Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Με δώρο 300 ευρώ επιστρέφουν στη χώρα τους
Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του εθελοντικού επαναπατρισμού, μετανάστες «χτυπημένοι» από την ανεργία και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους γυρίζουν στις πατρίδες τους για να ξανακάνουν μια νέα αρχή.
«Ζω έξι χρόνια στην Ελλάδα. Αγαπάω πολύ τη χώρα σας, αλλά εδώ και πολλούς μήνες δεν έχω δουλειά και δεν μπορώ να ζήσω... Γι' αυτόν τον λόγο αποφάσισα να επιστρέψω. Φτώχεια εδώ, φτώχεια κι εκεί - τουλάχιστον θα είμαι με την οικογένειά μου».
Ηρθαν στην Ελλάδα για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, αλλά οι συνθήκες που συνάντησαν εδώ τούς έκαναν να... νοσταλγήσουν την πατρίδα τους. Μετανάστες -κυρίως από- Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ιράκ εγκαταλείπουν τη χώρα μας «χτυπημένοι» από την ανεργία και την οικονομική κρίση. Η αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και η αδυναμία να μεταβούν σε βορειότερες χώρες της Ευρώπης τούς απογοήτευσαν. Με τα εισιτήριά τους πληρωμένα και 300 ευρώ στο χέρι ελπίζουν να κάνουν μια νέα αρχή στην πατρίδα τους.
Δύο μήνες
Το πρόγραμμα του εθελοντικού επαναπατρισμού προσφύγων πραγματοποιείται στην Ελλάδα τους δύο τελευταίους μήνες από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Μέχρι στιγμής έχουμε στείλει στις πατρίδες τους 250 ανθρώπους, ενώ έχει δρομολογηθεί η επιστροφή συνολικά 430 μεταναστών», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς.Μπορεί οι αριθμοί να φαίνονται ως σταγόνα στον ωκεανό, ωστόσο μέχρι τώρα όσοι Αφγανοί λαθρομετανάστες συλλαμβάνονταν στην Ελλάδα έπαιρναν ένα χαρτί απέλασης από τις αρχές που τους υποχρέωνε να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 ημέρες.
Ελάχιστοι το έκαναν. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να τους στείλει απευθείας στο Αφγανιστάν, καθώς δεν υπήρχε διμερής συμφωνία για επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών.
Αγανάκτηση
Η λύπη, η απογοήτευση αλλά και ο θυμός περισσεύουν στα γραφεία του ΔΟΜ στο Ανω Καλαμάκι. «Οταν ήρθαμε στην Ελλάδα, νομίζαμε ότι ήρθαμε στην Ευρώπη. Αλλά στη χώρα σας δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Αφού ακόμη και να φύγουμε σε άλλη χώρα θα μας φέρουν πίσω (με τη σύμβαση Δουβλίνο ΙΙ, ο μετανάστης επιστρέφει στη χώρα της ΕΕ στην οποία έδωσε πρώτη φορά τα στοιχεία του και τα δαχτυλικά του αποτυπώματα), πάμε στην πατρίδα μας να αρχίσουμε ξανά από την αρχή», τονίζει ο Μπαχντιάρ από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.
«Εφυγα από το Αφγανιστάν πριν από έξι χρόνια γιατί με κυνηγούσαν οι Ταλιμπάν. Ηρθα εδώ, αλλά δεν έχω πάρει ακόμη απάντηση στο αίτημα για άσυλο. Σιχαίνομαι και να μιλάω Ελληνικά. Θέλω απλώς να φύγω», αναφέρει οργισμένος ο Σαχίνια. «Εχω 9 παιδιά και είμαι μακριά από την οικογένειά μου τα τελευταία 2 χρόνια. Ηρθα για να μπορέσω να θρέψω τα 10 στόματα που έχω στην ευθύνη μου, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αντέχεται. Καλύτερα στο Αφγανιστάν...», εξηγεί ο Ζαμπιχολά.
«Δεν φύγαμε από τη χώρα μας επειδή θέλαμε. Η κατάσταση εκεί ήταν δύσκολη. Αλλά τώρα και εδώ είναι άσχημα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν δουλειές...», καταλήγει ο Αμπντουλά από το Πακιστάν. «Με τα 300 ευρώ που θα πάρουμε μαζί μας, θα ανοίξουμε ένα μικρό μαγαζάκι και με αυτό ελπίζουμε να μπορέσουμε να θρέψουμε τα παιδιά μας».
Ακόμα και από νόμιμους μετανάστες
Εχουν κατατεθεί πάνω από 1.000 αιτήσεις
Στο πρόγραμμα του εθελοντικού επαναπατρισμού μπορούν να ενταχθούν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν πληρούν τους όρους εισόδου και παραμονής στη χώρα, έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο και είτε δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση είτε έχει απορριφθεί το αίτημά τους και βρίσκονται υπό το καθεστώς διεθνούς προστασίας αλλά, ωστόσο, επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Οι πόροι
Η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
Ο κ. Εσδράς, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, ελπίζει ότι με μέρος του κονδυλίου που δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί θα μπορέσει να στείλει ακόμη τόσους στις πατρίδες τους. «Για τους περισσότερους είναι θέμα αξιοπρέπειας... Εθελοντικά θέλουν να επιστρέψουν για να μη ζουν υπό τις συνθήκες που διαβιούν στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε. Ηδη στο ΔΟΜ έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις -ανάμεσά τους και από άτομα που έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο και μένουν νόμιμα στην Ελλάδα», επισημαίνει.
ΜΕ ΑΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ
Καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης της μετανάστευσης
Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που είχε καταρτίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρόλο που το αναλυτικό action plan έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον περασμένο Απρίλιο και λειτουργεί εν μέρει δεσμευτικά, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο επίπεδο της υλοποίησής του.
Η αλλαγή ηγεσίας και αρμοδιοτήτων αναμένεται να καθυστερήσει επιπλέον τις ήδη αργοπορημένες κινήσεις επίλυσης του θέματος. Την ίδια στιγμή, και σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες, τα κρούσματα του ρατσισμού -όπως στην πολύπαθη περιοχή του Αγίου Παντελεή μονος- αυξάνονται... Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:
Η σύνταξη Σχεδίου Νόμου για Κέντρα και Διαδικασία Πρώτης Υποδοχής και η ψήφιση του νομοσχεδίου εκκρεμούν.
Η υλοποίηση της διαδικασίας πρώτης υποδοχής και Screening (διαχωρισμός δηλαδή των περιπτώσεων) και η κατασκευή των κέντρων υποδοχής (ΚΕΠΥ) βρίσκονται σε προετοιμασία. Το πρώτο ΚΕΠΥ θα δοθεί τον χειμώνα του 2012.
Η νέα διαδικασία ασύλου με επιτροπές εκκρεμεί.
Ο νόμος για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Υπουργείο Υγείας) ψηφίστηκε, αλλά εκκρεμούν όλα τα προβλεπόμενα βελτιωτικά έργα στα κέντρα κράτησης και στις δομές στήριξης ευπαθών ομάδων.
Η πρόσληψη πολιτιστικών διαμεσολαβητών και μεταφραστών-διερμηνέων για τα αστυνομικά τμήματα και το υπουργείο Προστασίας έχουν παγώσει.
Πηγή
Πηγή : TNSite
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου