Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Εφτιαξαν υπολογιστή από άλλον... «γαλαξία»

Τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή στον κόσμο έφτιαξε η Κίνα, υποσκελίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες Μια μεγάλη μάχη στον πόλεμο της τεχνολογίας κέρδισε η Κίνα με την κατασκευή του ταχύτερου υπερ-υπολογιστή στον κόσμο παίρνοντας την πρωτιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπολογιστής ονόματι Τιανχέ-1 Α (στα κινεζικά σημαίνει «γαλαξίας»), ο οποίος βρίσκεται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας στο Τιανγίν, ξεπέρασε τον αμερικανικό ΧΤ5 του Εθνικού Εργαστηρίου Οουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί.
Τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή στον κόσμο έφτιαξε η Κίνα, υποσκελίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο κινεζικός είναι 1,5 φορά ταχύτερος από τον αμερικανικό, με ταχύτητα που φτάνει τα 2.507 πεταφλόπ το δευτερόλεπτο, δηλαδή περισσότερους από 2.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Ο «γαλαξίας» ενσωματώνει περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel......

«Η επιστημονική έρευνα που είναι τώρα εφικτή με ένα τέτοιας κλίμακας σύστημα είναι σχεδόν εκτός ορίων», δήλωσε ο Λιου Γκουανμίνγκ, πρόεδρος του κέντρου στο Τιανγίν. «Το να έχουμε το ταχύτερο μηχάνημα στον κόσμο είναι και πηγή εθνικής υπερηφάνειας για την Κίνα», πρόσθεσε.
Για την κατασκευή του υπερ-υπολογιστή, ο οποίος ζυγίζει 155 τόνους και ήδη εκτελεί υπολογισμούς για τη μετεωρολογική υπηρεσία, χρειάστηκαν 88 εκατομμύρια δολάρια, δύο χρόνια και 200 επιστήμονες. Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, και η Ιαπωνία ετοιμάζει πυρετωδώς ένα αντίστοιχο πανίσχυρο μηχάνημα, ωστόσο είναι δύσκολο να απειλήσει την κινεζική κυριαρχία.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan