Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Γιούνκερ: «Το καμπανάκι χτυπούσε αλλά δεν το ακούγατε»


“Η Ευρώπη χτυπούσε το καμπανάκι στις ελληνικές κυβερνήσεις για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας από το 2008, αλλά αυτές επέλεγαν να μην το ακούν”, τονίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

H Ελλάδα έχει πρόβλημα διαφθοράς, σημειώνει μεταξύ άλλων, εκτιμώντας πως κακώς επικρίνεται ο κ. Παπανδρέου επειδή «είχε το θάρρος να το αναγνωρίσει».

Δηλώνει επίσης ότι...

η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογεί την ανησυχία για νέα μέτρα και αποσαφηνίζει ότι οι όροι του μνημονίου δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν από μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Έχω πολλούς φίλους στη Νέα Δημοκρατία, αλλά το μνημόνιο είναι αυτό που είναι και οι αποφάσεις ελήφθησαν με απόλυτο αίσθημα αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση» τονίζει στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ότι κατανοεί τη δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων, ωστόσο όπως υποστηρίζει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Στην αναφορά του για το θέμα που δημιουργήθηκε από την επίμαχη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό περί διαφθοράς, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς...Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε το κουράγιο να αναγνωρίσει επανειλημμένως ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και δεν θα έπρεπε να επικρίνεται γι΄ αυτό που είπε. Αντιθέτως, ήταν ειλικρινής και ανοιχτόμυαλος, στις σοβαρές συζητήσεις που κάναμε παραδέχθηκε ανοιχτά το πρόβλημα. Και εγώ ο ίδιος είχα πει προγενέστερα ότι αυτή η κατάσταση ήταν σκανδαλώδης».

«Δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον ότι έχουν αυτό το πρόβλημα, μπορούν να κατηγορούν τον Πρωθυπουργό τους επειδή το παραδέχθηκε ανοιχτά, σε όλον τον κόσμο, όταν άρχισε να συζητεί για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ξέρετε, η χώρα σας δεν είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει προβλήματα διαφθοράς. Και άλλοι πρωθυπουργοί στην ευρωπαϊκή γειτονιά παραδέχθηκαν ότι έχουν αντίστοιχα θέματα στις δικές τους χώρες. Ο κ. Παπανδρέου έχει ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και γι΄ αυτό δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δυσκολεύεται να αποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη αυτό που είπε», παρατήρησε.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan