Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου


Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται τηn Τετάρτη οι 3ήμερες εκδηλώσεις για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων τίθενται οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και η οικονομική κρίση και το μνημόνιο. Πορείες και συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας....

Περίπου 7.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την πρωτεύουσα, αριθμός που θα ενισχυθεί κατά την κορύφωση των 3ήμερων εκδηλώσεων με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Η επιτροπή του εορτασμού έχει απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στον εορτασμό. Πρυτάνεις και αστυνομικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει συσκέψεις, στις οποίες έχει ζητήθηκε «διακριτική παρουσία» της αστυνομίας.
«Oι ίδιοι οι φορείς και τα κόμματα, θα πρέπει να περιφρουρήσουν τα “μπλόκ” τους στην καθιερωμένη πορεία, μεθαύριο, 17 Νοεμβρίου στις 15:00 προς την αμερικανική πρεσβεία», τόνισε ο Ν. Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων και είναι επικεφαλής του εορτασμού για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, ζητήθηκε και φέτος «διακριτική παρουσία» της αστυνομίας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα άλλων εποχών «που οδηγούντο ορισμένοι ταραξίες προς το Πολυτεχνείο».
Η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, αναφερόμενη στη σημαία του Πολυτεχνείου, που «κατέχει» συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη και κάθε χρόνο τη φέρνει για να μπει επικεφαλής στην πορεία, τόνισε πως «η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στο Πολυτεχνείο». Η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε και στην ιστορική πύλη του Πολυτεχνείου που έπεσε υπό την πίεση του τάνκ, το Νοέμβριο του ΄73, λέγοντας ότι φέτος αναδεικνύεται σε μόνιμο μνημείο και πρόσθεσε ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι εκδήλωση μνήμης και όχι γιορτής.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ολοκληρώνονται με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, και την κεντρική πορεία που διοργανώνουν ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών και το φοιτητικό κίνημα, από το Πολυτεχνείο στις 17:00. Η κεντρική πορεία θα κατευθυνθεί στο αμερικανικό προξενείο, όπου και θα διαλυθεί. Μία δεύτερη πορεία, που διοργανώνει το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων 8 φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, από την Πέμπτη, θα επιστρέψει στο Πολυτεχνείο.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων, έκανε σαφές ότι η επιστροφή της πορείας στο Πολυτεχνείο δεν έχει μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη του ασύλου, αλλά αποσκοπεί κυρίως στο συντονισμό του φοιτητικού κινήματος με τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία για κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβριο, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την επιστροφή της πορείας στο Πολυτεχνείο, το Συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων και τα εργατικά σωματεία θα εκδώσουν κοινή απόφαση - κάλεσμα για απεργίες και καταλήψεις, που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και θα κορυφωθούν εντός του μήνα.
Ανήμερα της επετείου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει ανοιχτό. Στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, και στις 19:00, στην αίθουσα τελετών, η κεντρική εκδήλωση με θέμα «1973-2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα».
Άλλες πόλεις

Δυο συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λάρισα για επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Νομαρχίας στις 18:30 το απόγευμα, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία στις 18:00.
Εκδήλωση για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Την ίδια ώρα, οργανώνεται εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας από το ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ και την ΟΓΕ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.
Στο Βόλο, συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου από τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Μαγνησίας.
Συλλαλητήριο θα λάβει χώρα ανήμερα του εορτασμού της εξέγερσης του πολυτεχνείου, και στη Ζάκυνθο, στις 19:00 το απόγευμα, μπροστά από το εργατικό κέντρο Ζακύνθου, από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ.
Στην Κεφαλλονιά πραγματοποιείται κεντρική εκδήλωση και πορεία στις 18:30 από την πλατεία Αργοστολίου, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία.
Συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο διοργανώνουν στη Φλώρινα στις 18:00 στην Κεντρική Πλατεία η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΑΕΙ και ΤΕΙ Φλώρινας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΙ - ΤΕΙ Φλώρινας και το Ν.Σ. Φλώρινας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ λυπάμαι για ολα αυτά τα νεά παιδια τοτε που εδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και για να γκρεμίσουν μια χουντα που "σκλάβωνε" ολη την ελλάδα! Πολύ περισσότερο ομως λυπάμαι που εν αγνοία τους εξαπατήθηκαν,χρησιμοποιήθηκαν ως πιόνια σ ενα βρωμικο παιχνίδι εξουσίας και συνομωσίας, και αθελά τους "βοήθησαν" στην εγκα8ίδρυση μιας νεας χούντας με δημοκρατικό και προοδευτικό προσωπείο, ισως της χειρότερης και πιο υπουλης ολων των εποχών και με παγκόσμιες διάστασεις!!! Τι κριμα που η θυσια αυτων των παιδιών τελικώς αποδείχτηκε ματαιη και δεν ηταν τιποτα αλλο παρα μια καλοστημενη απατη εις βάρος τους απο μια ομαδα ελεγχόμενων επιτηδειων ανδρεικέλων ξεπουλημένων εκ γεννετής στα ισχυρα και σκοτεινά ξένα κέντρα που κινούν τα νηματα ολου του κόσμου αλλα και της χώρας μας, η οποία εκμεταλέυτηκε στο επακρο τη δίψα και τη λαχτάρα τους για ατομική ελευθερια και ισονομία! Ο Θεός να αναπάυσει τη ψυχή σας τεκνα της Ελλάδος και που ξέρετε...μπορεί καποια ημέρα των ημερών ο ελληνικός λαός να ξυπνήσει απο το κώμα και το ληθαργο που και με τη δική του συναίνεση τον εχουν ρίξει δεκαετίες τώρα, να σπάσει τα δεσμά του ατομικισμού και των μικροσυμφερόντων του και να δικαιώσει την αδικη θυσία σας,αποτινάσσοντας τους μοναδικούς δικτάκτορες που μαστίζουν αυτή την έρμη χώρα απο την ιδρυση της....την ξενοκρατία,την φαυλοκρατία και τους εκποροσώπους των!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan