Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Οργιο κλοπής ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη




Ρεκόρ κλοπών ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη έφερε η αύξηση της χρήσης του στους δρόμους της πόλης. Περισσότεροι από τους μισούς ποδηλάτες, που απάντησαν σε διαδικτυακή έρευνα της ομάδας «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης», δήλωσαν πως έχουν πέσει θύματα κλοπής ποδηλάτου, ενώ τρεις στους δέκα δήλωσαν πως η κλοπή έγινε μέσα στο 2010 (80 ποδήλατα, έναντι 50 το 2009). Μάλιστα, το 11% των ερωτηθέντων έχει χάσει το ποδήλατό του από κλοπή δύο, τρεις ή και παραπάνω φορές.



Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, οι κλέφτες ποδηλάτων δρουν κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως στις ανατολικές συνοικίες, προτιμούν τα καινούργια ποδήλατα και τα αρπάζουν κόβοντας τις αλυσίδες που τα ασφαλίζουν σε κάγκελα, στύλους και δέντρα, ελλείψει ειδικών χώρων στάθμευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι δράστες σήκωσαν τον στύλο ή έκοψαν το δέντρο στο οποίο ήταν δεμένο το δίκυκλο.

Το 22% των ποδηλάτων που εκλάπησαν ήταν δεμένα με λεπτό σύρμα, το 20% με «κουλούρα», το 19% με χοντρό σύρμα και μόλις το 3% με το θεωρούμενο ως ασφαλέστερο μέσο, το πέταλο.

Ο μέσος όρος αξίας των κλεμμένων ποδηλάτων είναι 280 ευρώ (από 30 έως και 2.000 ευρώ), ενώ το 60% ήταν ολοκαίνουργια (έως ενός έτους).

Οι δύο στις τρεις κλοπές ποδηλάτων δεν δηλώθηκαν στην αστυνομία, παρόλο που οι «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» προτρέπουν τα περισσότερα από 1.000 μέλη τους να τις δηλώνουν. Ακόμα, τους ζητούν να καταγράφουν τους αριθμούς πλαισίου των ποδηλάτων τους και να φωτογραφίζονται με αυτά, για να μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους.

Το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τους έχει προταθεί η αγορά κλεμμένου ποδηλάτου χωρίς να το δεχτεί, ενώ κάποιοι υπέδειξαν μέχρι και κατάστημα στην περιοχή του Βαρδαρίου όπου κανείς μπορεί να αγοράσει κλεμμένο ποδήλατο.


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan