Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Στο σκαμνί 95 άτομα για σκάνδαλο διαφθοράς

Ανάμεσά τους και δύο πρώην δήμαρχοι

Ποινές δέκα, είκοσι και τριάντα ετών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και καταχρήσεις αντιμετωπίζουν οι 95 κατηγορούμενοι που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου της Μάλαγα, στη νότια Ισπανία, στο πλαίσιο της δίκης για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στον τομέα των ακινήτων που συγκλόνισε το 2006 τις δημοτικές αρχές του θερέτρου Μαρμπέγια...

Μεταξύ των 95 κατηγορουμένων περιλαμβάνονται δύο πρώην δήμαρχοι αυτής της πόλης της Κόστα ντελ Σολ -οι Χουλιάν Μουνιός και Μαρισόλ Γιαγκούε- και ο πρώην σύμβουλος πολεοδομικής ανάπτυξης Χουάν Αντόνιο Ρόκα, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της υπόθεσης αυτής.

Η δίκη αυτή, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη δίκη διαφθοράς στον τομέα των ακινήτων που έχει γίνει ποτέ στην Ισπανία, αναμένεται ότι θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο.

Η έρευνα, η οποία ονομάσθηκε «επιχείρηση Μαλάγια», είχε στείλει στη φυλακή τις δημοτικές αρχές της Μαρμπέγια και είχε εμπλέξει την ισπανίδα τραγουδίστρια Ισαμπέλ Παντόχα, η οποία ήταν ύποπτη για καταθέσεις σε λογαριασμούς της μετρητών ύποπτης προέλευσης.

Μπροστά στο εύρος του σκανδάλου, η σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο είχε αποφασίσει τον Απρίλιο του 2006 να διαλύσει το δημοτικό συμβούλιο της Μαρμπέγια, ένα μέτρο πρωτοφανές στην ισπανική δημοκρατία.

Οι ερευνητές είχαν μπλοκάρει, στη διάρκεια της έρευνας, χίλιους τραπεζικούς λογαριασμούς και είχαν κατασχέσει αγαθά αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρόνια της εκρηκτικής ανάπτυξης στον τομέα των ακινήτων είχαν επιτρέψει να πλουτίσουν με μάλλον ύποπτο τρόπο δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που ήλεγχαν τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan