Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Είναι πολλά τα… μισθά των Δημάρχων, Αντιδημάρχων κτλ.


Πρόκληση οι μισθοί των αιρετών σε μια περίοδο που ο μισθωτός βλέπει το εισόδημά του να εξανεμίζεται και νομίζει ότι είναι ο μόνος που θα πληρώσει «το μάρμαρο»

Η "μάχη" για μια θέση στον ήλιο της ...Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός από οράματα, σχεδιασμούς και πολλές μα πάρα πολλές υποσχέσεις, περιλαμβάνει και μισθό ή όπως ορίζεται αντιμισθία! Στην Θεσσαλία ένας περιφερειάρχης, 25 δήμαρχοι, 51 αιρετοί περιφερειακοί και 739 δημοτικοί σύμβουλοι θα μας στοιχίζουν από την 1 Ιανουαρίου κάτι περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για τις συνολικές αποδοχές των νέων δημάρχων μαζί με τους αντίστοιχους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και τους 105 αντιδημάρχους που θα ορίσει ο κάθε δήμαρχος βάσει του πληθυσμού. Στο κονδύλιο της μισθοδοσίας έρχονται να προστεθούν ο αιρετός περιφερειάρχης μαζί με τους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ας δούμε όμως γιατί αγωνίζονται οι υποψήφιοι, εκτός από τη σωτηρία της κοινωνίας μας και των πολιτών της, βεβαίως-βεβαίως...


Ο μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου αποτελεί και τη μισθολογική "οροφή" για τους αιρετούς Α' και Β' Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μεταφράζεται σε 5.856,08 ευρώ μικτά ανά μήνα. Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Ν. 3870, δηλαδή του «Καλλικράτη», για την αποζημίωση των αιρετών προβλέπεται ότι "οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία η οποία καταβάλλεται από το Δήμο".

Η αντιμισθία των δημάρχων στους δήμους Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Πύλης είναι ισόποση με το 80% των πάσης φύσεως αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου και ανέρχεται περίπου στα 4.800 ευρώ ενώ στο δήμο Φαρκαδόνας ο μισθός του δημάρχου" είναι 3.500 ευρώ αφού είναι ισόποσος με το 60% των ανωτέρω αποδοχών. Κι αυτό γιατί η νέα διοικητική διαίρεση δίνει ως σύνολο πληθυσμού για το δήμο Τρικάλων 74.592 κατοίκους, για το δήμο Καλαμπάκας 27.555. για την Πύλη 20.019 και για τη Φαρκαδόνα 15.881 κατοίκους.

Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% αυτής. Σε ό,τι αφορά στους αιρετούς της Περιφέρειας, η αντιμισθία του περιφερειάρχη είναι ισόποση με τις κάθε είδους αποδοχές, τα έξοδα παράστασης και τα επιδόματα ή προσαυξήσεις του γενικού γραμματέα υπουργείου. Στον αντιπεριφερειάρχη και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.

Το κόστος
Το μηνιαίο κόστος κυμαίνεται από 32.000 ευρώ για το μεγαλύτερο Δήμο του Νομού (των Τρικκαίων). για να μειωθεί στα 7.000 ευρώ περίπου για τον μικρότερο πληθυσμιακά Δήμο. 0 νομοθέτης επέλεξε την κλιμακωτή διαβάθμιση για την αποζημίωση βάσει του πληθυσμού με μεγάλες αποκλίσεις ιδιαίτερα για την κατηγορία των Δήμων στους οποίους κατοικούν λιγότεροι από 20.000. Μεγάλοι χαμένοι φέρονται οι αιρετοί των Δήμων που οριακά αγγίζουν αλλά δεν ξεπερνούν τα πληθυσμιακά όρια των 20.000 και 100.000.

Οι αντιδήμαρχοι
Ο προϋπολογισμός εκτοξεύεται βάσει του αριθμού των αντιδημάρχων που αποτελούν το ρυθμιστή για τον καθορισμό του συνόλου των μηνιαίων αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αιρετούς των δήμων. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους που προέρχονται από συνένωση ορίζεται ως εξής: Στο Δήμο Φαρκαδόνας (πληθυσμός πάνω από 5.001 και 20.000 κατοίκους) ορίζονται έως τέσσερις 4. Στους Δήμους Καλαμπάκας και Πύλης (έχουν πληθυσμό από 20.001 έως 50.000 κατοίκους) ορίζονται έως πέντε 5 αντιδήμαρχοι, ενώ στο Δήμο Τρικκαίων (από 50.001 έως 100.000 κατοίκους) ορίζονται έως 6 αντιδήμαρχοι. 0 αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά 1 εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε έως και επτά, κατά 2 εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι από οκτώ έως και εννέα και κατά 3 εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι δέκα και ανώτερος.

Σήμερα ο μικτός μισθός των αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κυμαίνεται στα 3.360 ευρώ ακαθάριστα το μήνα και με το 20% των παρακρατήσεων για φόρους το καθαρό ποσό που εισπράττουν φτάνει τα 2.688 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά προσαυξάνονται και για το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε επιτροπές του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξεως των 80 ευρώ μικτά- 64 ευρώ καθαρά-, (με το ΔΣ Ηρακλείου, κατά κανόνα, να συνεδριάζει από δύο έως τρεις φορές το μήνα), ενώ για τις συνεδριάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής, η αποζημίωση φτάνει τα 50 ευρώ ακαθάριστα.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο "Καλλικράτης" που εμφανίζεται "γαλαντόμος" στους μισθούς των αιρετών, βάζει μια δικλίδα ασφαλείας, σε σχέση με τις αποζημιώσεις τους, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ένας δήμαρχος ή αντιδήμαρχος που είναι δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος επιχείρησης ή φορέα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το δημόσιο, θα παίρνει μόνο έναν από τους δύο μισθούς.

Συν τους τοπικούς...
Στο κονδύλιο της μισθοδοσίας θα προστεθεί από το νέο έτος και το ποσό των αποζημιώσεων για τους προέδρους των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων που ξεπερνούν τους τετρακόσιους! Η μηνιαία αντιμισθία τους για τις υπηρεσίες τους θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Κατά τ' άλλα ο Καλλικράτης έγινε με δικαιολογία τη μείωση κονδυλιών προς την Αυτοδιοίκηση...

Θ.Κ.
ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan