Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Στο ίντερνετ το βίντεο με το ναυτικό επεισόδιο Ιαπωνίας και Κίνας


Την ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η Κίνα στην ιαπωνική κυβέρνηση για την ανάρτηση στο Ιντερνετ βίντεο που δείχνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο κινεζικό αλιευτικό και τις ιαπωνικές ακταιωρούς. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μάλιστα το επεισόδιο αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρής διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στους δυο ασιατικούς γίγαντες.

"Η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της στο Τόκιο δια της διπλωματικής οδού", δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα.


Οι ιαπωνικές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τις εικόνες που κατέγραψαν άνδρες της ακτοφυλακής για το επεισόδιο αυτό που σημειώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου κοντά σε μια συστάδα μικρών νησιών στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, επί των οποίων προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα τόσο οι δυο χώρες όσο και η Ταϊβάν.

Μόνο ένα επτάλεπτο μονταρισμένο φιλμ προβλήθηκε στον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν και σε περίπου 30 βουλευτές.

Παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές, σήμερα το πρωί αναρτήθηκε στο YouTube ένα βίντεο 44 λεπτών για το ναυτικό επεισόδιο, το οποίο αναμετέδωσαν ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.


"Πιστεύω ότι πιθανότατα το βίντεο αυτό τράβηξε η ακτοφυλακή. Εάν το βίντεο διέρρευσε, αυτό σημαίνει ότι κυβερνητικά ντοκουμέντα δημοσιοποιήθηκαν παρά το απόρρητο που πρέπει να τηρείται από τους υπαλλήλους. Πρόκειται για μια εγκληματική πράξη", υποστήριξε ο ιάπωνας υπουργός.
Ο καπετάνιος του κινεζικού αλιευτικού, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σκόπιμα έπεσε πάνω σε δυο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, συνελήφθη την επομένη σύγκρουσης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις 24 Σεπτεμβρίου λόγω των διαμαρτυριών, των απειλών για αντίποινα της Κίνας.
Οι σχέσεις ανάμεσα στους δυο ασιατικούς γίγαντες γνωρίζουν εδώ και δυο μήνες τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων ετών εξαιτίας του επεισοδίου αυτού στα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου για τους Ιάπωνες και Ντιαόγιου για τους Κινέζους, τα οποία διοικεί η Ιαπωνία αλλά διεκδικούν η Κίνα και η Ταϊβάν.
Η ιαπωνική ακτοφυλακή θα διενεργήσει έρευνα για το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Χιζιαγιάσου Σουζούκι.
"Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό ντοκουμέντο, το οποίο μπορεί να βλάψει σοβαρά τό μέλλον των σινο-ιαπωνικών σχέσεων, μπορεί να διαρρέει τόσο εύκολα", υπογράμμισε από την πλευρά του ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Μιζούχο Φουκουσίμα.
Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες δεν έχει ακόμα εκτονωθεί, παρά τις μέχρι στιγμής προσπάθειες να οργανωθεί μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Καν και το ιάπωνα πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσίτο Σενγκόκου εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο του Φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) στα μέσα Νοεμβρίου στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan