Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Εις θάνατον δια απαγχονισμού



Ο πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ταρέκ Αζίζ, καταδικάστηκε σε θάνατο από το Ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ. Τον βαραίνουν δολοφονίες αμάχων και πολιτικών αντιπάλων...
Σε θάνατο διά απαγχονισμού καταδικάστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ταρέκ Αζίζ, για το ρόλο του στην καταδίωξη σιιτικών πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ.

Ο Ταρέκ Αζίζ κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε εκστρατεία κατά μελών του σιιτικού κόμματος Dawa, στο οποίο ανήκει ο νυν πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι.

Και το 2009 ο Τάρεκ Αζίζ είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 15 ετών για τη δολοφονία δεκάδων εμπόρων το 1992 και άλλων επτά ετών για τον ρόλο του στον βίαιο εκτοπισμό του κουρδικού πληθυσμού από το βόρειο Ιράκ.

Ο Αζίζ ήταν η βιτρίνα του ιρακινού καθεστώτος στις ξένες πρωτεύουσες και τα Ηνωμένα Έθνη. Ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ και κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, οπότε και κατείχε την θέση του υπουργού Εξωτερικών.

"Η καταδίκη του Τάρεκ Αζίζ συνιστά εκδίκηση που αποδεικνύει την αξιοπιστία των πληροφοριών του WikiLeaks", δήλωσε ο γιος του Ζιάντ Αζίζ από την Ιορδανία όπου διαμένει μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας του Τάρεκ Αζίζ. Κια συνέχισε: "Ο πατέρας μου δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τα θρησκευτικά κόμματα. Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί όνειδος. Ο ίδιος ο πατέρας μου υπήρξε θύμα ενός πολιτικού κόμματος, του Αλ-Ντάαουα", του οποίου σήμερα ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι.

Ο Ζιάντ Αζίζ αναφερόταν σε μία επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του Τάρεκ Αζίζ σε πανεπιστήμιο της Βαγδάτης τον Απρίλιο 1980, όπου εκφωνούσε ομιλία και οπότε και τραυματίσθηκε.

Ο Αζίζ παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Απρίλιο 2003, αλλά παραδόθηκε από αυτές στις ιρακινές αρχές φέτος. Τον Αύγουστο κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι εγκαταλείπει το Ιράκ στους λύκους, εξαιτίας των σχεδίων για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Το γραφείο Τύπου του ανωτάτου δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι οι δύο συγκατηγορούμενοι του Τάρεκ Αζίζ καταδικάσθηκαν επίσης σε θάνατο. Πρόκειται για τον Σαντούν Σακίρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και τον Άμπεντ Χαμούντ, πρώην ιδιαίτερο γραμματέα του Σαντάμ Χουσέιν.

Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, επιτρεπόταν η λειτουργία μόνο του κόμματος Μπάαθ. Το καθεστώς συνέτριψε κάθε απόπειρα συγκρότησης πολιτικών οργανώσεων και οργάνωσε συστηματικές εκστρατείες κατά των ισλαμικών κομμάτων.

Οι ηγέτες τους δολοφονήθηκαν, φυλακίσθηκαν ή εξορίστηκαν. Ένας από τους κύριους στόχους ήταν το σιιτικό κόμμα Αλ-Ντάαουα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan