Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Διάγνωση του Πάρκινσον εξ’ αποστάσεως!


Ανάλυση του λόγου μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών

Μία νέα τεχνική ανάλυσης του λόγου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει την εξ’ αποστάσεως και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον ανέπτυξαν ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η νέα μέθοδος, αισιοδοξούν οι επιστήμονες, μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς με Πάρκινσον από την υποχρέωση τακτικής επίσκεψης σε γιατρούς και νοσοκομεία για να αξιολογούν την πορεία της πάθησής τους, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα τόσο στους πάσχοντες, όσο και στο σύστημα υγείας...

Η μελέτη των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον Μαξ Λιτλ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας. Στην έρευνα αναλύθηκαν περίπου 6.000 εγγραφές ομιλίας από 42 άτομα με Πάρκινσον και ανέπτυξαν ειδικούς αλγόριθμους υπολογιστή, που εκτιμούν πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα κάθε ασθενούς.

Όπως αποδείχτηκε, αναλύοντας τις ηχογραφήσεις ομιλίας των ασθενών, οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι πετυχαίνουν εξ αποστάσεως διαγνώσεις (ακόμα και από το τηλέφωνο!), ανάλογης ακρίβειας με αυτές των γιατρών που εξετάζουν εκ του σύνεγγυς ένα ασθενή.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως δείχνει η νέα μελέτη, η σοβαρότητα της νόσου και η διαταραχή στην ομιλία του ασθενούς σχετίζονται στενά, συνεπώς, αξιολογώντας την ποιότητα της ομιλίας, ακόμα και με την βοήθεια ενός αυτόματου μηχανήματος, μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της πάθησης.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, χωρίς θεραπεία ακόμα, η οποία πλήττει το 1% έως 2% των ατόμων άνω των 65 ετών. Οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από τρέμουλο, αστάθεια βαδίσματος, έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία ομιλίας, μυϊκή δυσκαμψία κ.α.


newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan