Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Τα χειρότερα έρχονται δια στόματος Τόμσεν


Πιο δύσκολη η επόμενη χρονιά

Το ακούμε συνέχεια από τις τηλεοράσεις, από τους οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές και τώρα δια στόματος Τόμσεν: «Η επόμενη χρονιά είναι η πιο κρίσιμη και επώδυνη, καθώς πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι η κατάσταση που χαρακτηρίζει τον δημόσιο τομέα είναι μη διατηρήσιμη» ενώ υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα για ριζικές δομικές μεταρρυθμίσεις». Ειδικότερα δε, τόνισε ότι «πρέπει να κοπεί ο δημόσιος τομέας, να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και βελτίωση στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού»...

Ο κ. Τόμσεν επεσήμανε ότι το ΔΝΤ έχει την δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του Μνημονίου από 6 σε 11 χρόνια, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέσα στο 2011 να προχωρήσει σε βαθιές και ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί λύση, καθώς το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το υψηλό της χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους, θα είναι, σε μακροχρόνια βάση, πολύ λιγότερα από τα κόστη και τις αρνητικές συνέπειες.

Αναφέρθηκε επίσης, στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κατάσταση επιβαρύνθηκε από την αναταραχή στην ευρωζώνη και την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους.

Σχετικά με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ο κ. Τόμσεν είπε ότι θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι οι άμεσες απολύσεις δεν αποτελούν λύση και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα, βάσει των προβλεπόμενων αποχωρήσεων, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του προσωπικού, μέσω της μετακίνησης 10.000 ατόμων.

Όσο για την αναγκαία ανάπτυξη, υποστηρίζει ότι: «θα έρθει με την εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα, σε συνδυασμό με την μείωση του ελλείμματος».

Σε ερώτηση για το εάν θα επένδυε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα εάν ήταν επικεφαλής μιας πολυεθνικής εταιρείας, ο κ. Τόμσεν απάντησε καταφατικά ενώ συμπλήρωσε ότι «ο σωστός χρόνος επένδυσης είναι όταν οι άλλοι δεν θέλουν να επενδύσουν» και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα το έκανα τώρα».

Τέλος ανέφερε ότι: «Στο τέλος του 2011, εφόσον γίνουν αυτά που απαιτούνται, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος».


newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan