Ακολουθώντας την πρακτική των αγγλοσαξονικών κρατών, όπου στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οι άντρες φορούν μια λευκή κορδέλα, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα εκφράσει με παρόμοιο τρόπο την αλληλεγγύη του στις γυναίκες-θύματα βίας.
Την ίδια ημέρα, διοργανώνεται στο ΑΠΘ εκδήλωση με τίτλο «Ένα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία», στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα αίτια, οι μορφές και οι διαστάσεις του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα το οποίο πλήττει τις γυναίκες αλλά παράλληλα και τα παιδιά, τις οικογένειες και τελικά είναι ένα πρόβλημα που αναγάγεται στο επίπεδο της κοινωνίας.
Στην Ελλάδα σήμερα, οι πρακτικές συσσωρεύουν και μεγεθύνουν το πρόβλημα. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι θέμα ιδιωτικό. Αποτελεί μορφή αθέατης εγκληματικότητας - βιασμός, ξυλοδαρμός, απειλές και λεκτική κακοποίηση - που συντελείται στο χώρο όπου κάθε άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια, στο σπίτι του.
Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία υστερεί καθώς προσφέρει μηδαμινή προστασία και ασφάλεια στα θύματα από τις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2002, η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας των γυναικών. Για το λόγο αυτό, η βία εντός της οικογένειας, σύμφωνα με τις γυναικείες ΜΚΟ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτικό πρόβλημα, αντίθετα πρέπει να ιδωθεί ως φαινόμενο που αφορά την κοινωνία.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου