδι και αντάλλασαν κομποσχοίνια (μόνο;). Έτσι ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας, με πρόσχημα την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του κράτους που δεν είναι δεσμευτική, δίνει εντολή στους δικηγόρους του Δημοσίου, να αποσύρουν τις διεκδικήσεις. Να μην αφήσουν δηλαδή να εκδοθεί η απόφαση για να πάρει η Μονή τη Βιστωνίδα.
5. Παρότι η Μονή προφασιζόταν πως ήθελε την περιοχή για να κάνει Βυζαντινό Χωριό και Πανεπιστήμιο, δεν το κάνει. Ο υπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Μπασιάκος, με μια υπουργική απόφαση την 3822 που κρατιέται κρυφή για να μην προσφύγει οποιοσδήποτε στη Δικαιοσύνη και δεν δημοσιεύεται ούτε σε ΦΕΚ, προχωρά στην ανταλλαγή της Βιστωνίδας με άλλη γη της ΚΕΔ. Δηλαδή οι άχρηστες εμπορικά καλαμιές ανταλλάσσονται με οικόπεδα φιλέτα σε όλη την Ελλάδα
6. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να «εξυπηρετήσει» το Βατοπέδι, μπορούσε με βάση το νόμο να αγοράσει ξανά τη Βιστωνίδα δίνοντας το αντίτιμο. Δεν το έκανε γιατί ο στόχος δεν ήταν η Βιστωνίδα. Τα θολά νερά της Λίμνης ήταν απλώς ένα μέσο πλεύσης προς συμφέροντα.
7. Οι εκτιμητές υπερεκτιμούν τη Βιστωνίδα ως αξία γης και υποεκτιμούν τα φιλέτα. Έτσι το Βατοπέδι παίρνει στην κατοχή του προνομιακές εκτάσεις, μαζί και το Ολυμπιακό Ακίνητο. Σήμερα λοιπόν κάποιοι λένε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο επειδή δεν υπάρχει ζημιά στο Δημόσιο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο κύριος Γιάννης Μουρμούρας Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, παραδέχθηκε μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής πως οι Εκτιμητές εκτιμούσαν μια έκταση, αλλά ως εκ θαύματος άλλαζε η χρήση της μετά την εκτίμηση. Έτσι η χορτολιβαδική μη οικοδομήσημη, στα συμβόλαια εμφανιζόταν άρτια και οικοδομήσημη.Συνεπώς ο κύριος Μουρμούρας δεν λέει πως δεν υπάρχει ζημιά, αλλά πως οι εκτιμητές σωστά εκτιμούσαν με βάση τα στοιχεία που τους έδιναν. Στα συμβόλαιο όμως μετά, όλα εμφανίζονταν διαφορετικά. Πρακτικά δηλαδή λέει, όχι πως δεν υπήρξε σκάνδαλο, αλλά πως πως οι Εκτιμητές δεν συμμετείχαν σε αυτό.
8. Σκάνδαλο είναι και η ίδια η πώληση των εκτάσεων. Με βάση το νόμο 1198/1981 περί πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Αγίου Όρους εκτός του Αγίου Όρους, οι μονές εκποιούν περιουσιακά στοιχεία μόνο αν υπάρχει σοβαρή ανάγκη. Όπως αποδεικνύεται όμως, το Βατοπέδι εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία φιλέτα που απέκτησε, όχι από ανάγκη, αλλά για να κάνει real estate και επενδύσεις με offshore εταιρείες. Συνεπώς δεν είχε καν το δικαίωμα πώλησης
9. Όπως ορίζει ο ίδιος νόμος, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων γίνεται μόνο με Δημοπρασία. Οι Δημοπρασίες που γίνονται είναι όμως εικονικές. Δηλαδή αφού υποβάλλονται κάποιες προτάσεις, ο δικηγόρος της Μονής και η Μονή τις θεωρούν ασύμφορες και επιλέγουν αγοραστή άλλες εταιρείες στις οποίες η ίδια η Μονή είναι μέτοχος!
10. Μέσω των offshore εταιρειών Rassadel ,Madeus η Μονή Βατοπεδίου προχωρά σε διάφορες επενδυτικές αλχημείες που αφορούν στην γη που απέκτησε. Το Βατοπέδι είναι μέτοχος της ΑΝΘΕΜΙΑΣ, που αγόρασε (με δημοπρασία υποτείθεται πάντα) οικόπεδα φιλέτα.
11. Δια των «δημοπρασιών» η εταιρεία Noliden αγοράζει από το Βατοπέδι το Ολυμπιακό ακίνητο στο οποίο επιχειρεί να αλλάξει τη χρήση γης για να το κάνει ιατρικό κέντρο πολλαπλασιάζοντας την αξία του. Τα έγγραφα δημοσιοπιούνται στο Κουτί της Πανδώρας και η προσπάθεια σταματά. Η εταιρεία στα ποσά που φαίνεται να καταθέτει για την αγορά του ακινήτου κάνει και μία «δωρεά» 9 εκατομμυρίων στη Βατοπέδι
12. Σε όλη τη διάρκεια των μεθοδεύσεων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων όλα γίνονται αστραπιαία. Αποχαρακτηρισμοί αρχαιολογικών και δασικών εκτάσεων, εκτιμήσεις υπηρεσιών,επισπεύσεις διαδικασιών. Μέχρι και κούριερ επιστρατεύεται για να μεταφερθούν υπηρεσιακές αποφάσεις.Το μόνο που άργησε ήταν να βγει η απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε το ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη και όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο ,η Επιτροπή Καταπολέμησης Μαύρου χρήματος έδωσε εντολή δέσμευσης 31 λογαριασμών σε 7 τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβιβάστηκαν με τον φάκελο των στοιχείων στη Βουλή.Οι υπουργοί συνομιλούν με μοναχούς, τους δέχονται στο Μαξίμου και κάποιοι απ αυτούς τυλίγονται με την Αγία Ζώνη για να γίνουν καλά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η θρησκοληψία γίνεται πολιτική και το προσευχητάρι μπερδεύεται με το μπλοκ επιταγών. Σκάνδαλο πάντως είναι.
Είναι άγνωστο αν ο «ενορατικός» Εφραίμ προφήτεψε πράγματι για τον πρώην πρωθυπουργό ότι «θα γίνει ο μέγας ηγέτης της Ευρώπης», προς το παρόν πάντως, ο ίδιος αρνείται να παίξει το ρόλο ενός πρώην ηγέτη της χώρας. Στην αρχή μιλά για τις πολιτικές του ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνει, στη συνέχεια σωπαίνει και ξαφνικά αναφωνεί πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, τότε στο Βατοπέδι υπάρχουν πολλοί άγιοι. Αν όμως το θάρρος χαρακτηρίζει τον πολιτικό,τότε οι ηγέτες μας είναι...αχαρακτήριστοι.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα REAL την Κυριακή 10 Οκτωβρίου
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου