Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το βερμούτ είναι πάντα στη μόδα!

Martini, Cinzano, Dubonnet και Noilly Prat είναι οι γνωστότερες ετικέτες του δημοφιλούς απεριτίφ, κι αυτή είναι η ιστορία του!

Παρόλο που κρατάει χαμηλό προφίλ, το βερμούτ ήταν και θα είναι πάντα στη μόδα. Είχε ξεχωριστή θέση στις οικογενειακές συναθροίσεις, στα κλαμπ και στα κέντρα διασκέδασης και η διαφορά με το σήμερα είναι πως τότε το ζητούσαν με το όνομά του, ενώ τώρα με το επώνυμο (το brand name δηλαδή). Πολλοί είναι εκείνοι που πίνοντας ένα ελαφρύ ποτάκι, ένα Μαρτίνι ας πούμε, δεν έχουν ιδέα πως το γλυκόπιοτο, ελαφρύ απεριτίφ είναι ο ένας εκ των διασημότερων εκπροσώπων των βερμούτ σε όλο τον κόσμο. Ομως και ανάμεσα στους πιο ψαγμένους πότες, εκείνους που δηλώνουν φανατικοί του Dry Martini, υπάρχουν αρκετοί που αγνοούν τον καίριο ρόλο του βερμούτ στην παρασκευή του πασίγνωστου κοκτέιλ.




Martini, Cinzano, Dubonnet και Noilly Prat είναι οι γνωστότερες ετικέτες βερμούτ. Εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο - και εντούτοις είναι ο απολύτως ορθός τρόπος για να παραγγείλουμε το ποτό που επιθυμούμε. Αντί για ένα ουίσκι, ένα κονιάκ ή ένα ποτήρι κρασί, είναι σίγουρα καλύτερα να παραγγέλνουμε το ποτό που θέλουμε διευκρινίζοντας τη μάρκα που προτιμάμε. Από την άλλη πλευρά, όταν παραγγέλνουμε ένα ποτό με το brand name του καλό, θα είναι να έχουμε γνώση τού τι ακριβώς πίνουμε. Κι εδώ είναι που το παράδοξο κορυφώνεται, καθώς η μεγάλη πλειονότητα όσων απολαμβάνουν μια από τις προαναφερθείσες ετικέτες δεν γνωρίζουν ότι πίνουν βερμούτ.

Αψινθος - wermut - βερμούτ

Η ιστορία του ξεκινά στην Ιταλία το 1786. Το εφηύρε ο Ιταλός Antonio Benedetto Carpano, υπάλληλος σε κάβα του Τορίνο. Ο Carpano εμπνεύστηκε ένα απεριτίφ με βάση το λευκό κρασί από Μοσχάτο, το οποίο αρωμάτισε με τριάντα διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά, ενίσχυσε με οινόπνευμα και γλύκανε με ζάχαρη. Θεωρούσε πως είναι περισσότερο κατάλληλο και ελκυστικό για τις κυρίες, από τα τοπικά, πληθωρικά, ερυθρά πιεμοντέζικα κρασιά. Από τα κυριότερα αρωματικά συστατικά που χρησιμοποίησε ήταν η άψινθος, στα γερμανικά wermut, και πιθανότατα έτσι πήρε το όνομά του το βερμούτ. Σήμερα, το συγκεκριμένο βερμούτ, με την επωνυμία Carpano, εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά, αλλά στην Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να το βρει κανείς. Το ποτό είχε μεγάλη επιτυχία στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της περιοχής και σύντομα εμφανίστηκαν νέες ετικέτες στη διάρκεια του 18ου αιώνα, ενώ λίγο αργότερα τα σύνορα της Ιταλίας άνοιξαν για να οικειοποιηθούν την παραγωγή βερμούτ και στη γειτονική Γαλλία.

Λευκό ή κόκκινο;

Κάθε εταιρεία κρατά επτασφράγιστη τη συνταγή της για την παρασκευή του βερμούτ. Τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό του κρασιού κάνουν εν μέρει τη διαφορά, καθώς δημιουργούν έναν περίπλοκο και ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα, που διαφοροποιεί κάθε brand. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται φλούδες από πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, τσάι και κανέλα, ρίγανη, δυόσμος και ροδοπέταλα, σανταλόξυλο, κανέλα και δίκταμο, κορίανδρος, χαμομήλι, μοσχολίβανο, ματζουράνα, φασκόμηλο, βανίλια κι αλόη, αλλά και βιολέτα, κεδρόμηλα, μοσχοκάρυδο, κινίνα και άλλα. Ενα μεγάλο ποσοστό του αρωματικού χαρακτήρα διαμορφώνεται, όπως είπαμε, από τα φύλλα της αρτεμισίας ή αψιθιάς, η οποία είναι και το βασικό αρωματικό για το αψέντι.

Τριάντα, σαράντα, πενήντα ή και περισσότερα διαφορετικά αρωματικά συστατικά εμβαπτίζονται στο κρασί, που στο μεταξύ έχει ενισχυθεί με αλκοόλ στο 15 με 18% - με σκοπό να σταθεροποιηθούν τα αρώματα. Τα βότανα επηρεάζουν και τη γεύση του κρασιού. Κατά κανόνα το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από μια λεπτή πίκρα, που ανάλογα με την κατηγορία του βερμούτ διατηρείται ή μεταμορφώνεται με την προσθήκη γλυκαντικής ουσίας, ζάχαρης δηλαδή ή συμπυκνωμένου μούστου. Και έτσι ξεχωρίζουν τα τρία στυλ του βερμούτ: το extra dry, το bianco ή λευκό και το γλυκό ή κόκκινο, με τη σειρά από το ξηρότερο στο γλυκύτερο. Αν και δεν είναι κανόνας, συχνά τα λευκά και πιο ξηρά βερμούτ χρεώνονται στους Γάλλους, ενώ τα κόκκινα και κάπως πιο γλυκά στους Ιταλούς παραγωγούς.

Το κρασί είναι η ψυχή του

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κρασί πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 75% του βερμούτ. Τα κρασιά που χρησιμοποιούνται σαν βάση γι' αυτό συνήθως είναι ελαφριά, με χαμηλό αλκοολικό βαθμό της τάξης του 10%, και με σχετικά ουδέτερο αρωματικό χαρακτήρα. Αποτελούν μείγματα ντόπιων ποικιλιών, που ωστόσο δεν διευκρινίζονται σαφώς από τις ποτοποιίες που το παράγουν. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως λευκές και σπάνια ερυθρές, οι οποίες θα προσέδιδαν μια ανεπιθύμητη πληθωρικότητα και τανικότητα στον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του βερμούτ. Ωστόσο, ενίοτε, ερυθρά ή λευκά κρασιά που χρησιμοποιούνται από κάποιες εταιρείες σαν βάση του βερμούτ, έχουν περάσει λίγο από το χρόνο τους σε βαρέλια, από τα οποία έχουν αποκτήσει ένα μέρος από το σκούρο χρώμα τους. Συνήθως, βέβαια, το ερυθρό χρώμα του βερμούτ επιτυγχάνεται με την προσθήκη καραμελοχρώματος ή από τα βότανα και τα μπαχαρικά που το αρωματίζουν. Μπορούμε με ασφάλεια να εικάσουμε πως τα ιταλικά βερμούτ προέρχονται από τις λευκές πιεμοντέζικες ποικιλίες Moscato Bianco και δευτερευόντως Cortese και Arneis, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται το Trebbiano και η σπανιόλικη ποικιλία Parellada. Τα γαλλικά βερμούτ φτιάχνονται από κάποιες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Γαλλίας, όπως Picpoul, Clairette, Muscat, αλλά και από Grenache rouge - τα ερυθρά.

8 βερμούτ που αξίζει να δοκιμάσετε

Noilly Prat Dry
Πάντρεμα ενός κράματος λευκών ποικιλιών από τη νότια Γαλλία, που ωριμάζουν για 12 μήνες σε βαρέλια εκτεθειμένα στον ήλιο, και 20 διαφορετικών βοτάνων. Είναι ένα ξηρό βερμούτ, αρωματικό, με καλό σώμα, ιδανικό για κοκτέιλ όπως Dry Martini.
Προέλευση: Γαλλία
Αλκοολικός βαθμός: 18%


Noilly Prat Rouge
Είναι ένα φυσικώς γλυκό βερμούτ, που παράγεται με παρόμοιο τρόπο με την ξηρή εκδοχή του, αλλά στο μείγμα των μπαχαρικών και βοτάνων συμμετέχουν σαφράν, κινίνη και γαρίφαλο, τα οποία προσδίδουν το χάλκινο χρώμα και τη γλυκόπικρη γεύση. Εχει πολύ ενδιαφέρον ως χωνευτικό ποτό, αλλά και ως απεριτίφ ή συστατικό για κοκτέιλ.
Προέλευση: Γαλλία
Αλκοολικός βαθμός: 16%


Martini Bianco
Λευκό, γλυκό βερμούτ, με βελούδινη γεύση, χαρακτηριστική και αρκετά αρωματική. Στο blend χρησιμοποιούνται ιταλικά λευκά κρασιά, ραφιναρισμένη ζάχαρη και ένα μείγμα αρωματικών βοτάνων, εκ των οποίων ξεχωριστή γεύση προσθέτει η βανίλια. Το ποτό αυτό πίνεται συνήθως ως απεριτίφ με πάγο, αλλά ταιριάζει πολύ και με τόνικ ή σόδα.
Προέλευση: Ιταλία
Αλκοολικός βαθμός: 15%


Martini Rosso
Ξεχωριστό άρωμα, ιδιαίτερα βοτανικό, με βαθύ πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Είναι ιδανικό με χυμό φρούτων, όπως χυμό μήλου, πάγο και φέτες πορτοκαλιού.
Προέλευση: Ιταλία
Αλκοολικός βαθμός: 15%



Martini Extra Dry
Είναι ένας εξαίρετος σύμμαχος για το περίφημο ομώνυμο κοκτέιλ Dry Martini, αλλά ταιριάζει γενικά σε κοκτέιλ με λευκά ποτά όπως τζιν και βότκα. Λευκό, με ιδιαίτερα φινετσάτο άρωμα και ντελικάτη, ξηρή γεύση, με ισορροπημένη οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα.
Προέλευση: Ιταλία
Αλκοολικός βαθμός: 18%


Martini Rosato
Από τα λίγα βερμούτ που χρησιμοποιούν λευκά και κόκκινα κρασιά σαν χαρμάνι για τη βάση τους. Εχει δυνατό και πικάντικο άρωμα, λαμπερό ροζ χρώμα και έντονα αρωματικό στόμα με πληθωρικότητα. Πίνεται σκέτο ή με πάγο ως απεριτίφ και ταιριάζει πολύ με χυμό ροδιού.
Προέλευση: Ιταλία
Αλκοολικός βαθμός: 15%


Dubonnet Blanc
Ξηρό, με αρκετά διακριτικά και φινετσάτα αρώματα, στρογγυλή και λεπτή γεύση, και λεμονάτη επίγευση. Ταιριάζει πολύ σε κοκτέιλ, αλλά πίνεται και με τριμμένο πάγο ως απεριτίφ.
Προέλευση: Γαλλία, παραγωγή ΗΠΑ
Αλκοολικός βαθμός: 14,8%


Cinzano Bianco
Διάφανο, με ντελικάτα φρέσκα βοτανικά αρώματα όπου κυριαρχούν το κίτρο, το πράσινο πιπέρι και ο κορίανδρος. Στόμα γεμάτο και εξίσου αρωματικό, ξηρό με λεμονάτη επίγευση. Πίνεται παγωμένο και ταιριάζει με χυμό λεμονιού, με σόδα, αλλά και σε διάφορα κοκτέιλ.
Προέλευση: Ιταλία
Αλκοολικός βαθμός: 15%




πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan