Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Νέα αύξηση ΦΠΑ στο 13% ανακοινώνει την Πέμπτη η κυβέρνηση

Νέο σύστημα ΦΠΑ ανακοινώνει την Πέμπτη μαζί με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, του www.bankingnews.gr, το νέο σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα προβλέπει:

sd1 Νέα αύξηση ΦΠΑ στο 13% ανακοινώνει την Πέμπτη η κυβέρνηση

Αύξηση κατά δύο μονάδων του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ που σήμερα καλύπτει τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο συντελεστής από το 11% θα σκαρφαλώσει στο 13%.

Μετάταξη σε χαμηλότερη ζώνη ΦΠΑ στο 6,5% των βασικών ειδών κατανάλωσης, όπως γάλα και ψωμί από το 11% σήμερα.
Μετάταξη των ειδών πολυτελείας (π.χ. χαβιάρι και κάποια είδη ντελικατέσεν) στον υψηλό ΦΠΑ 23% από 11% όπου βρίσκονται σήμερα.....

Μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 11% στο 6,5% σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του παραπαίοντα κλάδου.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν την μείωση του ΦΠΑ ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ πολύ χαμηλότερους από αυτόν που εφαρμόζει η Ελλάδα ( 11%).Για παράδειγμα στη Γαλλία ο συντελεστής ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες είναι 5,5%, στην Πορτογαλία και την Κύπρο 5%, στην Ισπανία 7%, στην Τουρκία 8% και στη Γερμανία 7%. Με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ θα επιβαρύνονται επίσης και οι υπηρεσίες ( εστιατόρια, καφετέριες ) που λειτουργούν εντός των ξενοδοχειακών μονάδων.
Το νέο καθεστώς του ΦΠΑ βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της Τρόικας.
Οι ξένοι θα μείνουν για δύο βδομάδες στην Αθήνα και μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν σειρά επαφών με διάφορους υπουργούς της κυβέρνησης ( σ.σ. σήμερα θα επισκεφθούν τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και την Λούκα Κατσέλη) στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η πρώτη μέρα επίσκεψης του Σερβάζ Ντερούζ (Ευρωπαϊκής Επιτροπής), του Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και του Κλάους Μαζούχ ( ΕκΤ) στην Αθήνα συνέπεσε με την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους της περιόδου 2006 – 2009 από την Ευrostat.
Το έλλειμμα του 2009 εξακοντίστηκε στο 15,4% από 13,7% που εκτιμούσε η κυβέρνηση συμπαρασύροντας και την πρόβλεψη του 2010 στο 9,4% από τον στόχο του 8,1% του Μνημονίου.
Ανοδικά κινήθηκε και το μέγεθος του δημοσίου χρέους που έφτασε το 2009 στο 126,8% του ΑΕΠ και στο 144% το 2010.
Το εύρος αυτής της αναθεώρησης στην οποία περιλαμβάνονται και οι αστοχίες των εσόδων του 2010 ( από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, την περαίωση, τα ληξιπρόθεσμα χρέη κλπ.) οδήγησε σε ένα σκληρό «παζάρι» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνει ο προϋπολογισμό του 2011.

Κατά τις πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε τον επιμερισμό των μέτρων των 3,8 δις. ευρώ που ζήτησε επιπλέον η Τρόικα μετά τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος και του χρέους.
Τα νέα μέτρα θα επικεντρωθούν κυρίως στον τομέα των δαπανών από την στιγμή που το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας διέκρινε σημαντικές αδυναμίες στην συλλογή των φόρων από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Οι ξένοι χαρακτήρισαν ανέφικτος τον στόχο του προσχεδίου για καθαρά έσοδα 52,7 δις. ευρώ, τα οποία περιορίζουν κατά 1,2 δις. ευρώ στα 51,5 δις. ευρώ. Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως η περαίωση δεν μπορεί να αποδώσει το «φιλόδοξο» ποσό των 700 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει το οικονομικό επιτελείο για φέτος, ενώ το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων της διετίας 2008 -2009 και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 είναι αμφίβολο αν θα έχει εισπραχθεί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου – καθώς το έργο ανατέθηκε με σημαντική χρονική καθυστέρηση, μόλις τον προηγούμενο μήνα, στην ιδιωτική εταιρεία.
Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2010 οδηγούν σε ένα «αναθεωρημένο» Μνημόνιο, που θα συνυπογράψουν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα πριν την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δις. ευρώ που θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο.
Μία «πρόγευση» του νέου Μνημονίου θα δίνει ο προϋπολογισμός του 2011 που θα κατατεθεί την Πέμπτη στην Βουλή και θα προβλέπει:
1. Την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με απόδοση περίπου 300 εκατ. ευρώ.
2. Το νέο καθεστώς ΦΠΑ. Από την μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 13% και για κάποια άλλα στο 23% αναμένουν έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν 1 δις. ευρώ, θα καλυφθεί από άλλα μέτρα.
3. Σαρωτικές επεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, που θα περιλαμβάνουν μείωση αποδοχών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών ακόμα και 1-1,5 δις. ευρώ, χωρίς να έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά ακόμα και το ενδεχόμενο των απολύσεων, ενώ οι μετατάξεις θεωρούνται ως “σίγουρη” λύση.
4. Μεγάλο «μαχαίρι» μπαίνει και στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες νοσοκομείων και Ταμείων, που μπορεί να εξοικονομήσουν πόρους 1,5-1,8 δις. ευρώ.
5. Νέο κόψιμο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ.
6. Πρόσθετη μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των καταναλωτικών δαπανών.
7. Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ των καταπτώσεων από εγγυήσεις του δημοσίου, καθώς εκτιμούν ότι το «μάζεμα» τις περιορίζει στο 1 δις. ευρώ από 1,5 δις. ευρώ αρχικώς.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

thenetwar.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan