Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Κατάργηση εφοριών και με τις "ευχές" του ΔΝΤ


Το σχέδιο ήταν σαφές: Κατάργηση των εφοριών και δημιουργία φορολογικών ΚΕΠ σε κάθε πόλη και χωριό σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σχεδιάζονται τα ΤΟΚ (Τοπικά Οικονομικά Κέντρα).

Οι εφορίες αλά «Καλλικράτης» περιλαμβάνονται στον διάλογο για το φορολογικό νομοσχέδιο, που επίσης προβλέπει την επανασύσταση και αναβάθμιση του ΣΔΟΕ και την κατάργηση των τελωνείων.Στόχος των ΤΟΚ είναι οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται για τις φορολογικές τους υποθέσεις και να ολοκληρώνουν τις υποθέσεις τους με μία υπογραφή.

Ο Καλλικράτης των ΔΟΥ θα πάρει τον δρόμο του... αν και πολεμήθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες και του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφορίες που θακαταργηθούν θα ξεπεράσουν ίσως και τις 60!

Το προσωπικό τους θα απορροφηθεί από παραπλήσιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στον ίδιο νομό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι άμεση και θα λάβει χώρα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής με διοικητικές αλλαγές και εντατικοποίηση των ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα που κατέχουν αδήλωτο πλούτο ζητάει με έγγραφό του προς την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα το «Βήμα», διαπιστώνεται υστέρηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και υποδεικνύεται η άμεση ενεργοποίηση των 250 ελεγκτών του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ελεγχθούν –όπως επισημαίνεται- όσοι πολίτες κατέχουν πισίνες, σκάφη, μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολυτελή αυτοκίνητα.
Στις συστάσεις του Ταμείου περιλαμβάνεται και η ενδελεχής έρευνα όλων των καταγγελιών που υποβάλλουν οι πολίτες στις αρχές για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό. Ζητείται ακόμη η άμεση ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων και η επιτάχυνση των οικείων δικαστικών διαδικασιών, ενώ προτείνεται και η κατάρτιση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και η πειθαρχία τους.
Αν δεν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα που έχει τεθεί για το 2011.
Τις υποδείξεις του Ταμείου –που φέρουν ημερομηνία 26/10/2010- παρουσίασαν σε στελέχη της κυβέρνησης οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα και Στέφανι Εμπλε, οι οποίοι επεσήμαναν τις παρούσες αδυναμίες του συστήματος, όπως οι χρονοβόρες διαδικασίες επίλυσης των φορολογικών διαφορών στα δικαστήρια, αλλά και η ακαμψία του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που δεν επιτρέπει τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στις ΔΟΥ. Τέλος, επισημαίνεται ότι απαιτείται και η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με συγχωνεύσεις στο πρότυπο του Καλλικράτη.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan