Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή του αντικαπνιστικού συλλόγου σε "τσουρεμάγκες"

Ας μην τρελαθούμε τώρα...
Αυτή η επιστολή δεν απευθύνεται σε φανατικούς και παθιασμένους καπνιστές, αλλά και πάσης φύσεως φανατικούς ή «τσουρέμαγκες».

Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος δέχεται στο μικρό χρονικό διάστημα που εφαρμόζεται, συνεχείς επιθέσεις από μερίδα των καπνιστών, των εστιατόρων και άλλων και η πλειοψηφία των πολιτών, που επί χρόνια και χρόνια υπέφερε τις συνέπειες της αδυναμίας της πολιτείας και της αδιαφορίας ορισμένων συμπολιτών μας που κάπνιζαν ασύστολα σε δημόσιους χώρους, σιωπά...



Γιατροί, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, φορείς, απλοί άνθρωποι, ας πάρουμε θέση. Καλός ο « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» κύριε Κατσιφάρα, κύριε Κατσικόπουλε, κύριε Δημαρά και όλοι εσείς οι αξιότατοι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών της ευρύτερης περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος και όχι μόνο, που κόπτεστε να καταθέσετε λύσεις, πχ για το πρόβλημα των σκουπιδιών της Πάτρας, με την Ξερόλακα και του Φλώκα να αναστενάζουν. Τα αποτσίγαρα των συμπολιτών μας όμως, είναι πράγματι μια τόσο ασήμαντη και μηδαμινή λεπτομέρεια; Αντιπαρέρχεστε χωρίς ένα σχόλιο, την εκτόξευση απειλών και τον εκφοβισμό όλων εμάς των μη καπνιστών, και όχι απαραίτητα αντικαπνιστών παρακαλώ, να αποδεχθούμε την παράταση της κατάληψης των δημόσιων χώρων από τα τασάκια με τα ερεθιστικά, αναχρονιστικά και ανθυγιεινά σκουπίδια του καπνού του τσιγάρου και των άλλων προϊόντων του καπνόφυτου; Σας δεσμεύουν πρακτικές με καταδικασμένο μέλλον και ενδεχομένως προσωπικές καπνιστικές συνήθειες και αδιαφορείτε για τις βολές κατά του νόμου που ρυθμίζει την συνύπαρξη των καπνιστών με τους μη καπνιστές ; Πέστε κάτι χωρίς υπεκφυγές και ξύλινο λόγο, παρακαλώ τώρα.

Κύριοι εστιάτορες εμάς τους μη καπνιστές δεν μας θέλετε για πελάτες ή μας θεωρείτε πια παραδοσιακά ανεχτικούς και άρα σίγουρους; Αυτοί που δεν είναι ανεκτικοί θέλετε να έρχονται και όταν διαπιστώνουν την ύπαρξη καπνιστών, φεύγοντας να σας καταγγέλλουν; Τους εργαζομένους σας οι οποίοι αύριο θα αρρωστήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα στο χώρο δουλειάς και θα αξιώσουν με αγωγές τους αποζημιώσεις γιατί δεν εφαρμόσατε τον νόμο, θα μπορέσετε να τους πληρώσετε; Το «δος ημίν σήμερον» αποτελεί αξίωμα; Η επιδιωκόμενη εκ μέρους σας θυσία του νόμου, στο βωμό του αμφισβητήσιμου λόγω κρίσης, κέρδους σας είναι αυτοσκοπός; Η επένδυση σε ποιοτικές διατροφικές επιλογές και συνήθειες με στόχο ένα καλύτερο δικό σας και δικό μας μέλλον σας απασχολεί; Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η πρόληψη θα αποτελέσουν κάποτε επιδιώξεις μας αφού, σύμφωνα με την ιατρική λογική και όχι μόνο, «μια σταγόνα πρόληψης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεραπείας»;

Πριν από χρόνια απαγορεύτηκε το κάπνισμα στα λεωφορεία και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάποιοι δυσκολεύτηκαν, κάποιοι καταπιέστηκαν, αλλά σήμερα πρέπει όλοι να παραδέχονται ότι κανείς δεν νοσταλγεί πια εκείνη την εποχή.

Είναι γεγονός ότι κάθε αλλαγή θέλει το χρόνο της. Έτσι και τα νέα μέτρα για το κάπνισμα θα χρειαστούν πίστωση χρόνου για να εμπεδωθούν. Κάποιους σίγουρα θα τους δυσκολέψουν, αλλά είναι μέτρα στη σωστή κατεύθυνση. Μέτρα που δεν ωφελούν μόνο τους μη καπνιστές, αλλά και τους καπνιστές. Πολλοί ήδη το έκοψαν, κάποιοι το μείωσαν προς όφελος της υγείας αλλά και της ... τσέπης τους. Θα τους γυρίσουμε πίσω;

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέγει αν επιθυμεί να καπνίζει ή όχι. Αυτή όμως η επιθυμία ή αδυναμία, δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της υγείας των υπολοίπων και βέβαια πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν και η βούληση και το δικαίωμα του παθητικού καπνιστή. Το σύνταγμα και η νομοθεσία ορίζει ότι μεταξύ δύο δικαιωμάτων επικρατέστερο είναι εκείνο που προσιδιάζει περισσότερο προς τους φυσικούς κανόνες. Κανείς δεν γεννήθηκε καπνιστής. Το κάπνισμα είναι μια επίκτητη συνήθεια που δεν έχει κανένα μα κανένα έρεισμα επιστημονικό, ιατρικό, πολιτικό, οικονομικό ή άλλο.

Ας κάνουν λοιπόν λίγη αυτοκριτική οι φίλοι καπνιστές. Δεν τους επιβάλει κανείς να το κόψουν, για να επικαλούνται προσωπικές επιλογές και δικαιώματα και να παραπλανούν. Ο νέος νόμος καθορίζει τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ως χώρους ελεύθερους καπνού και κατά συνέπεια όλους τους ανοιχτούς διαθέσιμους για κάπνισμα. Δεν υπαγορεύει σε κανέναν να καπνίζει ή να μην καπνίζει.

Θα τολμήσω έναν ακραίο παραλληλισμό για να αποτυπώσω τον κατά τη γνώμη μου απόλυτο παραλογισμό των αντιδράσεων και την επαπειλουμένη προσφυγή των καπνιστών & εστιατόρων στο ΣτΕ κλπ. Φανταστείτε ένα νόμο, που να απαγορεύει την αφόδευση σε κλειστούς χώρους (δηλ. τουαλέτες, τι κομψή λέξη!) και να επιτρέπει την εκπλήρωση αυτής μας της φυσικότατης ανάγκης, σε οποιοδήποτε ανοιχτό χώρο και ... να είχαμε αντίδραση από τους πολίτες για περιορισμό των δικαιωμάτων τους στην αφόδευση !!! Ας μην τρελαθούμε τώρα !!! Οι κλειστοί χώροι ακόμα και με την κομψότητα της λέξης, δεν μπορεί να αποτελούν πια ... τουαλέτες καπνιστών.

Σε καμία κοινωνία δεν θα εξαλειφθούν οι καπνιστές ακόμα και σε βάθος χρόνου. Είμαι όμως βέβαιος ότι μεθοδικά και με σύνεση, θα βρεθούν νέες καπνιστικές ισορροπίες και θα είναι για όλους χρήσιμη η νέα προωθημένη καπνιστική πραγματικότητα. Ο καπνός καθώς και κάθε ουσία και πρακτική, που αναστατώνει τους νευρώνες μας, δεν αντέχει σε καμιά θετική κριτική. Η συσκότιση και η σύγχυση, δεν βοηθούν στην επίλυση των πιεστικών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και των ηλικιωμένων και των εγκύων και όσων έχουν εμφανή ή κρυφά προβλήματα υγείας, αλλά και των ανηλίκων, να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και χώρους ψυχαγωγίας, χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες του καπνίσματος. Έχουν και αυτοί δικαιώματα όπως και οι καπνιστές.

Στείλτε e-mail συμπαράστασης στο info@katakapnou.gr. Αντιδράστε τώρα και στο διηνεκές σε κάθε τι που επιμένει να σας καθιστά κατώτερα όντα .


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan