Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Βρώμικο παιχνίδι στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας - Εκβιασμοί πίσω από την αναβολή της τρίτης δόσης του δανείου

- Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε
- Κοινοτικά ''παιχνίδια'' με αντικρουόμενες δηλώσεις
- Πως θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση - Πως θα πληρώσουμε τώρα τις υποχρεώσεις μας
- Οι αντιδράσεις στα spreads και στο χρηματιστήριο
- Πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας

Ως βόμβα έσκασε πριν από λίγη ώρα η είδηση πως δεν θα πάρουμε την τρίτη δόση του δανείου τον Δεκέμβριο αλλά τον Ιανουάριο, από τα χείλη του Αυστριακού Υπουργού Οικονομικών.
Αμέσως ακολούθησε δήλωση διάψευσης από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις που είπε : "Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα".
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης.....εαν δεν πρόκειται για παιχνιδάκι ''φίμωσης'' φωνών αντίδρασης ενόψει των νέων μέτρων, είναι ότι δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα για έναν μήνα δηλαδή για πληρωμές μισθών και συντάξεων και πως η αναβολή στην εκταμίευση ήταν προαποφασισμένη για ''τεχνικούς'' λόγους, ενώ θα πάρουμε μέσα στο μήνα τη δόση που αναλογεί στο ΔΝΤ.

Καθησυχαστική μάλιστα ανακοίνωση έβγαλε στις 11.59 το Υπουργείο Οικονομικών που λέει : " Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.
" Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.
Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά θέματα Α.Αλταφάζ δήλωσε : ''Η τρίτη δόση του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη να δοθεί τον Ιανουάριο και η απόφαση θα ληφθεί το Δεκέμβριο, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος".
Πάντως το πλήγμα που καταφέρει η αναβολή της δόσης στην ελληνική οικονομία είναι τεράστιο,ιδίως τώρα που προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της.Οι αγορές δείχνουν προς το παρόν να αντιδρούν ήπια στο άκουσμα της είδησης,αφού τα spreads αυξήθηκαν περίπου 15 μονάδες φτάνοντας στις 922 μονάδες βάσης ενώ το χρηματιστήριο από οριακά πτωτικό που ήταν το πρωί τώρα (12.57) είναι στο - 1,57%.
Θυμίζουμε πάντως ότι στις Βρυξέλλες έχει ήδη μπει από ημέρες το εκβιαστικό δίλημμα στην Ελλάδα, που με απλά λόγια μεταφράζεται στο ότι είτε εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας παίρνοντας και νέα μέτρα, κόβοντας πλεόν και σάρκα από τους έλληνες,είτε ξεπληρώστε μόνοι σας τις υποχρεώσεις σας.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan