Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ψηλά τακούνια: Είναι δυνατόν οι άνδρες να τα ξεπέρασαν?


της Έλενας Μπούλια


Κοιτώντας την ιστορία από... τους δέκα πόντους


Από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι σήμερα τα ψηλοτάκουνα αποτελούν το απόλυτο σύμβολο της γυναικείας κομψότητας.


Βρετανική έρευνα που πήρε δημοσιότητα προ ημερών βάλθηκε να καταρρίψει το μύθο και να βγάλει τις θυσίες των θηλυκών μάταιες. Διότι εδώ και αιώνες τα ψηλά τακούνια είναι το πεδίο που η λαϊκή σοφία συναντά την καθημερινότητα: "Μπρος στα κάλη τι΄ν΄ο πόνος;" διερωτάται εύλογα ο λαός, φέρνοντας τους άνδρες προ των ευθυνών τους και τις γυναίκες στα όρια της υστερίας.

Δεν έχουν όλοι αυτοί τη γνώμη, έσπευσε να με παρηγορήσει άνδρας φίλος ο οποίος διαθέτει αποδεδειγμένα καλό γούστο. "Άλλωστε, αυτοί είναι αγγλοσάξωνες", συμπλήρωσε με υποδόρια ειρωνεία. "Και δεν μπορώ να φανταστώ καμία μία ελληνίδα που θα το πάρει βαρέως αν δεν αρέσει σε έναν Άγγλο...".


Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την αξία των ψηλοτάκουνων ως «ανδρο-παγίδες» -το ‘στήσιμο’ που προσφέρουν στο γυναικείο σώμα είναι...
εντυπωσιακό. Η έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες από το Northumbria University της Αμερικής και η οποία καταλήγει στο ότι «οι άνδρες δεν προσέχουν αν οι γυναίκες φορούν ή δε φορούν ψηλοτάκουνα όταν περπατούν» απειλεί να γκρεμίσει όλον τον μύθο γύρω από αυτά και να οδηγήσει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο στην ψυχανάλυση προκειμένου να δεχτούν ότι μάταια καταπονούσαν τα πέλματα και τις γάμπες τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δυνατόν να απαξιώνεται κατ’αυτόν τον τρόπο το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ;


Στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης της εξελικτικής ψυχολογίας, η οποία σκοπό έχει να εξετάσει τα «μηνύματα» που στέλνουν άνδρες και γυναίκες όταν περπατούν ή χορεύουν, οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα ψηλοτάκουνα προκειμένου να ανακαλύψουν κατά πόσο η διαφορετική στάση σώματος που δημιουργούν (δηλαδή τα μακρύτερα πόδια, τα προβεβλημένα οπίσθια και ο ευθυτενής κορμός) γίνεται αντιληπτή από τους άνδρες. Ε, λοιπόν, δεν γίνεται, λένε οι ερευνητές και προσθέτουν «οι γυναίκες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα οποία μπορεί να είναι και επικίνδυνα, επειδή νομίζουν πως έτσι δείχνουν πιο ωραίες, προσθέτοντας ‘πόντους’ σε όσα τους έχει δώσει η φύση».


Επιστήμη vs μόδας: 0 - 1

Μα είναι ποτέ δυνατόν; Και πού πήγε το βάδισμα της γαζέλας που κάνει αμέτρητα ανδρικά κεφάλια να γυρνούν; Πού πήγαν όλοι αυτοί οι φετιχιστές που διεγείρονται και μόνο στην θέα των αγαλματένιων γαμπών πάνω σε αυστηρά stilettos; Τι απέγιναν όλες εκείνες οι ανδρικές φαντασιώσεις με τις πανύψηλες πλατφόρμες, τα μαστίγια και τις δαντελένιες ζαρτιέρες; This means war, όπως θα έλεγε κάθε άνδρας που του στερούν την φαντασίωση του κυνηγού, και τα δύο στρατόπεδα της μάχης δικαιούνται τώρα τον λόγο.


Δούκας Χατζηδούκας, σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων: «Εννοείται ότι οι άνδρες προσέχουν τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα»

Ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων, μεταξύ άλλων, διαφωνεί κάθετα -τόσο κάθετα όσο τα stilettos του- στο κατά πόσο τα ψηλοτάκουνα γίνονται αντιληπτά από τους άνδρες: «Δεν γίνεται να μην τις προσέχουν [τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα], αφού το τακούνι πέρα από ύψος δίνει και μία άλλη στάση σώματος στην γυναίκα –ακόμα και όταν εκείνη κάθεται। Την κάνει να δείχνει πιο σέξι. Ειδικά το λεπτό τακούνι αποτελεί από μόνο του αντικείμενο φετίχ. Εκπέμπει προκλητική χροιά που δεν βγάζει κανένα άλλο τακούνι. Τόσο σέξι μπορεί να δείχνει μια γυναίκα μόνο όταν δεν φορά καθόλου παπούτσια –όταν είναι ξυπόλυτη», μας λέει όταν τον ρωτάμε.


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan