Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Βρέθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει από τον ιό του AIDS

Αποτελέσματα μιας εκτεταμένης γενετικής μελέτης που είδαν το φως της δημοσιότητας έρχονται να εξηγήσουν για ποιον λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό HIV χωρίς θεραπεία.

«Από τα 3 δισεκατομμύρια νουκλεοτίδια του ανθρώπινου γονιδιώματος, μόνο μια χούφτα από αυτά κάνει τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, αλλά δεν θα παρουσιάσουν ποτέ τα συμπτώματα» εξηγεί ο ο Bruce Walker στο περιοδικό Science.


Περίπου το 0.4% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV παρουσιάζει αυτή τη φυσική ανοσία την οποία οι ερευνητές αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν. Η νέα μελέτη που εκπονήθηκε από περισσότερους από 300 ερευνητές εντοπίζει το ενδιαφέρον της σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ευθύνεται για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που ονομάζεται HLA-B.


Ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία

Ο ανθρώπινος οργανισμός μόλις εντοπίσει ένα ¨ξένο» σώμα, «κινητοποιείται» για να το αποβάλει. Στην περίπτωση του ιού του AIDS ο οργανισμός δεν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο και ο λόγος δεν έχει ακόμα κατανοηθεί από τους επιστήμονες. Η πρωτεΐνη HLA-B, αναλαμβάνει να αφυπνίσει τον οργανισμό ώστε να αντιμετωπίσει τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας


Το σενάριο αυτό, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί βασικό στοιχείο για την κατανόηση της νόσου. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουμε να πούμε πως αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε θεραπεία ή σε προληπτικό εμβόλιο, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα», συνεχίζει ο Bruce Walker, εις εκ των επικεφαλής της έρευνας. 
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan