Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μία ασπιρίνη την ημέρα για όλους από τα 45 και πάνω


Η καθημερινή μικρή δόση προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς


ΛΟΝΔΙΝΟ Oλα τα άτομα άνω των 45 ετών θα έπρεπε να λαμβάνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση προκειμένου να προστατευθούν από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα σύσταση επιτροπής βρετανών ειδικών.


Οι επιστήμονες ανέφεραν σε συνάντησή τους στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους για τους μεσήλικους...



Η σύσταση αυτή έρχεται έναν μήνα μετά τη δημοσίευση μελέτης ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» σύμφωνα με την οποία η λήψη 75 mg ασπιρίνης σε καθημερινή βάση επί πέντε έτη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 25% και τους θανάτους εξαιτίας της νόσου κατά ένα τρίτο. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πιθανώς και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του οισοφάγου.


Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι όλα αυτά τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία έχουν τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία. Ο καθηγητής Πίτερ Ρόθγουελ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης σχετικά με την επίδραση της ασπιρίνης στον καρκίνο του εντέρου και συμμετείχε στο πάνελ των ειδικών, ανέφερε ότι και ο ίδιος λαμβάνει πλέον μετά τα αποτελέσματα το φάρμακο σε καθημερινή βάση. «Υποπτεύομαι ότι σε πέντε ως δέκα χρόνια από σήμερα θα συνταγογραφούμε ασπιρίνη στους μεσηλίκους για προστασία από πλήθος προβλημάτων και όχι μόνο των αγγειακών». Πάντως ο καθηγητής τόνισε ότι ως τότε ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του αν τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους αφού το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται με πρόκληση γαστρορραγίας.
tovima

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan