Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οι φούστες της οργής

Όλες με φούστες σε ένδειξη διαμαρτυρίας αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους του Παρισιού το απόγευμα της Τετάρτης σχεδόν 100.000 γυναίκες, που αποφάσισαν να δείξουν τις γάμπες τους ενάντια στη βία που υφίστανται και με την ευκαιρία της "Παγκόσμιας Μέρας Για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών".
Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών "Ούτε πουτάνες ούτε υποταγμένες" (NPNS) διοργανώνει την εκστρατεία και σύμφωνα με τη Σιχέμ Χαμπσί, την πρόεδρο της οργάνωσης, το απόγευμα της Τετάρτης σχεδόν 97.000 γυναίκες δήλωσαν ότι θέλουν σήμερα να φορέσουν φούστα, συμβολικά, σε μια ένδειξη αντίστασης κατά της βίας σε βάρος τους...

"Το να φορέσει μια γυναίκα φούστα είναι ένδειξη μαχητικότητας, στην καθημερινότητα, στο χώρο εργασίας, στο δρόμο, στο σπίτι της, καθώς σήμερα όλα τα είδη αυτά είναι γυναικεία είδη που τείνουν να εξαφανιστούν", τόνισε.

"Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν 500.000 πρόσωπα στο Facebook και υπάρχουν 200 άτομα ανά λεπτό που προσχωρούν" στην πρωτοβουλία αυτή, είπε. "Η φούστα είναι ένα σύμβολο αντίστασης", τόνισε.

Η οργάνωση που προασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών στα δύσκολα παρισινά προάστια, επιδιώκει να τονίσει το μήνυμα "με φούστες και όχι δέσμιες", με αφορμή την ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Τους απαγορεύουν τη φούστα

Σε ορισμένα γαλλικά προάστια έχει γίνει δύσκολο να φορέσουν φούστα οι νέες γυναίκες, οι οποίες υφίστανται βία και πιέσεις από τους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτό το είδος ένδυσης σήμερα να γίνεται σύμβολο αντίστασης κατά του περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με την οργάνωση.

Απόψε η NPNS οργανώνει υπό την αιγίδα της ηθοποιού Ιζαμπέλ Ατζανί δημοπρασία με φούστες διάσημων Γαλλίδων από τον κινηματογράφο (Καρόλ Μπουκέ, Φανί Αρντάν, Σοφί Μαρσό...), την τηλεόραση, τη λογοτεχνία (Ελιζαμπέτ Μπαντιντέρ, Αμελί Νοτόμπ), τη μουσική (Ζαζί, Σαρλότ Γκενσμπούρ).

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για την ενοικίαση διαμερισμάτων-κέντρων φιλοξενίας όπου θα διαμένουν γυναίκες θύματα συζυγικής βίας όσο καιρό περιμένουν να βρουν στέγη.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan