Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Επέτειος δολοφονίας Che Guevara


14 Ιουνίου 1928.
Γέννηση του Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα. Ροσάριο, Αργεντινή. Το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Πάσχει από το άσθμα, που θα τον ταλαιπωρήσει για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
1947: Αρχίζει σπουδές στην Ιατρική.
1952: Ο Che Guevara συμμετέχει στις ταραχές ενάντια στον αργεντινό Πρόεδρο Juan Perón.
1953: Ολοκληρώνει τις σπουδές του. Ταξιδεύει στη Βολιβία και έπειτα στη Γουατεμάλα, όπου συναντά τη Hilda.
1955: Συναντά στο Μεξικό το Fidel Castro.
1956: Συμμετέχει στην κουβανική επανάσταση. Γράφει: "Ήρθα αντιμέτωπος με το δίλημμα της αφιέρωσης στην ιατρική ή το καθήκον του επαναστάτη. Πήρα τα πυρομαχικά και άφησα την τσάντα της ιατρικής."
1958: Καταλαμβάνει τη Santa Κλάρα στο κέντρο της Κούβας στις 28 Δεκεμβρίου। Ο δρόμος προς την Αβάνα είναι τώρα ανοιχτός.



1959: Ο Batista εγκαταλείπει την Κούβα την πρώτη μέρα του χρόνου. Οι 3.000 Αντάρτες του Castro έχουν νικήσει έναν ισχυρό επαγγελματικό στρατό 30.000. Ο Guevara μπαίνει στην Αβάνα στις 2 Ιανουαρίου. Παντρεύεται τη δεύτερη σύζυγό του, Aleida. Ταξιδεύει Αφρική, της Ασία και της Γιουγκοσλαβίας. Στις 7 Οκτωβρίου διορίζεται ως διευθυντής του προγράμματος εκβιομηχάνισης Instituto Nacional de Λα Reforma Agraria (εθνικό ίδρυμα αγροτικής μεταρρύθμισης). Μένει στη θέση μόνο μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, και γίνεται Πρόεδρος της εθνικής τράπεζας της Κούβας.

1961: Από τον Οκτώβριο του 1960 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1961, ο Guevara περιοδεύει στις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές χώρες ως μέλος μιας εμπορικής αντιπροσωπείας που επιδιώκει δάνεια και εμπορικές συμφωνίες. Στις 23 Φεβρουαρίου 1961, διορίζεται υπουργός βιομηχανίας στην κουβανική κυβέρνηση. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, οι εισαγωγές μειώνονται και η φορολογική επιβάρυνση μετατοπίζεται στους ανώτερους και μέσους εισοδηματικούς εργαζομένους. Τον Ιούλιο επικρίνει δημόσια τον Castro. Τον Αύγουστο ο Guevara διορίζεται ως μέλος της επιτροπής οικονομικών προγραμματισμού και συντονισμού.

1963: Ο Guevara μεταβαίνει στη Γενική συνέλευση Ηνωμένων Εθνών και δηλώνει ότι η οπλισμένη προσπάθεια είναι η μόνη βέβαια πορεία στο σοσιαλισμό.

1964: Εντάσεις μέσα στην κουβανική κυβέρνηση σε θέματα των οικονομικών πολιτικών. Ταυτόχρονα ο Guevara φλέγεται από επιθυμία να μεταφέρει την επανάσταση και σε άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Αρχίζει ταξίδια και συναντήσεις με ομάδες ανταρτών σε όλο τον κόσμο και οργανώνει την αλληλεγγύη στους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της λατινικής Αμερικής. Το Μάρτιο αντιπροσωπεύει την Κούβα σε μια διάσκεψη των Η.Ε σχετικά με το εμπόριο και την ανάπτυξη στη Γενεύη. Ταξιδεύει στο Πεκίνο, το Παρίσι, Αλγερία και Μόσχα. Το Δεκέμβριο παρευρίσκεται πάλι στη γενική συνέλευση των Η.Ε. Απευθυνόμενος τη γενική συνέλευση ο Guevara καταγγέλλει το δυτικό ιμπεριαλισμό, επιλέγοντας το Κογκό στην Αφρική ως παράδειγμα της ζημίας που μπορεί να προκληθεί με τη δυτική ανάμιξη στις υποθέσεις των υπανάπτυκτων και πρόσφατα ανεξάρτητων χωρών.

1965: Συνεχίζει τα ταξίδια σε Κογκό, Γουινέα, την Γκάνα, Αλγέρι, Παρίσι, Τανζανία και Πεκίνο. Η πραγματεία του "σοσιαλισμός και άτομο στην Κούβα", στην οποία διαμορφώνει τη θεωρία του "νέου ατόμου", δημοσιεύεται στις 12 Μαρτίου. Τον Ιούλιο ταξιδεύει στο Κογκό με μια ομάδα κουβανικών εθελοντών για να βοηθήσει σε μια εξέγερση στο ανατολικό μέρος της χώρας. Η εξέγερση, που δεν υποστηρίζεται ευρέως από τους ιθαγενείς, αποτυγχάνει.

Στις 3 Οκτωβρίου, Castro διαβάζει δημόσια μια αποχαιρετιστήρια επιστολή που του έστειλε ο Guevara τον Απρίλιο.

1966: Guevara επιστρέφει στην Κούβα το Μάρτιο, αλλά γρήγορα φεύγει για στην Ουρουγουάη, Βραζιλία, Παραγουάη, Αργεντινή και Βολιβία, όπου και γίνεται ηγέτης μιας κομμουνιστικής ομάδας ανταρτών που προσπαθεί να νικήσει τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας.

1967: Η ομάδα σημειώνει λίγες νίκες αλλά υπάρχει λιγοστή υποστήριξη από τους ντόπιους. Οι αντάρτες δεν αριθμούν περισσότερους από 50 άντρες και σύντομα οδηγούνται σε ήττα. Αντίθετα ο στρατός έχει τη βοήθεια της CIA.

Στις 8 Οκτωβρίου ο Guevara πληγωμένος συλλαμβάνεται κοντά στο Vallegrande, στα βουνά της κεντρικής Βολιβίας. Οδηγείται στο σχολείο ενός χωριού με άλλους επαναστάτες. Γύρω στο μεσημέρι της άλλης μέρας, 9 Οκτωβρίου 1967, εκτελείται με πυροβολισμούς στο στήθος. Είναι μόλις 39 ετών.

Κόβουν τα χέρια από το σώμα του και τον θάβουν στις 11 Οκτωβρίου κρυφά στο αεροδρόμιο του Vallegrande.

Στις 18 Οκτωβρίου ο Castro μπροστά σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε πλατεία της Αβάνας πλέκει το εγκώμιο του Guevara.

Ιούλιος του 1995: Εντοπίζεται η θέση του τάφου του Guevara.

Ιούλιος του 1997: Το σώμα Guevara μεταφέρεται στην Κούβα. Στις 17 Οκτωβρίου ενταφιάζεται σε μαυσωλείο στη Santa Κλάρα, τόπο που σημείωσε αποφασιστική νίκη κατά του Batista το 1958. Σε ολόκληρη την Κούβα γιορτάζεται η τριακοστή επέτειος του θανάτου του.

Σήμερα, σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του, ο Γκουεβάρα παραμένει σύμβολο εξέγερσης।
Οι φωτογραφίες του έχουν γίνει αφίσες και ειδικά στην Κούβα οι μαθητές αρχίζουν κάθε ημέρα το μάθημα λέγοντας:
"Seremos como EL Che" – Θα γίνουμε σαν τον Che

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan