Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα μελέτη «αποκαθιστά» τους Νεάντερταλ


Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τους Νεάντερταλ, οι οποίοι υπήρξαν πρόδρομοι και ανταγωνιστές του σύγχρονου ανθρώπου ή αλλιώς homo sapiens.

Σύμφωνα με την επταετή έρευνα της αμερικανικής επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή ανθρωπολογίας Τζούλιεν Ριλ-Σαλβατόρε του Πανεπιστημίου του Κολοράντο-Ντένβερ , οι Νεάντερταλ... είχαν ικανότητες στην ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών και δεν χρειάστηκαν "βοήθεια" από τους πρώτους homo sapiens ώστε να κατασκευάσουν εργαλεία.

Η αμφισβήτηση της κυρίαρχης άποψης πως οι Νεάντερταλ μπόρεσαν να κάνουν προόδους μόνον όταν ήρθαν σε επαφή με τους πρώτους homo sapiens τεκμηριώνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή ανθρωπολογίας στο ΒBC, εν μέρει και από το γεγονός πως η κλιματική αλλαγή τους ώθησε να αναπτύξουν καινοτομίες ώστε να επιβιώσουν.

"Ηταν πολύ πιο εφευρετικοί από ότι τους θεωρούσαμε μέχρι τώρα" δήλωσε ο καθηγητής Σαλβατόρε και έδωσε με τέσσερις λέξεις το αποτέλεσμα της έρευνας του"Βασικά αποκαθιστώ τους Νεάντερταλ"είπε και η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσημη δημοσίευση των συμπερασμάτων της ομάδας του, στο περιοδικό αρχαιολογίας "Journal of Archaeological Method and Theory"τον Δεκέμβριο.

Μέχρι τον Δεκέμβριο και σε αναμονή των αντιδράσεων της επιστημονικής κοινότητας για την μελέτη που "αποκαθιστά" τους Νεάντερταλ οι οποίοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1856 στην κοιλάδα Νεάντερ της Γερμανίας-από όπου και το όνομα τους-να θυμίσουμε τα μέχρι τώρα αποδεκτά για την "παρουσία" τους.

Οι γενετικές αναλύσεις των απολιθωμάτων που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας κατέδειξαν ότι είχαν κοινό με τους ανθρώπους το 99,5 έως 99,9% του DNA τους, γεγονός που τους καθιστά τους πιο στενούς συγγενείς μας. Είχαν κοντά και μυώδη σώματα, μεγάλους εγκεφάλους και προτεταμένα χαρακτηριστικά προσώπου.

Οι Νεάντερταλ αποχωρίστηκαν από την εξελικτική γραμμή των ανθρώπων πριν από 500.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν από τη Γη πριν από 30.000 χρόνια, για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα. Από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη τους, οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης τους και να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τον πολιτισμό τους.

Η εξέλιξη τους οφειλόταν στις επαφές και επιρροές των homo sapiens ή όχι;Στο ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει η ομάδα των αμερικανών επιστημόνων και μελέτησε ευρήματα από εγκαταστάσεις Νεάντερταλ στην Ιταλία οι οποίες ήταν απομονωμένες από τους homo sapiens.Τα όσα κατέγραψαν οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ανάμεσα στα ευρήματα 42.000 χρόνων υπήρχαν και τεχνολογικές καινοτομίες όπως μύτες από βέλη, ώχρα, εργαλεία από οστά, κοσμήματα και πιθανές ενδείξεις ψαρέματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαλβατόρε αν τα στοιχεία αυτά προέρχονται όντως από Νεάντερταλ, τότε αποδεικνύουν ότι οι επαφές με τους προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων δεν ήταν απαραίτητες για την ανάπτυξή τους και όπως τόνισε μιλώντας στο BBC, "Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις των τελευταίων 50 ετών και φωτίζει με νέο φως του Νεάντερταλ. Τους «εξανθρωπίζει» κατά κάποιο τρόπο με δεδομένη την βιολογική ομοιότητα θα έπρεπε να θεωρηθούν υπο-είδος των ανθρώπων παρά διαφορετικό είδος. Είμαστε αδέλφια, μάλλον, παρά μακρινά ξαδέλφια"

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan