Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Νέα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους


Νέα μέτρα φαίνεται πως θα φέρει η αναθεώρηση του ελλείμματος που θα ανακοινωθεί από την Eurostatστις 15 Νοεμβρίου, αλλά και η νέα επίσκεψη της τρόικας ενόψει της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου. Στο μεταξύ, άμεσα στην πόρτα μας έρχεται η «λυπητερή» με περαίωση και τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το έλλειμμα θα αναθεωρηθεί πάνω από 15,5% το 2009, κάτι που θα αυξήσει το έλλειμμα του 2010 περίπου στο 9,1%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η αναφορά του Μνημονίου για «τρύπα» 18,5 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί κατά 2,3 δισ.. Το ποσό αυτό είναι φυσικά αδύνατον να εισπραχθεί στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έτσι, η κυβέρνηση διαμηνύει.... πως νέα μέτρα δεν θα ληφθούν φέτος, κάτι που το ΔΝΤ συμμερίζεται. Από το 2011, όμως, το τροπάριο θα αλλάξει, ενώ με ενδιαφέρον αναμέται και η κατάθεση του προϋπολογισμού.

Ελέω και των αυτοδιοικητικών εκλογών, άγνωστες παραμένουν οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την φορολογία των αυθαιρέτων, ενώ με αργούς ρυθμούς προχωρά το μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα φέρει «ψαλίδι» έως 30% στις αποδοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην κάνει μετατάξεις προϊόντων από το 11% στο 23% αλλά να αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ.

Αποφάσεις αναμένονται και για τα ΙΧ, για τα οποία μελετάται η μείωση των τελών ταξινόμησης για όσα είναι μεσαίου κυβισμού, με στόχο να τονωθεί ο κλάδος που δεν περνά πλέον και τις καλύτερες μέρες του.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα συμπαρασύρει κι άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως π.χ. τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές. Τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως η αύξηση των αντικειμενικών θα πάρει παράταση για τον Ιούνιο του 2011 και θα συνδυασθεί με παράλληλη αύξηση των αφορολόγητων ορίων.

Από σήμερα, πάντως, η περαίωση κάνει «ποδαρικό» στον Νοέμβριο, καθώς εφορίες και τράπεζες θα αρχίσουν να εισπράττουν τον φόρο από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται σε αυτήν.



Από κοντά έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας, με τα πρόσθετα «χαράτσια» να ξεκινούν από τα 22 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Για κυβικά 1.358 - 1548 η ετήσια αύξηση φτάνει στα 36 ευρώ και από 1.549 μέχρι 1.748 κυβικά στα 56 ευρώ.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan