Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η ημικρανία είναι απλώς ένας πονοκέφαλος;


Αν νομίζετε ότι η ημικρανία είναι απλώς ένας πονοκέφαλος, ξανασκεφθείτε το. Παρ' ότι το σήμα κατατεθέν της είναι ο πόνος στην μία ή στην άλλη πλευρά του κεφαλιού, συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται πριν, στη διάρκεια ή μετά την έναρξη του πόνου στο κεφάλι.

Όπως εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Ντόντικ,... από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, το περίπου 75% των πασχόντων εκδηλώνουν μια σειρά από νοητικά, συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα. Τα πιο συχνά είναι αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, δυσκολίες στην συγκέντρωση, δυσκαμψία του αυχένα, ζάλη, ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο, επίμονο χασμουρητό και κατάθλιψη ή οξυθυμία.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μέσα στις έξι ώρες που προηγούνται του πονοκεφάλου και υποχωρούν μέσα στις έξι ώρες που έπονται. Σε ένα σημαντικό, όμως, ποσοστό των ασθενών, μπορεί να αρχίσουν 24 ώρες νωρίτερα και να χρειασθούν περισσότερες από 24 ώρες για να υποχωρήσουν.

Η διάρκειά τους έχει πολύ μεγάλη σημασία για δύο κυρίως λόγους. Κατ' αρχήν, αντανακλούν το γεγονός ότι οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ημικρανία αναπτύσσονται έως τρεις μέρες πριν από την εμφάνισή της και μία ημέρα έπειτα από την έναρξη της κεφαλαλγίας. Συνεπώς, η διάρκεια του πόνου δεν αρκεί για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος και των επιπτώσεών του στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου, ενδεχομένως παρέχει στους πάσχοντες μια ευκαιρία να λάβουν εγκαίρως μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν ή έστω να αμβλύνουν τον επερχόμενο πόνο.

Για να γίνει αυτό, όμως, ο ασθενής θα πρέπει να αναγνωρίζει με ακρίβεια τα συμπτώματα που αξιόπιστα προλέγουν ότι επίκειται ημικρανία _ πόσο μάλλον που τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν και πολλές άλλες διαταραχές, πέρα από την ημικρανία. Επιπλέον, η πρώιμη θεραπεία στη διάρκεια αυτής της φάσης συνιστάται σε ασθενείς με σχετικά αραιές ημικρανικές κρίσεις, οι οποίες δύσκολα αντιμετωπίζονται όταν αρχίζει ο πόνος.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan