Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Συγχωροχάρτι ρύπανσης στη Μήλο από το “πράσινο” υπουργείο

της Μαριάννας Τζάννε
Θα συνεχίσει η S&B να ρίχνει υλικά στην θάλασσα!
Συγχωροχάρτι για τέσσερα χρόνια παίρνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος η S&B στη Μήλο και έτσι η εταιρεία στην οποία προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος συνεχίσει να απορρίπτει ανενόχλητη τα ορυκτά της απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού, μέχρι να επιλέξει η ίδια εναλλακτική λύση διαχείρισης.

Με ένα θολό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης που εγκρίθηκε στις 22 Νοεμβρίου και προϋποθέτει «χαλαρά» τμηματικά χρονοδιαγράμματα προτάσεων για ορθότερες περιβαλλοντικές λύσεις, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας στο νησί, αγνοώντας προφανώς τις συνέπειες στο περιβάλλον, στο οποίο ετησίως απορρίπτονται περίπου 100.000 τόνοι σωματιδίων εξορυκτικών αποβλήτων...


Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη επικύρωσε πρόσφατα τα πρόστιμα ύψους 392.000 ευρώ που είχε επιβάλλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου στην εταιρεία και τα οποία για δύο χρόνια παρέμεναν στο συρτάρι. Όμως η τιμωρία δια των προστίμων, έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι κοστίζει λιγότερο από τα μέτρα συμμόρφωσης που η επιχείρηση με την ανοχή της πολιτείας έχει καθυστερήσει δραματικά, κερδίζοντας εδώ και χρόνια από τους φυσικούς πόρους της Μήλου.  

Χωρίς να ξεβολεύουν την εταιρεία από το αντιπεριβαλλοντικό της έργο, οι υπογράφοντες την απόφαση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (η υπουργός ΠΕΚΑ και αντίστοιχα ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ιωάννης Διαμαντίδης και ο υφυπουργός  Οικονομίας κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ως συναρμόδιοι υπουργοί), δίνουν στην S&B όλο το χρόνο να σκεφτεί βέλτιστες λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όταν από το 2007 ήταν γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το αίτημα της επιχείρησης για ανανέωση των περιβαλλοντικών της όρων.

Στην πραγματικότητα η βιομηχανία έχει ήδη ροκανίσει χρόνο τριών ετών χωρίς να βελτιώσει καμία από τις τεχνικές της στον τρόπο διαχείρισης των ορυκτών αποβλήτων, ο οποίος με την έγκριση του ΥΠΕΚΑ παρατείνεται έως το 2014!

Υπήρξε εισήγηση για ένα χρόνο αλλά… χάθηκε

Πληροφορίες από το περιβάλλον της υπουργού αναφέρουν ότι η αρχική εισήγηση ήταν να δοθεί στην βιομηχανία ένας χρόνος παράτασης, παρά το γεγονός ότι η ίδια ζητούσε περίοδο χάριτος επτά χρόνια! Επικαλούμενη μάλιστα την οικονομική συγκυρία, επέμεινε στο να της δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να εξετάσει άλλες λύσεις, αφήνοντας πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις δραστηριότητές της κάπου αλλού.

Ως δια μαγείας οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ από τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της βιομηχανίας τον ένα χρόνο τον έκαναν τέσσερα! Τη στιγμή μάλιστα που οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εδώ και τρία χρόνια είχαν εντοπίσει σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στις μονάδες της στα Βούδια και το Τσιγκράδο σε ότι αφορά την διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων περλίτη και μπετονίτη και είχαν επιβάλλει πρόστιμα που η εταιρεία ουδέποτε κατέβαλλε, χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά παραθυράκια και πανίσχυρα νομικά γραφεία.

Με τα νέα δεδομένα μέχρι και το 2014, η S&B θα μπορεί να απορρίπτει ελεύθερα στη θάλασσα τα σωματίδια περλίτη, κάνοντας χρήση μιας σκανδαλώδους απόφασης της Νομαρχίας Κυκλάδων του 2002, με την οποία παρέχεται αυτή η δυνατότητα παρά τη σημείωση ότι θα πρέπει να εξεταστούν φιλικότεροι προς το περιβάλλον τρόποι αξιοποίησης των αποβλήτων της.

Παράταση για τέσσερα χρόνια και
επέκταση εγκαταστάσεων
 
Με την νεώτερη απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας βιομηχανικών ορυκτών και φορτοεκφόρτωσης στα Βούδια προβλέπονται ότι:
1)   Το χρονοδιάγραμμα δράσης για τον καθορισμό βέλτιστης διαχείρισης των σωματιδίων περλίτη (υπέρλεπτων περλίτη) θα είναι διάρκειας τεσσάρων ετών. Μέσα στο διάστημα αυτό ορίζονται επιμέρους χρονοδιαγράμματα τα οποία προβλέπουν εντός έξι μηνών την έκθεση αποτύπωσης του θαλάσσιου αποδέκτη και των συνεπειών που υφίσταται από τη ρήψη περλίτη.
2)   Επιπλέον εντός δύο ετών από την υπογραφή της περιβαλλοντικής μελέτης κατατίθεται έκθεση από την εταιρεία σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις διάθεσης του περλίτη με ταυτόχρονη περιβαλλοντική και οικονομική τους αξιολόγηση.
3)   Στο διάστημα των τεσσάρων ετών που δίνεται στη βιομηχανία η εταιρεία καλείται να σκεφτεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιήσει εμπορικά τα ορυκτά απόβλητα ώστε να μην τα πετάει στη θάλασσα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βιώσιμη λύση η μελέτη αναφέρει ότι θα γίνει επαναπροσδιορισμός δραστηριοτήτων.
4)   H απόρριψη του περλίτη στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Βουδίων για όσο διάστημα αυτή πραγματοποιείται θα γίνεται σύμφωνα με τους όρους της απόφασης του 2002 (ΦΕΚ 714/Β/11/6/2002) περί χορήγησης οριστικής διάθεσης υγρών αποβλήτων.
5)   Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων ανάβει το πράσινο φως για την επέκταση των λιμενικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της S&B. Προβλέπει την ενοποίηση των λιμενικών έργων προκειμένου να υποδέχονται μεγαλύτερα πλοία και την δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων (silos), χωρητικότητας 2.000 τόνων έκαστος καθώς και δύο νέες μονάδες περλίτη. 
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan