Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οριστικό “deal” Γερμανίας- Γαλλίας για το νέο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης;


Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακοτείο Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, ενώ τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι πιθανό να παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα.

"Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Μία συμφωνία έχει επιτευχθεί" ανέφερε πηγή της ΕΕ. H συμφωνία περιλαμβάνει την συμμετοχή των ιδιωτών, τραπεζών και άλλων επενδυτικών σχημάτων στο μηχανισμό με την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος των κρίσεων αποδεχόμενοι haircuts...

Οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται στις Βρυξέλλες για έκτακτες συνομιλίες προκειμένου να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ιρλανδία. Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να προετοιμάσουν τις σημερινές συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN με αντικείμενο την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης για την Ιρλανδία αλλά και ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει συμφωνίας επί της αρχής ανάμεσα στην Ιρλανδία και τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς συμφώνησαν νωρίτερα στις βασικές γραμμές του σχεδίου διάσωσης, που προβλέπει οικονομική βοήθεια περίπου 85 δισ. ευρώ προς το Δουβλίνο. Από αυτά τα 35 δισ θα διατεθούν για τις ιρλανδικές τράπεζες και τα υπόλοιπα για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ιρλανδίας. Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις για το καθορισμό του επιτοκίου, το οποίο σύμφωνα με το RTE θα διαμορφωθεί στο 6,7%, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει η Ιρλανδική κυβέρνηση.

Πάντως οι όποιες ανακοινώσεις του Eurogroup που συνεδριάζει από τις 14:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και του Ecofin, το οποίο συνεδριάζει αμέσως μετά, θα γίνουν γνωστές σήμερα για την Ιρλανδία, καθώς στόχος είναι οι λεπτομέρειες του προγράμματος να παρουσιαστούν προτού ανοίξουν αύριο οι αγορές.


newscode

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan