Τα υπέρ και τα κατά κάθε κατάστασης
Το δίλημμα αυτό αφορά τα περισσότερα ζευγάρια που βρίσκονται σε αυτήν την καταραμένη «ηλικία γάμου». Κάπου γύρω στα τριάντα, δηλαδή, όταν επαγγελματικά έχεις πλέον αποκτήσει μία -σχετική- σταθερότητα, όταν οι γονείς σου ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι μεγάλωσαν και «ένας Θεός ξέρει αν θα προλάβουν να δουν εγγονάκι» και όταν, μεταξύ μας, ούτε εσύ βρίσκεις κακή την ιδέα ενός παραθαλάσσιου ξωκλησιού για γαμήλια τελετή και το να γίνεις, σύντομα μετά, νέος γονιός....
Γιατί να παντρευτώ;
Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο
Ξεκινάμε με τους επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους γιατί «ο γάμος κάνει καλό». Δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα άτομα που βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο ζουν περισσότερο από τους εργένηδες. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 2006, για παράδειγμα, κατέληξε ότι οι singles έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια μολυσματική ασθένεια, με το 40% αυτών των ασθενειών να αφορά τα καρδιακά νοσήματα, ενώ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο ατύχημα.
Ο γάμος αυξάνει τα έσοδα - και τα έξοδα
Αυτονόητο είναι ότι μέσα στον γάμο τα έσοδα και τα έξοδα μοιράζονται. Έτσι, π.χ. η 52άρα plasma που ως εργένης δεν τολμούσες καν να σκεφτείς να αποκτήσεις μπορεί πλέον πιο εύκολα να κοσμήσει το σαλόνι σου, ενώ το νοίκι του σπιτιού σου κοστίζει πλέον τα μισά –με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι και στο σπίτι «μπαίνουν» δύο μισθοί. Ταυτόχρονα, μειώνονται τα κεράσματα προς το άλλο πρόσωπο αλλά και τα -ιδιοτελή- ρομαντικά πλην ακριβά δωράκια του πρώτου καιρού της σχέσης. Έτσι, έγγαμος βίος, πέρα από κοινοί λογαριασμοί, σημαίνει συνήθως καλύτερο σπίτι, καλύτερες διακοπές και γενικά καλύτερα υλικά αγαθά. Για να μην αναφερθούμε στην επιδότηση στεγαστικού δανείου που δίνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στους νιόπαντρους ή στην μοιρασμένη εισφορά λόγω κοινής φορολογικής δήλωσης.
Δεσμοί αίματος
Σαφώς και πρακτικά δεν χρειάζεται κανείς να παντρευτεί για να κάνει παιδιά. Ωστόσο, η έννοια της πυρηνικής οικογένειας τυπικά παραμένει ένας από τους πιο σταθερούς κοινωνικούς δεσμούς και είναι αυτός που παρέχει συναισθηματική ασφάλεια πρώτα στο παιδί, και έπειτα στον/στην σύντροφο.
Γάμος = Περισσότερο -και καλύτερο- σεξ
Αν ο λόγος που αρνείστε να απαρνηθείτε την εργένικη ζωή είναι ο φόβος πως με τον γάμο θα «βαλτώσει» η σεξουαλική σας ζωή, είναι γιατί ίσως δεν έχετε υπολογίσει πως μέσα στον γάμο έχετε την ευκαιρία να κάνετε σεξ πολύ τακτικότερα. Αν δεν το πιστεύετε εσείς, το πιστεύουν πάντως ερευνητές του Ινστιτούτου Kinsey, σύμφωνα με τους οποίους το 23% των εργένηδων μπορεί περιοδικά να διανύσουν και έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να κάνουν σεξ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μόνο 1% των παντρεμένων ανδρών. Η ίδια έρευνα λέει ότι ενώ το 19% των singles κάνουν σεξ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, το ίδιο συχνά κάνει σεξ το 36% των παντρεμένων. Και αυτό γιατί την στιγμή που οι πρώτοι ακόμα προσπαθούν, οι δεύτεροι το έχουν ήδη στο σπίτι τους. Επιπλέον, παραδεχτείτε το, μπορεί τα one-night stands να είναι διεγερτικά και περιπετειώδη, όμως συνήθως περιλαμβάνουν άβολες, αμήχανες στιγμές που δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες. Τα παντρεμένα ζευγάρια, όμως, γνωρίζουν καλά πώς να αλληλο-ικανοποιηθούν και, χωρίς καν να μιλήσουν, ξέρουν πάντα να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ξέρουν, έχοντας αποκτήσει αρκετή οικειότητα μέσα από την μακροχρόνια σχέση τους, δεν διστάζουν να ζητήσουν και να συζητήσουν όσα τους απασχολούν στο σεξ.
Μέσα από τον γάμο γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος
Καταρχήν γίνεσαι πιο χαρούμενος άνθρωπος, όπως επιβεβαιώνει έρευνα Αυστραλιανού Πανεπιστημίου, καθώς εξασφαλίζεις την απαιτούμενη σταθερότητα που λειτουργεί ως εφαλτήριο για άλλες πλευρές της ζωής. Σκέψου, π.χ., πόσο πίσω σε όλα σε πηγαίνει μία σχέση προβληματική ή η στεναχώρια που ενδεχομένως σου δημιουργεί η μοναξιά. Ταυτόχρονα, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος χάρη στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να περάσεις την ζωή σου μαζί. Αν είσαι λίγο έξυπνος/-η, ο άνθρωπος που επιλέγεις είναι διορατικός, ειλικρινής και έχει άποψη και λόγο. Αυτά, και άλλα φυσικά, χαρακτηρίζουν τον καλό σύντροφο, ο οποίος μπορεί να τα μοιραστεί μαζί σου και να στα διδάξει. Άλλωστε, μέσα στην οικογένεια μαθαίνει πραγματικά κανείς το πραγματικό νόημα της αυτοθυσίας και του οικειοθελούς συμβιβασμού, στοιχεία που όλοι εκτιμούμε στους γύρω μας.
Γιατί να μην παντρευτώ;
Ο γάμος θα κάνει τον σύντροφό σου να παρατήσει τον εαυτό του
Ως προς τις γυναίκες, μόνο και μόνο λόγω γέννας, είναι σχεδόν σίγουρο πως με τον γάμο παχαίνουν. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ακόμα και οι γυναίκες που δεν αποκτούν παιδιά παχαίνουν κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μία γυναίκα μπορεί να πάρει μέχρι και 6,8 κιλά στα πρώτα δέκα έτη του έγγαμου βίου, χωρίς καν να έχει γεννήσει. Αυτό συμβαίνει λόγω μεταβολικών αλλαγών με την πάροδο των χρόνων, οι οποίες μόνο ως αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούν να μεταφραστούν. Δηλαδή, λόγω, έλλειψης ενδιαφέροντος προκειμένου να σαγηνεύσουν το αντίθετο φύλο. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους άνδρες, οι οποίοι -ειδικά αν η σύζυγος είναι καλή μαγείρισσα- τρώνε περισσότερο και παραμελούν την εμφάνισή τους.
Ο γάμος ισούται με το τέλος των εναλλακτικών
H ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Όταν μάλιστα αυτή η ποικιλία έχει να κάνει με… αποχρώσεις μαλλιών, τότε μιλάμε για το αλατοπίπερο της σεξουαλικής ζωής. Όλα αυτά τελειώνουν όταν αρχίζει ο γάμος. Κατασταλάζει με ένα πρόσωπο και ξεχνάς την έξαψη που δημιουργεί το φλερτ με κάποιον άγνωστο. Ξεχνάς τα «παιχνίδια» με τον γοητευτικό συνάδελφο, τα one-night-stands και τα ραντεβού στα τυφλά που έχουν τόσο πλάκα. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι πως με έναν περίεργο τρόπο, όταν παντρεύεται κανείς εμφανίζονται από το πουθενά άτομα -που υπό άλλες συνθήκες θα σε ενδιέφεραν- να λένε: «Τι κρίμα που παντρεύτηκες…»
Ο γάμος κοστίζει
Έχεις εικόνα για το πόσο μπορεί να κοστίζει ένας «αξιοπρεπής» γάμος; Με τις μπομπονιέρες, την δεξίωση, το νυφικό και το κοστούμι, τις βέρες και τα δώρα στους κουμπάρους; Σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life σχετικά με την οργάνωση γάμου, είχαμε υπολογίσει ότι μία τελετή «με τα όλα της» μπορεί να φτάσει και τις 50.000 ευρώ. Σκέφτεσαι κάτι πιο οικονομικό; Σε άλλο δημοσίευμά μας, σχετικά με τα κτήματα για δεξιώσεις γάμων, υπολογίσαμε ότι για πλήθος 300 καλεσμένων δύσκολα βρίσκει κανείς έναν όμορφο χώρο με κόστος μικρότερο από 50 ευρώ ανά άτομο για φαγητό, πότο και την μίσθωση DJ (σύνολο 1.500 ευρώ, μόνο για την δεξίωση). Το πιο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νιόπαντρα ζευγάρια είναι το οικονομικό. Φαντάσου, λοιπόν, πόσο επιβαρύνεται το ξεκίνημα της νέας τους ζωής με έναν ακριβό γάμο. Για να μην αναφερθούμε στο πόσο θα σου κοστίσει ο γάμος αν τελικά -κάτι που απευχόμαστε φυσικά- δεν ευοδώσει και λήξει με διαζύγιο…
Γάμος = συμβιβασμός
Αναφέραμε στην παραπάνω λίστα ότι ένα από τα καλά του γάμου είναι ότι σου μαθαίνει να συμβιβάζεσαι. Το ερώτημα είναι: Γιατί να συμβιβαστείς; Δεν σκοπεύεις να ζήσεις την ζωή στο έπακρο; Να βιώσεις κάθε τρελή επιθυμία σου, κάθε πρωτόγονη εμπειρία πριν τον… μεγάλο ύπνο; Πώς θα το καταφέρεις αυτό όταν θα πρέπει να περνάς τον μισό σου χρόνο κάνοντας πράγματα που θέλει ο άλλος; Όταν ακόμα και ο πιο απλός συμβιβασμός σου ανεβάζει την πίεση, όταν π.χ. αναγκάζεσαι να δεις μπάλα την στιγμή που έχει νέο επεισόδιο Sex and the City. Εντάξει, στην περίπτωση αυτή παίρνεις δεύτερη τηλεόραση. Τι γίνεται, όμως, με τα πιο σημαντικά θέματα; Όταν εσύ θες να μένεις κοντά στην θάλασσα και ο άλλος στο βουνό; Όταν εσύ προτιμάς να ξοδέψετε 3.000 ευρώ για ένα ταξίδι στην Λατινική Αμερική αλλά ο άλλος θέλει να πάρετε την τηλεόραση που λέγαμε; Όταν εσύ θες να στείλεις το παιδί στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς και ο άλλος σε ιδιωτικό; Αλλά ταυτόχρονα θες να κάνεις τον σύντροφό σου ευτυχισμένο και να μην του χαλάς το χατίρι. Γιατί να υποστείς όλα τα παραπάνω;
Ο γάμος μπορεί να αποτύχει –αν δεν αποτύχει, όμως, είναι για πάντα
Σκέψου μια στιγμή τι άνθρωπος ήσουν πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια. Τι ζητούσες από την ζωή. Πού βρισκόσουν. Πώς διασκέδαζες. Πώς ένιωθες για τον κόσμο, γενικότερα. Τώρα σκέψου πόσο έχουν αλλάξει όλα αυτά σήμερα και αναλογίσου πόσο ακόμα θα αλλάξουν μέσα στα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια. Είναι δυνατόν σε αυτό το -ξέφρενο ή μη- προσωπικό σου ταξίδι να θες -ακόμα χειρότερα να απαιτείς- να σε ακολουθήσει και κάποιος άλλος; Κι αν συμπίπτουν τα «θέλω» σας τώρα, πόσο πιθανό είναι να συνεχίσουν να συμπίπτουν και μετά από πέντε ή δέκα χρόνια; Το λένε και οι στατιστικές: Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης διαζυγίων από 8% το 1980 έφτασε το 24% το 2005. Θα είσαι εσύ ο τυχερός που θα ανήκει στο υπόλοιπο σχεδόν 70%; Ας υποθέσουμε ότι θα είσαι. Κοίτα τώρα τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, τον τωρινό σύντροφό σου, τον φαντάζεσαι στην ίδια θέση με αρκετά παραπάνω κιλά, γεμάτο ρυτίδες, λιγοστά μαλλιά και μασέλα; Τον φαντάζεσαι στην ίδια θέση για… πάντα;
Γιατί να παντρευτώ;
Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο
Ξεκινάμε με τους επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους γιατί «ο γάμος κάνει καλό». Δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα άτομα που βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο ζουν περισσότερο από τους εργένηδες. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 2006, για παράδειγμα, κατέληξε ότι οι singles έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια μολυσματική ασθένεια, με το 40% αυτών των ασθενειών να αφορά τα καρδιακά νοσήματα, ενώ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο ατύχημα.
Ο γάμος αυξάνει τα έσοδα - και τα έξοδα
Αυτονόητο είναι ότι μέσα στον γάμο τα έσοδα και τα έξοδα μοιράζονται. Έτσι, π.χ. η 52άρα plasma που ως εργένης δεν τολμούσες καν να σκεφτείς να αποκτήσεις μπορεί πλέον πιο εύκολα να κοσμήσει το σαλόνι σου, ενώ το νοίκι του σπιτιού σου κοστίζει πλέον τα μισά –με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι και στο σπίτι «μπαίνουν» δύο μισθοί. Ταυτόχρονα, μειώνονται τα κεράσματα προς το άλλο πρόσωπο αλλά και τα -ιδιοτελή- ρομαντικά πλην ακριβά δωράκια του πρώτου καιρού της σχέσης. Έτσι, έγγαμος βίος, πέρα από κοινοί λογαριασμοί, σημαίνει συνήθως καλύτερο σπίτι, καλύτερες διακοπές και γενικά καλύτερα υλικά αγαθά. Για να μην αναφερθούμε στην επιδότηση στεγαστικού δανείου που δίνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στους νιόπαντρους ή στην μοιρασμένη εισφορά λόγω κοινής φορολογικής δήλωσης.
Δεσμοί αίματος
Σαφώς και πρακτικά δεν χρειάζεται κανείς να παντρευτεί για να κάνει παιδιά. Ωστόσο, η έννοια της πυρηνικής οικογένειας τυπικά παραμένει ένας από τους πιο σταθερούς κοινωνικούς δεσμούς και είναι αυτός που παρέχει συναισθηματική ασφάλεια πρώτα στο παιδί, και έπειτα στον/στην σύντροφο.
Γάμος = Περισσότερο -και καλύτερο- σεξ
Αν ο λόγος που αρνείστε να απαρνηθείτε την εργένικη ζωή είναι ο φόβος πως με τον γάμο θα «βαλτώσει» η σεξουαλική σας ζωή, είναι γιατί ίσως δεν έχετε υπολογίσει πως μέσα στον γάμο έχετε την ευκαιρία να κάνετε σεξ πολύ τακτικότερα. Αν δεν το πιστεύετε εσείς, το πιστεύουν πάντως ερευνητές του Ινστιτούτου Kinsey, σύμφωνα με τους οποίους το 23% των εργένηδων μπορεί περιοδικά να διανύσουν και έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να κάνουν σεξ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μόνο 1% των παντρεμένων ανδρών. Η ίδια έρευνα λέει ότι ενώ το 19% των singles κάνουν σεξ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, το ίδιο συχνά κάνει σεξ το 36% των παντρεμένων. Και αυτό γιατί την στιγμή που οι πρώτοι ακόμα προσπαθούν, οι δεύτεροι το έχουν ήδη στο σπίτι τους. Επιπλέον, παραδεχτείτε το, μπορεί τα one-night stands να είναι διεγερτικά και περιπετειώδη, όμως συνήθως περιλαμβάνουν άβολες, αμήχανες στιγμές που δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες. Τα παντρεμένα ζευγάρια, όμως, γνωρίζουν καλά πώς να αλληλο-ικανοποιηθούν και, χωρίς καν να μιλήσουν, ξέρουν πάντα να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ξέρουν, έχοντας αποκτήσει αρκετή οικειότητα μέσα από την μακροχρόνια σχέση τους, δεν διστάζουν να ζητήσουν και να συζητήσουν όσα τους απασχολούν στο σεξ.
Μέσα από τον γάμο γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος
Καταρχήν γίνεσαι πιο χαρούμενος άνθρωπος, όπως επιβεβαιώνει έρευνα Αυστραλιανού Πανεπιστημίου, καθώς εξασφαλίζεις την απαιτούμενη σταθερότητα που λειτουργεί ως εφαλτήριο για άλλες πλευρές της ζωής. Σκέψου, π.χ., πόσο πίσω σε όλα σε πηγαίνει μία σχέση προβληματική ή η στεναχώρια που ενδεχομένως σου δημιουργεί η μοναξιά. Ταυτόχρονα, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος χάρη στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να περάσεις την ζωή σου μαζί. Αν είσαι λίγο έξυπνος/-η, ο άνθρωπος που επιλέγεις είναι διορατικός, ειλικρινής και έχει άποψη και λόγο. Αυτά, και άλλα φυσικά, χαρακτηρίζουν τον καλό σύντροφο, ο οποίος μπορεί να τα μοιραστεί μαζί σου και να στα διδάξει. Άλλωστε, μέσα στην οικογένεια μαθαίνει πραγματικά κανείς το πραγματικό νόημα της αυτοθυσίας και του οικειοθελούς συμβιβασμού, στοιχεία που όλοι εκτιμούμε στους γύρω μας.
Γιατί να μην παντρευτώ;
Ο γάμος θα κάνει τον σύντροφό σου να παρατήσει τον εαυτό του
Ως προς τις γυναίκες, μόνο και μόνο λόγω γέννας, είναι σχεδόν σίγουρο πως με τον γάμο παχαίνουν. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ακόμα και οι γυναίκες που δεν αποκτούν παιδιά παχαίνουν κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μία γυναίκα μπορεί να πάρει μέχρι και 6,8 κιλά στα πρώτα δέκα έτη του έγγαμου βίου, χωρίς καν να έχει γεννήσει. Αυτό συμβαίνει λόγω μεταβολικών αλλαγών με την πάροδο των χρόνων, οι οποίες μόνο ως αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούν να μεταφραστούν. Δηλαδή, λόγω, έλλειψης ενδιαφέροντος προκειμένου να σαγηνεύσουν το αντίθετο φύλο. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους άνδρες, οι οποίοι -ειδικά αν η σύζυγος είναι καλή μαγείρισσα- τρώνε περισσότερο και παραμελούν την εμφάνισή τους.
Ο γάμος ισούται με το τέλος των εναλλακτικών
H ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Όταν μάλιστα αυτή η ποικιλία έχει να κάνει με… αποχρώσεις μαλλιών, τότε μιλάμε για το αλατοπίπερο της σεξουαλικής ζωής. Όλα αυτά τελειώνουν όταν αρχίζει ο γάμος. Κατασταλάζει με ένα πρόσωπο και ξεχνάς την έξαψη που δημιουργεί το φλερτ με κάποιον άγνωστο. Ξεχνάς τα «παιχνίδια» με τον γοητευτικό συνάδελφο, τα one-night-stands και τα ραντεβού στα τυφλά που έχουν τόσο πλάκα. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι πως με έναν περίεργο τρόπο, όταν παντρεύεται κανείς εμφανίζονται από το πουθενά άτομα -που υπό άλλες συνθήκες θα σε ενδιέφεραν- να λένε: «Τι κρίμα που παντρεύτηκες…»
Ο γάμος κοστίζει
Έχεις εικόνα για το πόσο μπορεί να κοστίζει ένας «αξιοπρεπής» γάμος; Με τις μπομπονιέρες, την δεξίωση, το νυφικό και το κοστούμι, τις βέρες και τα δώρα στους κουμπάρους; Σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life σχετικά με την οργάνωση γάμου, είχαμε υπολογίσει ότι μία τελετή «με τα όλα της» μπορεί να φτάσει και τις 50.000 ευρώ. Σκέφτεσαι κάτι πιο οικονομικό; Σε άλλο δημοσίευμά μας, σχετικά με τα κτήματα για δεξιώσεις γάμων, υπολογίσαμε ότι για πλήθος 300 καλεσμένων δύσκολα βρίσκει κανείς έναν όμορφο χώρο με κόστος μικρότερο από 50 ευρώ ανά άτομο για φαγητό, πότο και την μίσθωση DJ (σύνολο 1.500 ευρώ, μόνο για την δεξίωση). Το πιο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νιόπαντρα ζευγάρια είναι το οικονομικό. Φαντάσου, λοιπόν, πόσο επιβαρύνεται το ξεκίνημα της νέας τους ζωής με έναν ακριβό γάμο. Για να μην αναφερθούμε στο πόσο θα σου κοστίσει ο γάμος αν τελικά -κάτι που απευχόμαστε φυσικά- δεν ευοδώσει και λήξει με διαζύγιο…
Γάμος = συμβιβασμός
Αναφέραμε στην παραπάνω λίστα ότι ένα από τα καλά του γάμου είναι ότι σου μαθαίνει να συμβιβάζεσαι. Το ερώτημα είναι: Γιατί να συμβιβαστείς; Δεν σκοπεύεις να ζήσεις την ζωή στο έπακρο; Να βιώσεις κάθε τρελή επιθυμία σου, κάθε πρωτόγονη εμπειρία πριν τον… μεγάλο ύπνο; Πώς θα το καταφέρεις αυτό όταν θα πρέπει να περνάς τον μισό σου χρόνο κάνοντας πράγματα που θέλει ο άλλος; Όταν ακόμα και ο πιο απλός συμβιβασμός σου ανεβάζει την πίεση, όταν π.χ. αναγκάζεσαι να δεις μπάλα την στιγμή που έχει νέο επεισόδιο Sex and the City. Εντάξει, στην περίπτωση αυτή παίρνεις δεύτερη τηλεόραση. Τι γίνεται, όμως, με τα πιο σημαντικά θέματα; Όταν εσύ θες να μένεις κοντά στην θάλασσα και ο άλλος στο βουνό; Όταν εσύ προτιμάς να ξοδέψετε 3.000 ευρώ για ένα ταξίδι στην Λατινική Αμερική αλλά ο άλλος θέλει να πάρετε την τηλεόραση που λέγαμε; Όταν εσύ θες να στείλεις το παιδί στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς και ο άλλος σε ιδιωτικό; Αλλά ταυτόχρονα θες να κάνεις τον σύντροφό σου ευτυχισμένο και να μην του χαλάς το χατίρι. Γιατί να υποστείς όλα τα παραπάνω;
Ο γάμος μπορεί να αποτύχει –αν δεν αποτύχει, όμως, είναι για πάντα
Σκέψου μια στιγμή τι άνθρωπος ήσουν πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια. Τι ζητούσες από την ζωή. Πού βρισκόσουν. Πώς διασκέδαζες. Πώς ένιωθες για τον κόσμο, γενικότερα. Τώρα σκέψου πόσο έχουν αλλάξει όλα αυτά σήμερα και αναλογίσου πόσο ακόμα θα αλλάξουν μέσα στα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια. Είναι δυνατόν σε αυτό το -ξέφρενο ή μη- προσωπικό σου ταξίδι να θες -ακόμα χειρότερα να απαιτείς- να σε ακολουθήσει και κάποιος άλλος; Κι αν συμπίπτουν τα «θέλω» σας τώρα, πόσο πιθανό είναι να συνεχίσουν να συμπίπτουν και μετά από πέντε ή δέκα χρόνια; Το λένε και οι στατιστικές: Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης διαζυγίων από 8% το 1980 έφτασε το 24% το 2005. Θα είσαι εσύ ο τυχερός που θα ανήκει στο υπόλοιπο σχεδόν 70%; Ας υποθέσουμε ότι θα είσαι. Κοίτα τώρα τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, τον τωρινό σύντροφό σου, τον φαντάζεσαι στην ίδια θέση με αρκετά παραπάνω κιλά, γεμάτο ρυτίδες, λιγοστά μαλλιά και μασέλα; Τον φαντάζεσαι στην ίδια θέση για… πάντα;
newsbeast.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου