Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Βιταμίνες και τρόπος ζωής


Πες μου πώς ζεις, να σου πω τι βιταμίνες χρειάζεσαι

Ας υποθέσουμε ότι ο οργανισμός μας είναι ένα πολύπλοκο και καλοδουλεμένο μηχάνημα. Αν από ένα μηχάνημα του στερήσεις τις μπαταρίες του, τι θα συμβεί; Πολύ απλά, θα πάψει να λειτουργεί. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις βιταμίνες. Αν τις στερήσουν από τον άνθρωπο, εκείνος απλώς δεν μπορεί να επιβιώσει...


Δυστυχώς, χωρίς να το καταλαβαίνεις το κάνεις το λάθος. Με τις διατροφικές συνήθειες που έχεις υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, με αυτό τον αλλοπρόσαλλο τρόπο ζωής, βάζεις από πάνω και το στρες και έχεις μια πυριτιδαποθήκη, έτοιμη να εκραγεί. Το φιτίλι είναι η έλλειψη βιταμινών.

Οι παρακάτω περιπτώσεις, αποτελούν συνθήκες καθημερινής ζωής, που όλοι, περνούν κατά καιρούς. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη βιταμινών. Με διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια, μπορείς να ανακτήσεις το χαμένο έδαφος και να ξαναγεμίσεις τις μπαταρίες του οργανισμού σου.

Κάπνισμα – αλκοόλ
Βγαίνεις καπνίζεις, ξενυχτάς, πίνεις μια θάλασσα σφηνάκια. Είσαι ο κλασσικός νεοέλληνας. Τελευταία όμως ξυπνάς αργά το μεσημέρι και αισθάνεσαι όλο και μεγαλύτερη ατονία. Ίσως είναι επειδή χάνεις διαρκώς Βιταμίνη C, E και B12. Αυτό είναι το τίμημα του άκρατου ξενυχτιού. Για να πάρεις τα πάνω σου φρόντισε να πιείς αρκετές πορτοκαλάδες, να φας λίγους ξηρούς καρπούς και όταν η πείνα σε καλέσει μην πεις όχι σε οτιδήποτε εμπεριέχει κρέας, αβγά και κοτόπουλο, ενώ ευεργετικές επιδράσεις έχουν τα ψάρια και όλα ανεξαιρέτως τα θαλασσινά.

Κακή διατροφή
Το trash food και ο τρόπος μαγειρέματος αντί να αναδεικνύουν, καταστρέφουν τις βιταμίνες. Η έκθεση τροφίμων στον ήλιο και η κακή συντήρηση, επίσης έχουν το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα. Για να τα αποφύγεις, αφού δουλεύεις όλη μέρα και τα βράδια κάνεις… διπλοβάρδιες, φρόντισε να περνάς συχνότερα από το τραπέζι της μαμάς, αφού εκείνη ξέρει ότι ο κανακάρης της, για να αντέξει, χρειάζεται και το συκωτάκι του, και την πράσινη σαλάτα του και τα άπαχα κρεατικά του. Κάνε λοιπόν, μια διακοπή από τα χάμπουργκερ και θα πάρεις γρήγορα τα πάνω σου.

Δίαιτα
Εάν δεν προέρχεται από διαιτολόγο που έχει ασχοληθεί με την περίπτωσή σου, αλλά την πήρες από το φίλο, που του την έδωσε η κοπέλα του, που την κατέβασε από το Internet, κάνεις μεγάλο λάθος. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσεις να νιώθεις αδυναμία, γιατί θα σου λείπουν βασικές βιταμίνες, που έχεις ξεχάσει να παίρνεις.

Ο οργανισμός σου χρειάζεται όλες τις τροφές. Μην αποκλείεις ορισμένες, απλώς και μόνο γιατί νομίζεις ότι σε παχαίνουν. Περιόρισέ τες, μην τις εξαφανίζεις. Το πάχος είναι περισσότερο θέμα τρόπου ζωής (εδώ μπαίνουν τα πολλά μικρά γεύματα) και λιγότερο θέμα είδους τροφής. Το αδυνάτισμα μπορεί να το χρειάζεσαι, όχι όμως σε βάρος των βιταμινών. Υπάρχει η μέση οδός και, αν δεν μπορείς να την ανακαλύψεις, απευθύνσου σε διαιτολόγο. Θα μπεις σε καλό πρόγραμμα και θα πάψεις να πυροβολείς τον εαυτό σου, κάνοντας αυστηρή και δίχως λογική, δίαιτα.

Χορτοφαγία
Υπάρχει και η κατηγορία ανθρώπων, που αποφεύγοντας το κρέας εντελώς, νομίζουν ότι θα κάνουν καλό στον εαυτό τους. Να τους ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι η πιθανή ατονία που αισθάνονται, οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης B12, η οποία διοχετεύεται στον οργανισμό, μέσα από γαλακτοκομικά προϊόντα πάσης φύσης (τυρί, γάλα, γιαούρτι) και από αβγά. Ας μην στερούν τον οργανισμό τους από τις μπαταρίες του, είναι κρίμα…


menslounge

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan