Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Eurostat : Στο 9,5% το έλλειμμα του 2010 – Μνημόνιο Νο2 ετοιμάζει η Τρόικα για την Ελλάδα

Προοίμιο για ένα Μνημόνιο Νο2 θα είναι τα αναθεωρημένα επί τα χείρω στοιχεία που ανακοινώνει  σήμερα η Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006 – 2009.

62f4fc42c042082049ae29c875384841 XL Eurostat : Στο 9,5% το έλλειμμα του 2010 – Μνημόνιο Νο2 ετοιμάζει η Τρόικα για την Ελλάδα
Το έλλειμμα του 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15,6% του ΑΕΠ συμπαρασύροντας και την πρόβλεψη του 2010 από το 8,1% στο 9,5% του ΑΕΠ . Σε ότι αφορά το 2011 ο στόχος για το έλλειμμα μεταβάλλεται στο 7,6% από 7% που προέβλεπε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.    Ανοδικά θα κινηθεί και το δημόσιο χρέος το οποίο για το 2009 εξακοντίζεται στο 127% του ΑΕΠ από 115% που εκτιμούσε η κυβέρνηση....
Ένα νέο όμως Μνημόνιο εκτός από  παράταση της δανειοδότησης, δηλαδή επιπλέον κονδύλια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ  σημαίνει και συνέχιση της λιτότητας μέχρι το έλλειμμα να μειωθεί στο 3% και να ολοκληρωθούν οι στόχοι σε όλους τους τομείς:  στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό, στην υγεία κλπ. Η ελληνική οικονομία μαστίζεται σήμερα από βαθιά ύφεση, ενώ σοβαρές πιέσεις ασκούνται στα δημόσια οικονομικά από τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την αναχρηματοδότηση του χρέους. Οι αξιωματούχοι  της Τρόικας που καταφθάνουν  την Δευτέρα στην  χώρα μας, έρχονται με την αίσθηση ότι  θα πάρουν πάλι υποσχέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές από την Αθήνα, οι οποίες ακόμη και τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα καθυστερεί σε μια σειρά από θέματα που είναι βασικά για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως  η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ  και οι αποκρατικοποιήσεις.
Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πείσουν τους ξένους ότι το πρόγραμμα  αποκρατικοποιήσεων βαδίζει κανονικά έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο με τα 7 project που θα τρέξουν το 2011 και από τα οποία η κυβέρνηση θα έχει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες, στην πρώτη σειρά αυτής της λίστας βρίσκονται η ΔΕΠΑ,  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΑΣ (  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα),  το Καζίνο Πάρνηθας, η  Εγνατία οδός, το Ελευθέριο Βενιζέλος  και το νέο φάσμα των συχνοτήτων.    Από την πλευρά τους οι ξένοι στον δρόμο προς την Αθήνα «κουβαλούν» για… καλό και για κακό ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3,8 δις. ευρώ.
Πρόθεση είναι τα μέτρα αυτά να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011 που θα καταθέσει  ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου  την επόμενη Πέμπτη στην Βουλή.
Το νέο πακέτο λιτότητας,  που εάν υπολογιστούν και οι παλιές συμφωνίες με την τρόικα φθάνει τα 12,95 δις. ευρώ, εστιάζει:

*Στην δραστική περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ που θα φθάσει το 1,5 δις. ευρώ. Από αυτό το ποσό 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις μισθολογικές δαπάνες, ενώ 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε απολύσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ,  όπως της εισηγούνται οι «σκληροπυρηνικοί» για να μειωθεί το έλλειμμα των 17 δις. ευρώ που θα έχει του χρόνου ο κρατικός προϋπολογισμός.
*Σε νέες περικοπές αποδοχών στο δημόσιο τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου. Τα υπάρχοντα σχέδια κάνουν για μείωση συνολικών αποδοχών μέσω της ενσωμάτωσης των ειδικών απολαβών και των επιδομάτων.
* Σε μειώσεις των δαπανών στα Νοσοκομεία κυρίως μέσω του περιορισμού της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης που μπορούν να φθάσουν ακόμη  και το 1,8 δις. ευρώ το 2011.
* Σε νέο «κόψιμο» των καταναλωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ, πέραν  των 300 εκατ. ευρώ που έχει γίνει στις λειτουργικές δαπάνες.
* Σε νέα «καρατόμηση» των πόρων του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων. Εκτός των κονδυλίων  των  1,3 δις. ευρώ που έχουν ήδη κοπεί ο σχεδιασμός για φέτος  είναι να μαζευτεί ακόμη  κατά 300 εκατ. ευρώ. Έτσι το ΠΔΕ για το 20009 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,7 δις. ευρώ από 9 δις. ευρώ. Οι περικοπές του ΠΔΕ θα συνεχιστούν και το 2011 κατά 400 εκατ. ευρώ ακόμα με το τελικό ποσό να πέφτει στα 8,3-8,4 δις. ευρώ. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία η οποία και το νέο έτος θα σύρεται στην ύφεση το ποσοστό της οποίας υπολογίζεται να αγγίξει το  3% ( -2,6% ήταν η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης).
* Από το πακέτο μέτρων δεν θα απουσιάζουν και οι φόροι, που θα αφορούν σε αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 12-13% με μετάταξη των πολυτελών προϊόντων στο 23% και των τροφίμων στο 6-6,5%, καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  σε τσιγάρα και ποτά.
* Στην  εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με  το κίνησης. Από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζονται να αυξηθούν οι  εισπράξεις κατά 300 εκατ. ευρώ.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

thenetwar.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan