Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ένταση μεταξύ Κίνας - Νορβηγίας μετά το Νόμπελ

Ένταση στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Νορβηγίας προκάλεσε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2010 στον φυλακισμένο αντιφρονούντα, Λιου Σιαομπό.

«Η βράβευση του Σιαομπό αντιβαίνει πλήρως τις αρχές των Νόμπελ και ενδέχεται να επιφέρει προβλήματα στις σχέσης της Κίνας με τη Νορβηγία», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του νικητή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Ma Zhaoxu.

Ο Thorbjoern Jagland, πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ που απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο, δήλωσε ότι γνώριζε πως η επιλογή θα ήταν αμφιλεγόμενη και θα συναντούσε αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται κατ’ εξαίρεση από τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, και όχι από τη Σουηδική Ακαδημία που απονέμει τα υπόλοιπα βραβεία.

«Η δεύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι βρίσκεται υπό μεγαλύτερη επιτήρηση όσο γίνεται ακόμη δυνατότερη, ακριβώς όπως οι ΗΠΑ μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασε ο Thorbjoern, αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχάρη τον Λιού Σιαομπό, χαρακτηρίζοντας την απονομή «νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής το βραβείο του απονέμεται «για τον μακρύ και μη βίαιο αγώνα του για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

Το βραβείο συνοδεύεται από 10 εκατ. σουηδικές κορόνες (περίπου 1 εκατ. ευρώ) και θα απονεμηθεί στον Σιαομπό στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει έκκληση να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό.

Η αίτηση κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο έπειτα από έκκληση που είχε κάνει ο Τσέχος πρώην πρόεδρος, Βάτσλαβ Χάβελ, και άλλοι ηγέτες της Βελούδινης Επανάστασης του 1989.

Ο Σιαομπό, 54 ετών, καταδικάστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 σε φυλάκιση 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους».

Ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ενός μανιφέστου που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.

Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούσαν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα.

«Η κινεζική οικονομία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, όμως η διαφθορά, η αδικία, η κοινωνική αναταραχή και οι δημόσιες διαμαρτυρίες προχωρούν με γρήγορο βήμα», ανέφερε η αίτηση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan