Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

«Δίχτυ» υγείας το ψάρι για τα μωρά

Ο μπακαλιάρος με το μαλακό του κρέας, τα λίγα κόκαλα και την υψηλή διατροφική του αξία είναι το ψάρι με το οποίο συνήθως έρχονται για πρώτη φορά τα μωρά σε επαφή
Γ ια γερά παιδιά... από κούνια, γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν «ψαροφαγία» από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Το μυστικό κρύβεται σ’ ένα «κοκτέιλ» από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και καλή υγεία των μικρών καταναλωτών.


Ο μπακαλιάρος με το μαλακό του κρέας, τα λίγα κόκαλα και την υψηλή διατροφική του αξία είναι το ψάρι με το οποίο συνήθως έρχονται για πρώτη φορά τα μωρά σε επαφή.
Εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλεργική αντίδραση, το βρεφικό μενού σταδιακά εμπλουτίζεται με βραστό λαβράκι, γλώσσα, πεσκανδρίτσα, ροφό και σφυρίδα.
Μετά τη συμπλήρωση των 6 μηνών.....
και πάντα υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου, αρχίζουν να μπαίνουν στο διαιτολόγιο του βρέφους στερεές τροφές.
Στο διάστημα 6-9 μηνών προτείνεται συνήθως η προσθήκη λευκού ψαριού, πολύ καλά μαγειρεμένου, πολτοποιημένου και χωρίς πέτσα ή κόκαλα.
Μετά τους 9 μήνες και μέχρι τον πρώτο χρόνο ενδείκνυται να αρχίσει το βρέφος να καταναλώνει το ψάρι καλά βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Από την ηλικία του 1 έτους και μετά προτείνεται η προσθήκη λιπαρών ψαριών στη διατροφή του παιδιού μία φορά την εβδομάδα.
«Από τα λευκά ψάρια καλύτερα θεωρούνται ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, που είναι αρκετά μαλακά και πλούσια σε βιταμίνες Α και D, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στο συκώτι τους.
Από τα λιπαρά ψάρια το ιδανικό είναι να προστεθούν στη διατροφή των παιδιών πρώτα ο σολομός, το λαβράκι και η πέστροφα, καθώς δεν περιέχουν πολλά κόκαλα και είναι εύκολο να καθαριστούν.
Ω-3 λιπαρά οξέαΤα ψάρια αυτά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και επιφέρουν μεγάλα οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων.
Η περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο είναι αυτά απαραίτητα για τα παιδιά.
Μάλιστα, η μειωμένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σε μικρές ηλικίες έχει σχετιστεί με την εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών», λέει στο «Εθνος» η διαιτολόγος - διατροφολόγος και γενική γραμματέας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Ελίνα Ασημακοπούλου.
Για ακόμη περισσότερη ποικιλία σε βιταμίνες και γεύση, ο τέως πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Αττικής, Θόδωρος Κακούρης, προτείνει στις μητέρες να προσθέσουν στην κλασική σούπα από μπακαλιάρο διάφορα πετρόψαρα, που αφθονούν αυτή την εποχή, όπως είναι η δράκαινα, ο λύχνος, ο χάνος, η πεσκανδρίτσα, το χριστόψαρο, τα καπονάκια και τα σκορπιουδάκια.
Πολλοί γονείς διστάζουν να εντάξουν στη διατροφή των παιδιών τους ψάρια, φοβούμενοι το ενδεχόμενο παρουσίασης κάποιας αλλεργικής αντίδρασης ή υπερευαισθησίας στην κατανάλωσή τους.
Αλλεργίες«Στην περίπτωση οικογενειακού ιστορικού με αλλεργίες στα ψάρια, καλό θα είναι η ένταξή τους στη διατροφή του μωρού να γίνει μεμονωμένα και όχι παράλληλα με κάποια άλλη αλλεργιογόνο τροφή, ενώ χρήσιμη θα ήταν και η γνώμη κάποιου ειδικού», συνιστά η γενική γραμματέας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.'
Αντενδείκνυνται
Ποια ψάρια είναι «ακατάλληλα» για τα βρέφη
Εκτός από τα ψάρια που ενδείκνυνται, υπάρχουν και ψάρια που αντενδείκνυνται, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο. «Κατανάλωση, σε μεγάλη ποσότητα ή συχνότητα, ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα και επιπλοκές στην υγεία. Τέτοια είναι τα μεγάλα ψάρια τα οποία συνιστάται να μην περιλαμβάνονται στη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών. Περισσότερο ακατάλληλα είναι ο ξιφίας, το πλακολεπιδόψαρο, ο κιτρινόπτερος τόνος και το σαλάχι. Αντίθετα, ασφαλή ψάρια θεωρούνται η αντζούγια, το μπαρμπούνι, η σαρδέλα, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα, η πέστροφα, ο σολομός, η πέρκα και γενικά τα μικρά ψάρια», τονίζει η κ. Ασημακοπούλου.

Ρούλα Γιακοπούλου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan