Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010
Φτώχεια... στο σανίδι
Ηθοποιός μπορεί να σημαίνει φως, η οικονομική κρίση όμως δεν κάνει διακρίσεις και πλήττει το επάγγελμά του, με την ίδια σφοδρότητα που πλήττει όλους μας.
Η εκκωφαντική έλλειψη τηλεοπτικών παραγωγών, οι θεατρικές παραστάσεις που μειώνονται συνεχώς, τα χρέη των επιχειρηματιών που διογκώνονται δεν προοιωνίζονται μία ευχάριστη χειμερινή σεζόν για τους Έλληνες ηθοποιούς.
«Σε λίγο θα πληρώνουμε για να παίζουμε σε σίριαλ», λέει η Μαρία Σολωμού, μιλώντας στην εφημερίδα «VETO», αφού, μολονότι δεν έχει ακόμη εισπράξει την αμοιβή της για τα περσινά επεισόδια της «Ονειροπαγίδας», ξαναγυρίζει στα πλατό...
«Στην αρχή δεν ήθελα να το κάνω. Η αδικία είναι τόσο μεγάλη, που σε κάνει να λες: δεν θέλω ρε αδελφέ! Προτιμάω να μείνω δύο σεζόν εκτός... Επέστρεψα όμως και από συναδελφική αλληλεγγύη... Σήμερα όσοι έχουμε δουλειά να κάνουμε τον σταυρό μας. Αυτό που με παρηγορεί είναι πως η κρίση δεν χτύπησε μόνο τους ηθοποιούς. Όλοι... βράζουμε στο ίδιο καζάνι...» συνεχίζει η Μαρία Σολωμού.
Και αν αυτά αφορούν στην πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά της περσινής χρονιάς, τι γίνεται, άραγε, με άλλα τηλεοπτικά σίριαλ που δεν έχουν την ίδια εμπορική επιτυχία και εφέτος μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, ή με τις θεατρικές παραγωγές;
Δραματική η μείωση μισθών και ποσοστών
«Ναι, είμαστε εξοικειωμένοι με την ανεργία» δηλώνει η Σμαράγδα Καρύδη στο «Βήμα».
Φέτος είχε αποφασίσει να μην κάνει θέατρο, αλλά να εργαστεί στον κινηματογράφο και να κάνει μία τηλεοπτική σειρά. Όπως φαίνεται όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει.
«Δεν το παίρνω, όμως, προσωπικά. Αυτή τη στιγμή όλοι μειώνουν ποσοστά ή μισθούς, από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Μόνο που κάποιοι συνάδελφοί μας έπαιρναν ήδη μισθούς πείνας. Πώς θα τους μειώσουν κι άλλο;» συνεχίζει και λέει ότι οι παραγωγοί στρέφονται σε μικρότερα σχήματα χαμηλότερου κόστους.
Προκρίνονται τα ριάλιτι
Το αποτέλεσμα της κρίσης στον χώρο της τηλεόρασης είναι η αύξηση των ριάλιτι και η μείωση των σίριαλ.
Όσοι βρέθηκαν στο cast της πολυδιαφημισμένης σειράς «Το νησί» είναι από τους πιο τυχερούς. Ο Γιάννης Στανκόγλου δηλώνει ευτυχής που φέτος βρήκε δουλειά και μάλιστα «σε μια πολύ καλή παραγωγή, σε μια παραγωγή που, ίσως, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη στο παρελθόν».
Ο Αιμίλιος Χειλάκης αποκαλύπτει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν πληρώθηκαν για τη συμμετοχή τους σε ένα πασίγνωστο σίριαλ, το οποίο όμως δεν κατονομάζει.
«Μειώνω κι εγώ την αμοιβή μου, μέχρι εκεί που με παίρνει. Δεν είμαι χαζός, καταλαβαίνω, πώς έχουν τα πράγματα» δηλώνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στο «Down Town» και παραδέχεται ότι και το δικό του κασέ έχει «ψαλιδιστεί»...
Η Κάτια Δανδουλάκη ομολόγησε πώς για τον ρόλο της Κάτιας στη «Ζωή της άλλης» δέχτηκε και εκείνη μείωση των αποδοχών της.
«Είναι δυνατόν εγώ να αποτελούσα την εξαίρεση στον κανόνα; Είναι δυνατόν, ενώ επικρατεί μια τέτοια κατάσταση, να ζητάς να ανέβουν οι αποδοχές σου; Ζούμε σε μια εποχή που ένας ηθοποιός δεν έχει μόνο έναν αλλά εκατό λόγους, για να θελήσει να διευκολύνει μια παραγωγή να επιζήσει» λέει στο περιοδικό «Λοιπόν».
Μικρότερες αποδοχές και μόλις δέκα έργα στο Εθνικό Θέατρο
Στο Εθνικό Θέατρο, την περικοπή της επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού ακολούθησε η μείωση των αποδοχών των ηθοποιών και διοικητικών υπαλλήλων κατά 10% και η ανασύνταξη του προγραμματισμού του.
Αντί λοιπόν για τις 19 παραγωγές της περσινής σεζόν, οι εφετινές δεν υπερβαίνουν τις 10. «Ο μισθός του πρωταγωνιστή στο Εθνικό είναι 1.623 ευρώ, μικτά φυσικά, καθώς πριν από την κρίση ήταν 1.800 ευρώ και ο κατώτερος 1.037 ευρώ από 1.150. Και εμείς είμαστε οι τυχεροί που έχουμε δουλειά. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το επάγγελμά μας» λέει στο «Βήμα» γνωστός ηθοποιός της κρατικής σκηνής.
Η αντεπίθεση στην κρίση είναι η λύση;
Ο Πέτρος Φιλιππίδης, όμως, δηλώνει ότι φέτος η Θεατρική Εστία θέλει να πάει κόντρα στην κρίση, και γι' αυτό προγραμμάτισε διπλάσιες παραγωγές από πέρυσι: «Αν και η οικονομική κατάσταση θα δικαιολογούσε μάξιμουμ δύο παραγωγές και όχι περισσότερους από πέντε-έξι ηθοποιούς, εφέτος συνολικά τριάντα έξι ηθοποιοί θα δουλέψουν μαζί μας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι όροι της διαπραγμάτευσης, της οικονομικής αλλά και της επαγγελματικής- αν σε παίρνει και όπου σε παίρνει. Σήμερα όλοι δέχονται ευκολότερα, αρκεί να υπάρχουν δουλειές. ''Δώσε μου ό,τι να 'ναι, αρκεί να κάνω κάτι'', λένε σήμερα πολλοί ηθοποιοί για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση».
zougla
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου